Caldura a sabotat mitingul de la Parlament

Marti, 15 Iunie 2010, ora 15:35
6658 citiri
Caldura a sabotat mitingul de la Parlament

Cele cinci confederatii sindicale au organizat, marti, in ziua votului asupra motiunii de cenzura, intre orele 9.00 si 16.00, un miting de protest la Palatul Parlamentului la care erau asteptate sa participe 20.000 de persoane.

Potrivit organizatorilor si politiei, au fost prezenti aproximativ 5.000 de oameni care au infruntat canicula. Nu au fost incidente deosebite, 18 persoane avand nevoie de ingrijiri medicale. Totul s-a terminat cu mai bine de o ora inainte ca parlamentarii sa inceapa votul, iar circulatia pe arterele din jurul Palatului Parlamentului a fost reluata in jurul orei 15:30.

Ziare.com ti-a prezentat, minut cu minut, desfasurarea protestelor din fata Parlamentului

15:30 - Mitingul organizat la Parlament s-a terminat cu o jumatate de ora mai devreme decat programat, dupa ce liderul BNS Dumitru Costin i-a informat pe protestatarii care mai ramasesera adunati in fata portii dinspre Izvor despre mersul discutiilor din Parlament.

14:30 - Pana la aceasta ora, 18 persoane au avut nevoie, in total, de ingrijiri medicale, in timpul mitingulului din fata Palatului Parlamentului.

13:25 - Liderii sindicali ameninta ca daca nu se voteaza motiunea de cenzura pana la ora 16.00, vor forta intrarea in Parlament.

13:00 - Potrivit reprezentantilor sindicali, 5.000 de persoane protesteaza, la aceasta ora, in jurul Palatului Parlamentului.

12:53 - Protestatarii au blocat si Calea 13 Septembrie si incearca sa forteze poarta de intrare in Palatul Parlamentului.

12:21 - Protestatarii au incendiat fotografii cu reprezentantii Guvernului. De asemenea, oamenii au dat foc la trei marionete care ii reprezentau pe guvernanti.

12:11 - Reprezentanti ai PSD au declarat ca protestatarii ar fi fost filmati ca sa fie amendati ulterior.

12:00 - "Dispretul guvernantilor i-a adus pe oameni in aceasta stare", a declarat Marius Nistor, presedintele Federatiei "Spiru Haret".

11:58 - Reprezentanti ai revolutionarilor au venit cu tepe in fata Parlamentului.

11:50 - Reprezentanti ai PNL au dus, in mijlocul protestatarilor, 50 de bax-uri de apa.

11:40 - Inca cinci protestatari au avut nevoie de ingrijiri medicale, doua persoane fiind transportate, de urgenta, la spital.

Politistii recomanda soferilor sa ocoleasca Palatul Parlamentului

11:35 - Zeci de protestatari incearca sa forteze una dintre portile Palatului Parlamentului, cea dinspre Izvor.

11:20 - Unul dintre monitoarele amplasate in jurul Palatului Parlamentului, care transmiteau imagini de la dezbaterile privind motiunea de cenzura, a fost spart de protestatari.

11:15 - Pana la aceasta ora patru persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale.

10:45 - Marius Militaru, purtator de cuvant al Jandarmeriei, a declarat ca aproximativ 500-800 de oameni au blocat traficul. "Facem o recomandare catre toti soferii ca sa evite zona", a declarat Militaru. Acesta a mentionat ca jandarmii nu vor interveni in forta, ci vor incerca sa linisteasca spiritele pe cale pasnica.

10:42 Protestatarii au blocat strada de la iesirea din Parlament catre Izvor pe o distanta de aproximativ 500 de metri. Autobuzele si masinile sunt incojurate de oameni. "Stam in strada pana pleaca Basescu si Boc. Blocam strada ca sa facem presiune. Nu se mai poate cu acesti oameni", a declarat una dintre femeile care participa la protest. Autoritatile, care nu mai au control asupra oamenilor, nu se asteptau ca lucrurile sa evolueze astfel.

