Deputatii vor sa modifice legea pentru a evita conflictul de interese, cand fac angajari la cabinetul parlamentar UPDATE

Duminica, 05 Martie 2017, ora 14:32
4891 citiri
Deputatii vor sa modifice legea pentru a evita conflictul de interese, cand fac angajari la cabinetul parlamentar UPDATE
Foto: Arhiva Ziare.com

Patru deputati au depus, la Senat, o propunere legislativa care prevede ca nu constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care alesii s-au aflat in raporturi de munca in ultimii 5 ani.

Modificarea se aplica Legii nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor, informeaza News.ro.

Mai exact, la articolul 32, se introduce un nou alineat care va avea urmatorul cuprins: "Prin derogare de la art. 301 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, cu modificarile si completarile ulterioare, nu constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care senatorii sau deputatii s-au aflat in raporturi de munca in ultimii cinci ani".

Deputatii sustin, in expunerea de motive, ca propunerea legislativa a fost initiata "tinand cont de semnalarea unor neclaritati cu privire la posibilitatea interpretarii reangajarii personalului la cabinetele parlamentare ale deputatilor, in sensul existentei unui potential conflict de interese din perspectiva art. 301 din Cod Penal".

Initiatorii mai precizeaza ca propunerea legislativa este in acord cu prevederile Legii nr. 24/2000 privind tehnica legislativa care impune instituirea de reguli "necesare, suficiente si posibile care sa conduca la o cat mai mare stabilitate si eficienta legislativa".

Cei patru deputati care au depus propunerea legislativa sunt: Constantin Avram (ALDE), Marcel Ciolacu (PSD), Attila Korodi (UDMR) si Eugen Tomac (PMP).

Potrivit articolului 301 din Codul Penal, "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".

Dispozitiile nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative. CCR a decis insa ca sintagma "raporturi comerciale" este neconstitutionala.

UPDATE: Liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, Attila Korodi, a declarat ca este nevoie de completarea legii, intrucat in acest moment exista o "situatie anormala" si o "interpretare ciudata" si incorecta a legii, potrivit careia nu pot fi angajati fostii consilieri care au lucrat la birourile parlamentare.

"La ora actuala, Secretariatul General nu semneaza contractele de munca pentru birourile de circumscriptii electorale pentru angajatii care au mai fost angajati la birouri, pentru ca este aceasta interpretare foarte ciudata si incorecta a legii pe conflict de interese.

Din cauza aceasta a fost scrisa si o scrisoare, inaintata din partea Biroului Permanent catre procurorul general, procurorul general precizand ca daca exista reglementare in acest sens a institutiei, cum este Camera Deputatilor, care are nivel de lege, atunci aceea este luata in calcul" a spus Attila Korodi pentru Agerpres.

Deputatul UDMR a explicat ca, la foarte multe institutii, reangajarea unui consilier poate fi considerata conflict de interese si se poate ajunge chiar la condamnari penale.

"Este o anormalitate in Romania, acum probabil rezolvam o problema legata de Camera Deputatilor, dar la foarte multe institutii unde sunt consilieri a reangaja un consilier vechi poate sa ajunga, intr-o abordare rauvoitoare, sa fie cineva acuzat de conflict de interese si chiar condamnat", a precizat Korodi.

Acesta a adaugat ca proiectul de lege a fost semnat de liderii de grup din Camera Deputatilor, mai putin de Raluca Turcan si Nicusor Dan.

"A fost semnat de liderii de grup, mai putin, in ultimul moment, de Raluca Turcan, nu am inteles de ce, pentru ca viceliderii liberali in Comitetul liderilor au fost de acord inainte, dar asta este. De asemenea, nu a mai fost semnat nici de Nicusor Dan", a mai spus liderul deputatilor UDMR.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#parlamentari angajari cabinet, #lege conflict de interese , #parlament