Batalia pe buget: De la "jos sistemul abject" la "bani pentru vaduviti"

Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 19:06
3023 citiri
Batalia pe buget: De la "jos sistemul abject" la "bani pentru vaduviti"

Impartirea bugetului national pe 2013 e una dintre principalele preocupari ale partidelor in aceasta perioada, insa doar reprezentantii USL au sperante mari legate de sumele pe care le pot primi, mai ales pentru ca se considera nedreptatiti de fosta guvernare PDL, in timp ce reprezentantii acestui partid nu cred ca vor obtine bani.

Prim-vicepresedintele PDL Dorin Florea, primar de Targu-Mures, a declarat pentru Ziare.com ca nu isi pune baza in banii primiti de la centru asa cum nu a facut-o nici cand partidul sau conducea Romania si critica in termeni duri modul in care se face impartirea banilor.

"Nici nu mi-am pus problema sa primesc bani, Targu-Mures oricum nu a fost rasfatat cu fonduri, asta pentru ca UDMR a blocat finantarea, din speranta primitiva ca vor castiga alegerile. Niciodata n-am fost beneficiarul unui program, n-o sa gasiti la mine programe cadou.

Sunt adeptul unor repartizari ale banilor pe criterii foarte clare - varianta de acum, in care consiliile judetene impart banii primariilor dupa ce-i primesc de la centru e abjecta si anacronica, umileste si primarii si comunitatile locale", a spus Florea.

El a admis ca PDL a gresit ca nu a modificat modul de alocare a banilor pe vremea cand era la guvernare.

"A fost vorba si de presiunea primarilor PDL, care fusesera pedepsiti de guvernarea Tariceanu, ar fi trebuit sa corectam atunci, ar trebui sa faci lucrurile cu gandul ca nu esti tot timpul la guvernare", a completat edilul de Targu-Mures.

Liderul PDL Vasile Blaga dezvaluise, anterior, tactica formatiunii sale, de a depune toate amendamentele pe care anul trecut le-a sustinut USL, pentru a demonstra ca aceasta formatiune se comporta populist.

Alesii USL, sperante intemeiate

De partea cealalta, primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, a transmis prin intermediul purtatorului de cuvant al institutiei, Sebastian Buraga, ca cel mai important oras al Moldovei are nevoie de bani de la buget, pe care ii va cere prin intermediul parlamentarilor locali, mai ales ca a fost "vaduvit" in timpul guvernarii PDL.

"De fiecare data cand am avut nevoie de sprijinul Guvernului, am cerut public sprijin de la toti parlamentarii de Iasi, indiferent de culoarea politica, pentru a depune amendamentele necesare, vom folosi aceeasi metoda si acum.

E necesara continuarea etapei a doua a soselei de centura a Iasiului, ne trebuie bani pentru aeroport si continuarea constructiilor ANL, dar si sprijinirea invatamantului preuniversitar. In perioada urmatoare, vom face publice toate proiectele nationale care au nevoie de finantare", a transmis Buraga.

"Iasiul a fost un oras vaduvit de fostul guvern (al PDL-n.red). Salvarea noastra a venit de la fondurile europene, la care suntem pe primul loc pe tara, am absorbit 150 de milioane de euro", a adaugat acesta.

Daca cei de la Iasi nu au precizat inca ce suma spera sa primeasca la impartirea bugetului, un alt reprezentant al USL, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, a facut-o de cateva zile, cerand un miliard de lei noi, adica aproximativ 230 de milioane de euro.

Batalia pe buget: Uioreanu cere un miliard: "Orice bucatica e buna"

"Am avut o intalnire cu parlamentarii de Cluj si am discutat despre proiectele pe care vrem sa le realizam - incercam sa obtinem bani pentru macar o parte din ele, nimeni nu are credulitatea sa creada ca vor fi aprobate toate. Orice bucatica e buna", a spus seful CJ Cluj pentru Ziare.com.

Dintre acestea, Uioreanu a spus ca doua sunt prioritare - construirea unui spital si a unui aeroport, dand de inteles ca banii pentru unitatea sanitara, circa 600 de milioane de lei noi, sunt ca si obtinuti.

"Prioritatea e Spitalul Regional de Urgenta, care oricum se face, va fi in parteneriat cu Guvernul. Ar mai trebui finalizat si aeroportul, acolo mai trebuie deviat raul Somes. Aeroportul a fost pornit din fonduri proprii, iar devierea e obiectivul Apelor Romane, in timp ce continuarea pistei tine tot de Consiliul Judetean", a precizat presedintele Consiliului Judetean Cluj.

Liderul deputatilor UDMR, Mate Andras Levente, a declarat si el pentru Ziare.com ca parlamentarii formatiunii sale vor depune amendamente, insa se vor decide doar dupa intalnirea pe care o vor avea cu ministrul de Finante si cu premierul Victor Ponta.

"Ministrul de Finante si premierul vor sa discute cu toate grupurile parlamentare, vom decide ce amendamente depunem dupa aceasta discutie.

Personal, lupt pentru Spitalul de Urgenta Cluj si centura ocolitoare a Huedinului", a transmis Mate Andras.

Deputatul PP-DD Daniel Oajdea a spus ca nu poate vorbi in numele grupului despre amendamentele depuse de partidul sau, insa va depune cu siguranta si propriile amendamente, dar abia dupa ce va cunoaste bugetul.

Chestorul Senatului Ioan Chelaru a sustinut, miercuri, ca dezbaterile privind proiectul de buget in cadrul plenului reunit al celor doua Camere ale Parlamentului vor incepe in februarie, apreciind ca "exista speranta" ca in prima saptamana a lunii februarie sa existe un buget al Romaniei.

"Incet-incet ne indreptam, dupa ce se vor finaliza discutiile cu FMI si Guvernul va prezenta proiectul bugetului, vom incepe discutiile pe buget, sper ca incepand cu luna februarie sa putem dezbate, dupa ce trecem de comisii, de avize si de comisia de specialitate si primim amendamentele, sa putem dezbate bugetul. Este speranta ca in prima saptamana din februarie, in sesiunea obisnuita a noastra, sa avem un buget al Romaniei", a explicat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#impartire buget Romania, #dezbatere buget Romania , #parlament