Asta chiar e o nesimtire! (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 17 Aprilie 2015, ora 07:33
9895 citiri
Asta chiar e o nesimtire! (Opinii)

Proiectul de lege prin care cei aproape 600 de parlamentari vor sa isi voteze singuri o pensie speciala pentru fiecare mandat este, oricat de delicat si politicos as incerca sa fiu, o obraznicie si o nesimtire fara margini.

Nu exista nicio scuza, nicio explicatie cat de cat decenta pentru ceea ce alesii se pregatesc sa faca si niciun argument rational pentru care ei ar merita o astfel de rasplata "speciala" fata de restul categoriilor sociale.

Exista in schimb infinite motive pentru care celor care populeaza Casa Poporului ar trebui sa li se aminteasca de ce nu merita nici macar banii pe care-i incaseaza luna de luna de la buget.

Iar in actualul context in care nu trece saptamana fara sa citim cel putin doua-trei stiri despre ultimele nefacute ale armatei din Parlament, initiativa alesilor referitoare la pensiile lor de lux intrece orice ne-am fi putut imagina in privinta tupeului pe care il poate dezvolta un parlamentar.

Care or fi faptele, riscurile si performantele pentru care parlamentarii si-ar imagina ca ar merita sa fie rasplatiti cu o pensie speciala e imposibil de spus.

Nici ei nu se obosesc sa convinga pe cineva ca ar exista motive rationale pentru care isi vor vota aceste venituri speciale, altele decat simplul fapt ca le sta in putere sa o faca.

Un parlamentar spunea, de exemplu, ca din moment ce impactul acestor pensii asupra bugetului va fi de 0,00... (numai Dumnezeu stie ce si cum calculase aleasa neamului de a obtinut aceasta minune financiara), ce rost mai are sa discutam - votam si gata.

Initiativa parlamentarilor cred ca este reprezentativa pentru tupeul nefiresc pe care sunt in stare sa il dezvolte cei care ajung sa fie alesi. Nu doar ca se considera speciali si imuni, votand de cele mai multe ori impotriva oricarui minim bun simt, dar sunt gata oricand sa sfideze pe oricine, inclusiv majoritatea celor care i-au votat.

Nu conteaza, asadar, ca din cei 564 de parlamentari aproape 70 dintre ei au probleme cu legea, fiind condamnati, urmariti sau trimisi in judecata. Nu are importanta nici faptul ca venitul alesilor romani este de doar 3 ori mai mic decat cel al omologilor din celelalte state europene, in timp ce salariile profesorilor, medicilor si veniturile medii ale celorlalti romani sunt de cel putin 10 ori mai mici decat cele din Occident.

Alesii nostri si-ar dori probabil nu doar sa stea in cea mai mare cladire din lume, ci sa si fie rasplatiti asa cum niciun alt ales nu mai este pe undeva. Un vis de bun simt, in fond, atat timp cat nimeni nu se strange in fata Parlamentului pentru a le spune direct cat de deplasati si rupti de realitate sunt.

In sfarsit, ultimul argument pe care il mai invoca specialii din Parlament cand vor sa isi fundamenteze obraznicia pensiilor de lux este cel al ispitei si coruptibilitatii celui care castiga putin si are in pix, in acelasi timp, sume de miliarde.

Dar daca plecam de la o astfel de idee, atunci ar trebui sa marim toate salariile din Romania si ar trebui sa dam pensii speciale tuturor categoriilor sociale, intrucat cei exclusi se vor simti de doua ori mai ispititi sa se lase corupti pentru a compensa dubla nedreptate care li s-a facut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#pensii speciale parlamentari , #parlament