Au murit degeaba

Miercuri, 20 Decembrie 2017, ora 07:29
8638 citiri
Au murit degeaba

Ma cutremura un slogan izbucnit in multimea adunata pe treptele catedralei din Timisoara pentru comemorarea victimelor cazute acolo in decembrie 1989: "au murit efectiv degeaba!"

In acel decembrie, murisera oameni pentru ca nu mai puteau suporta regimul de foame, de frig si de teroare, pe care-l instalase un protapit, ajuns sa ne conduca dupa cum il ducea capul lui de semidoct, detestat de tara. Se umpluse paharul, iar multimea scanda "Azi in Timisoara, maine in toata tara!" si banalul "Jos Ceausescu!".

Nu cred ca speranta celor care strigau atunci "Jos Ceausescu!" era sa ajungem intr-o zi la un fel de "Sus Dragnea!" sau "Sus Tariceanu!", tot niste protapiti, tot semidocti si - in opinia mea - tot detestati de tara, dar de alta maniera.

Cred ca n-am gresit numindu-i semidocti. Din retorica lui Liviu Dragnea, nu observ ca ar rezulta intelepciune, pregatire temeinica in vreun domeniu sau ceva cultura generala.

Liderul PSD si-a permis sa-si faca motiv de lauda afirmand la un moment dat ca doar dansul cunoaste "din scoarta in scoarta" programul de guvernare al tarii si provocand nu numai o jenanta ilaritate in public, dar si reactia ironica a sobrului nostru presedinte Klaus Iohannis.

Dl Tariceanu are insa alta retorica. Se vrea "de neam mare", cauta cuvinte elevate, isi da importanta, ca si cum opinia publica n-ar fi fost informata despre precara sa pregatire scolara: repetent in facultate si submediocru in liceu, unde cu greu impusca nota minima ca sa treaca dintr-o clasa in alta.

Si atunci, ma intreb din nou, n-am alungat un semidoct din fruntea tarii, ca sa aducem in loc altii doi, cu nimic mai breji?

Culmea este ca, daca-i intrebi pe ei cum de au avut atata noroc si au ajuns asa de sus, iti inchid gura cu explicatia ca i-au ales milioane de romani, ca romanii numai pe ei i-au vrut si nicidecum pe altcineva.

Cum, nu sesizati gogorita? Pe ei, nominal, nu i-a ales nimeni. Alegerile au fost facute pe liste de partid, iar electoratul a stampilat lista, cum zice francezul "faute de mieux", adica pe romaneste, din lipsa de altceva mai breaz.

In circumscripia 36, Teleorman, unde, pe lista PSD, figura Dragnea Nicolae-Liviu, au fost 328.833 inscrisi, din care s-au prezentat la urne 150.071 (45,64% - nici jumatate). Dintre acestia, au votat pentru PSD 88.882 persoane, 27,02% din totalul de alegatori.

Acesta este "procentul masiv" cu care se fandoseste dl Dragnea ori de cate ori are ocazia, iar procentul, tot "masiv", cu care se lauda dl Tariceanu este si mai modest. ALDE a fost la un pas sa rateze Parlamentul si, pana la urma, a intrat cu putin peste limita minima de 5%.

Milioane de voturi? Singura persoana careia alegatorii i-au acordat in Romania milioane de voturi este presedintele Klaus Iohannis. A obtinut la prezidentiale 6.288.769 de voturi, cu o majoritate de 54,43%, incomparabila cu PSD, ALDE, Tariceanu, Dragnea sau orice altceva.

Dar poate nu merita sa vorbim atat de mult despre ei. Prefer sa revin la infioratorul slogan recent al timisorenilor: "au murit degeaba".

Mi se pare logic sa ma intreb la ce s-au gandit timisorenii, cand au zis "degeaba". Sa fi simtit ei ca ne intoarcem la ce a fost? Ar fi groaznic, desi gasesc asemanari.

Ceausescu a ajuns la putere cu programele sale de tipul SF, prin votul nostru, cu o majoritate zdrobitoare dar manipulata, fara alternativa si fara opozitie. PSD a obtinut tot cu votul nostru, tot cu o majoritate manipulata, cu programe nu numai fantastico-stiintifice, dar si nesustenabile. Plus Opozitia slabita.

Ceausescu s-a mentinut la putere distrugand statul de drept si aservindu-si Justitia, pusa in subordinea partidului. Este exact ceea ce face acum PSD+ALDE, sub ochii nostri, in baza principiului: daca suntem majoritari, facem ce vrem.

Ceausescu si-a subordonat Parlamentul de atunci, respectiv MAN. Prin cei doi lideri ai sai, alianta PSD+ALDE tocmai isi subordoneaza Parlamentul de acum, unde vocea Opozitiei nu mai este ascultata si conteaza numai dispozitiile celor doi lideri ai Puterii.

Ceasusescu s-a mentinut la putere cu un program nesustenabil, pentru a carui realizare se indatorase pana peste gat. Guvernul Tudose tocmai urmeaza sa imprumute de pe pietele externe, in urmatorii doi ani, aproximativ 8 miliarde de euro pentru acoperirea deficitului bugetar si pentru refinantarea unor datorii externe care ajung la plata.

Stiti ce inseamna opt miliarde pentru romani? Peste o mie de euro pentru fiecare familie. Ne costa guvernarea PSD+ALDE mai scump decat toata datoria lui Ceausescu. Si atunci, cum sa nu zici ca au murit efectiv degeaba in '89?

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#alianta PSD ALDE, #Liviu Dragnea Calin Popescu Tariceanu, #Timisoara comemorare , #parlament