Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Avocatul Poporului poate avea atributii in prevenirea torturii in detentie

Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 21:57
1460 citiri
Avocatul Poporului poate avea atributii in prevenirea torturii in detentie

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, ordonanta de urgenta care prevede ca Avocatul Poporului sa aiba atributii in prevenirea torturii la locurile de detentie. Victor Ciorbea a aratat ca este implementata astfel Conventia internationala impotriva torturii.

Ordonanta a fost adoptata cu 229 voturi "pentru", 5 voturi "impotriva" si 102 abtineri.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a spus ca scopul acestei ordonante de urgenta este de a modifica legea Avocatului poporului pentru a se crea un mecanism de prevenire a torturii in locuri de detentie, de la penitenciare pana la centre de reeducare, inclusiv spitale psihiatrice. El a aratat ca este o urgenta adoptarea acestei ordonante deoarece statul roman a semnat Conventia internationala impotriva torturii inca din 2009.

Ciobea a aratat ca se extinde activitatea Avocatului Poporului prin crearea domeniului de prevenire a torturii si se asigura efectivul de posturi, vizand suplimentarea doar cu doua posturi la nivelul Avocatului Poporului.

Deputatul PNL Theodor Nicolescu a afirmat ca aceasta ordonanta are prevederi care nu au legatura cu domeniul torturii, cum ar fi faptul ca "perioada de indeplinire a functiei Avocatul Poporului constituie vechime in magistratura si vechime in specialitatea juridica".

Deputatul PDL Ioan Culetu a spus ca aplicarea acestei ordonante va duce la cresterea organigramei Avocatului Poporului cu 39 de posturi, nu cu doua.

Potrivit articolelor adoptate de deputati, numarul de personal finantat potrivit legii se suplimenteaza cu 39 de posturi, dintre care un adjunct al Avocatului poporului, 23 de angajati pentru Domeniul privind prevenirea torurii in locurile de detentie, 13 angajati la serviciul contencios constitutional si doi angajati personal de executie de specialitate cu studii juridice. Numarul de posturi al institutiei Avocatului poporului este 133, inclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului Avocatului Poporului.

Perioada de indeplinire a functiei Avocatului Poporului constituie vechime in magistratura si vechime in specialitatea juridica.

Camera Deputatilor este prima camera sesizata, Senatul fiind forul decizional.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Parlament decizie Avocatul Poporului, #parlament Avocatul Poporului tortura , #parlament