Ce au inteles parlamentarii romani din raportul Comisiei Europene pe justitie

Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 15:00
3478 citiri
Ce au inteles parlamentarii romani din raportul Comisiei Europene pe justitie
Foto: Arhiva

Raportul Comisiei Europene a fost decodat diferit de parlamentarii Puterii si cei ai Opozitiei. In timp ce sustinatorii arcului guvernamental cred ca europenii ne-au laudat in acest an pentru progresele in justitie, membrii Opozitiei considera ca sistemul este in continuare viciat, iar procurorii isi plimba dosarele la televizor in loc sa le duca in instanta.

Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat pentru Ziare.com ca raportul CE pe justitie confirma faptul ca Guvernul merge pe drumul cel bun si ne aduce si mai aproape de aderarea in spatiul Schengen.

"Comparativ cu raportul pe anul trecut mi se pare o imbunatatire evidenta, deopotriva a tonului si a continutului, asta confirma faptul ca Guvernul merge pe drumul cel bun si ca, cel putin la nivel guvernamental, dorinta politica pentru reformarea justitiei e certa si, iata, validata", a spus Voinescu.

La o evaluare rapida a raportului, deputatul PDL este de parere ca "observartiile ar trebui asumate ca obiective ale intregii clase politice, deoarece ele vizeaza subiecte importante ale statului de drept si ale luptei impotriva coruptiei". Pe de alta parte, Sever Voinescu considera ca MCV-ul trebuie ridicat doar in momentul in care Justitia a indeplinit toate criteriile care i s-au impus.

Daniel Buda (PDL): Acest raport este cel mai pozitiv (sic!) de pana acum

La randul sau, pedelistul Daniel Buda considera ca raportul MCV "este unul echilibrat, care surprinde in mod corect poza zilei a ceea ce inseamna starea justitiei, un raport care subliniaza in mod clar progresele pe care Romania le-a facut si in acelasi timp stabilind niste obiective clare si concrete pentru viitor".

"Privind comparativ, putem spune: Da, acest raport are tonul cel mai pozitiv de pana acum si confirma faptul ca suntem pe un drum bun", a spus Buda, presedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, pentru Ziare.com.

Democrat-liberalii insista in acelasi timp, dupa concluziile Comisiei Europene, ca trebuie urgentata legislatia privind confiscarea averilor ilicite. "Va readuc aminte ca scopul cu care MCV a fost pus, dincolo de a monitoriza compatibilizarea sistemului nostru judiciar cu sistemul judiciar al UE, a fost lupta impotriva coruptiei. Ori lupta impotriva coruptiei in lipsa mecanismului de confiscare a averilor ilicite este de neimaginat.

Revin cu un mesaj: orice alta formula de introducere a acestui mecanism in afara modificarii Constitutiei este una fragila, care nu garanteaza efectivitatea acestui sistem de confiscare", a spus Voinescu pentru Ziare.com.

Toni Grebla (PSD): Exista deja cadru legal pentru confiscarea averilor

Pe de alta parte, senatorul PSD Toni Grebla, presedintele Comisiei Juridice, ii contrazice pe democrat-liberali in ceea ce priveste confiscarea averilor, spunand ca "rapoartele anuale pe justitie sunt intocmite cu materialul clientului".

"Avem cativa care se invart pe langa raportori si le furnizeaza elemente preluate apoi in rapoartele respective. Intotdeauna sunt laudate DNA si ANI si e criticata justitia. A devenit un stereotip pentru Comisia Europeana.

Inca o dovada este si acesta chestiune la moda cu confiscarea averilor. Noi avem confiscarea penala, exista cadru legal pentru asta. De asemenea, exista cadru legal si pentru confiscarea veniturilor ilicite, dovada ca Inalta Curte a dispus saptamana trecuta confiscarea averii unui fost demnitar", a spus Grebla pentru Ziare.com.

El a mai aratat ca, pentru actuala guvernare, raportele Comisiei sunt inutile. "Pentru guvernarea actuala nu are niciun rost, pentru ca este imuna la semnalele din exterior si interior. Pentru orice guvernare, insa, acele semnale primite trebuie tratate cu toata seriozitatea politica si luate toate masurile in consecinta", a mai spus el.

Alina Gorghiu (PNL): Cabinetul Boc nu are motive de mandrie

Si deputatul PNL Alina Gorghiu, sustine mentinerea MCV pentru Romania. "Daca ma uit numai la cazurile celebre Ridzi si Pasat, imi amintesc ca avizul Parlamentului pentru arestarea lui Dan Pasat s-a facut cu o rapiditate uluitoare, tocmai pentru ca in acea perioada CE a emis raportul preliminar, in care, de altfel au fost si mentionate aceste doua spete

In acelasi timp, cu toata presiunea MCV, actuala majoritate parlamentara a tergiversat aproape un an avizul de incuviintare a perchezitiei informatice in cazul Ridzi. Asadar,

disparitia MCV va genera si disparitia presiunii pe Parlament, iar cererile DNA si ale Parchetului General vor fi judecate strict politic, in functie de configurarea parlamentara si nu de mecanismul de justitie, potrivit caruia Parlamentul nu se poate substitui instantei", a comentat deputatul PNL, secretar in Comisia Juridica.

Gorghiu a mai adaugat ca, desi sunt mentionate progrese importante in ameliorarea sistemului judiciar, raportul contine avertismente serioase cu accent pe confiscarea averilor si solutionarea dosarelor de mare coruptie. "Guvernul nu si-a indeplinit obiectivul privind ridcarea MCV, asa ca, desi nu este foarte criticat de Bruxelles, Cabinetul boc nu are motive de mandri", a spus liberala.

Ponta: USL va sprijini masurile propuse de Comisia Europeana

Liderul PSD Victor Ponta a spus ca in raportul MCV din acest an nu este nimic nou. "Sper sa se intample lucrurile pe care si le doreste si Comisia. Imi doresc in egala masura sa avem decizii ale instantei, sa avem mai multa eficienta in lupta anti-coruptie si USL-ul politic va sprijini orice fel de masura pe care o propune Comisia Europeana", a spus Ponta, la RFI.

El a adaugat ca pentru actuala Opozitie ar fi bine ca monitorizarea pe justitie sa fie eliminata, de exemplu la anul. Si PNL sustine, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca "inca un an in plus petrecut de Romania sub monitorizarea Mecanismului de Cooperare si Verificare constituie un esec si afecteaza imaginea si perceptia asupra tarii noastre la nivelul Uniunii Europene". "Consideram ca amanarea evaluarii globale pentru 2012 reprezinta un semnal ingrijorator in acest sens", se arata in comunicat.

Mircea Geoana anunta ca Senatul Romaniei va continua sa fie un partener serios al Comisiei Europene si va cauta sa rezolve cu maxima celeritate toate recomandarile Comisiei care tin de competentele sale constitutionale.

"Obiectivul nostru este de a contribui la crearea tuturor conditiilor pentru ridicarea in 2012 a Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) in domeniul justitiei si afacerilor interne...In Senat exista vointa politica atat pentru reforma sistemului judiciar din Romania ca serviciu public, cat si pentru lupta impotriva coruptiei", a declarat presedintele Senatului, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Sever Voinescu raport Justitie, #raport justitie Comisia Europeana , #parlament