Azi se intruneste noul Parlament. Va fi lasat Dragnea pe dinafara?

Marti, 20 Decembrie 2016, ora 07:35
3777 citiri
Azi se intruneste noul Parlament. Va fi lasat Dragnea pe dinafara?
Foto: Arhiva Ziare.com

Senatul si Camera Deputatilor nou alese se intrunesc, marti, la ora 12:00, in primele sedinte de dupa alegerile din 11 decembrie.

Lucrarile vor fi conduse de decanii de varsta ai celor doua Camere: senatorul Leon Danaila (PNL), in varsta de 83 de ani, si deputatul Miron Ignat (minoritati), de 75 de ani.

In prima sedinta, atat Senatul, cat si Camera Deputatilor vor stabili Comisia de validare a mandatelor noilor alesi.

Comisia de validare a Camerei Deputatilor va fi compusa din 30 de membri, iar cea a Senatului din 15. Fiecare dintre cele doua comisii va respecta coloratura politica rezultata din alegeri.

Sedintele de azi vor fi condusa de decanii de varsta ai celor doua Camere, care vor fi asistati de cei mai tineri patru senatori, respectiv deputati, in calitate de secretari.

Astfel, sedinta Senatului va fi condusa de neurochirurgul Leon Danaila, asistat de Catalin George Stanga (34 ani, PNL, Galati), George Edward Dirca (36 ani, USR, Galati), Alexandru Marius Dunca (36 ani, PSD, Brasov) si Bogdan Constantin Matei (36 ani, PSD, Valcea).

Sedinta Camerei Deputatilor va fi condusa de Miron Ignat, asistat de catre cei mai tineri patru deputati: Mara Mares (24 ani, PNL, Brasov), Andrei Pop (25 ani, PSD, Ialomita), Vlad Emanuel Durus (26 ani, USR, Maramures) si Apjok Norbert (27 ani, UDMR, Maramures).

Dupa ce comisiile alese in sedintele celor doua camere vor valida mandatele, vor elabora fiecare cate un raport in care nominalizeaza senatorii si deputatii pentru care se propune validarea sau invalidarea mandatelor.

Dupa ce rapoartele vor fi aprobate, prin vot, de catre comisii, ele vor fi supuse votului plenului fiecarei Camere. Camera Deputatilor a stabilit deja votul pentru raportul comisiei de validare miercuri la ora 9:00.

Atat comisia de validare a Senatului, cat si cea a Camerei Deputatilor pot propune invalidarea mandatului unui parlamentar in cazul in care constata ca alegerea acestuia s-a facut prin incalcarea dispozitiilor legii electorale privind candidatura sau obtinerea mandatului, precum si in cazul in care exista o hotarare definitiva si irevocabila privind savarsirea de catre cel in cauza a unei infractiuni legate de derularea procesului electoral.

Eventualii deputati sau senatori care vor fi contestati de Comisia de validare vor trebui validati individual, printr-un vot al plenului.

Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anuntat ca liberalii vor vota pentru invalidarea mandatului de deputat al liderului PSD, Liviu Dragnea, precizand ca, daca va fi necesar, PNL va sesiza Curtea Constitutionala. PMP si USR au anuntat la randul lor ca vor incerca sa blocheze validarea mandatului lui Liviu Dragnea.

Citeste mai multe articole pe aceasta tema:

Camera Deputatilor este legal constituita dupa validarea a doua treimi din mandatele de deputati si dupa depunerea juramantului de catre acestia. Senatul este legal constituit dupa validarea mandatelor a trei patrimi din numarul total de senatori.

Dupa ce noii senatori si deputati vor depune juramantul, cel mai probabil miercuri, vor fi alese conducerile celor doua Camere: presedintele Senatului, presedintele Camerei Deputatilor, Birourile Permanente si se vor constitui comisiile parlamentare.

Alegerea presedintelui Camerei Deputatilor, respectiv Senatului, are loc prin vot secret, cu buletine de vot. Fiecare grup parlamentar poate face o singura propunere. Este declarat ales presedinte candidatul care a intrunit votul majoritatii celor prezenti.

Lista candidatilor propusi pentru functiile de vicepresedinte, secretar si chestor din Biroul Permanent se supune in intregime votului deputatilor, respectiv senatorilor si se aproba cu majoritatea voturilor celor prezenti. Votul este secret si se exprima prin bile.

Vicepresedintii, secretarii si chestorii Camerei Deputatilor si Senatului sunt alesi la inceputul fiecarei sesiuni ordinare, la propunerea grupurilor parlamentare carora le-au fost repartizate locurile respective.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Parlament mandat Dragnea, #Parlament prima zi , #parlament