10:41 - Sindicalistii au rupt cordonul de securitate din fata Palatului Parlamentului, din zona Izvor.

10:30 - Oamenii din fata Parlamentului strigau "Intram peste ei", "Jos Guvernul Boc", "Opriti genocidul", "Ala mic si ala chioru' au saracit tot poporul", "Daca nu votati cu noi, sunteti egali cu un gunoi" si "Moarte lui Basescu, ca lui Ceausescu" si au dat foc mai multor pancarde. Un protestar a venit imbracat intr-un costum ce simbolizeaza moartea si se plimba printre ceilalti protestatari cu o coasa in mana.

09:51 - Mai multi protestatari au fortat intrarea in Palatul Parlamentului. Jandarmii au intervenit in forta pentru a-i opri.

09:23 - "Le transmit oamenilor sa aiba incredere ca ne batem pentru ei inauntru si pana la urma o sa castigam. Vin toti social democratii. Oamenii trebuie sa ii convinga si pe alti parlamentari de la PD-L sau independenti sa voteze", a mai spus Ponta.

09:20 - "O sa votam motiunea, foarte clar. Trecem pe aici ca sa le spuneam oamenilor ca vom vota motiunea", a declarat Bogdan Ciuca, PC.

09:18 - "Noi vom vota in favoarea motiunii. Cei care sunt aici sa vada pe lista rusinii pe cei care au fost trimisi in Parlament si apoi au tradat si voteaza impotriva oamenilor. Vorbesc de cei care, pentru niste avantaje personale, au ales sa voteze pentru sustinerea Guvernului", a declarat Adrian Nastase.

09:12 - "O sa votam si nu ne este teama si rusine. Cei carora le este teama o sa intre pe la garajul subteran, o sa se ascunda, o sa intre cu escorte. Mergem sa ii salutam pe colegii nostri", a declarat Victor Ponta, presedintele PSD, la sosirea la Parlament.

09:11 - Liderii PSD s-au alaturat protestatarilor. Ei au venit la Parlament pe jos prin Parcul Izvor alaturi de oamenii care veneau sa protesteze.

09:10 - 1.000 de jandarmi si 200 de politisti asigura ordinea in jurul Parlamentului. Traficul nu este restrictionat in zona.

09:00 - Protestatarii au inceput sa se stranga in fata Parlamentului. Acestia au postat pancarde, pe care scrie "Jos Dictatorul", s-au "inarmat" cu fluiere si cer demiterea Guvernului Boc.

In jurul Parlamentului se va forma un lant uman, iar cele sase intrari oficiale vor fi pichetate la fiecare poarta, pe parcursul intregii zile. Astfel, CNS "Cartel ALFA" si CSDR vor picheta intrarile la Senat, Calea 13 septembrie, iar CNSLR - Fratia, BNS si CSN "MERIDIAN" vor picheta intrarile la Camera Deputatilor de la Izvor.

In timpul mitingului membri ai celor cinci confederatii sindicale vor asista la lucrarile Legislativului si vor urmari, in calitate de invitati, derularea tuturor procedurilor de vot din balcoanele salii de plen. Si participantii la mitingul organizat afara vor putea urmari desfasurarea actiunilor din Palatul Parlamentului, pe patru ecrane.

La mitingul organizat de "Cartel ALFA", BNS, CNSLR-Fratia, CSDR si CSN "Meridian" sunt asteptati cate 4.000 de membri din fiecare confederatie.

Parlamentarii PSD se intalnesc cu protestatarii

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca inaintea dezbaterii motiunii de cenzura parlamentarii social-democrati vor iesi in fata Parlamentului pentru a discuta cu protestatarii.

"Vreau sa va rog pe cei care reusiti sa ajungeti maine mai repede, vreau sa ne vedem mai devreme si sa trecem sa-i salutam pe oamenii care maine vor sta, spre deosebire de noi, in afara Parlamentului si ne vor sprijini moral in actiunea pe care o avem", a spus Ponta.

Andreea Ghinea si Madalina Mitan

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#proteste Parlament motiune cenzura , #parlament