Aproape 300 de articole au fost votate in Comisia pentru elaborarea Codului administrativ. Raman pensiile speciale

Marti, 19 Iunie 2018, ora 21:15
3601 citiri
Aproape 300 de articole au fost votate in Comisia pentru elaborarea Codului administrativ. Raman pensiile speciale
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia speciala pentru elaborarea Codului administrativ a dezbatut si votat, marti, 280 de articole din totalul de 637, din proiectul de lege privind modificarea Codului administrativ.

Comisia a adoptat majoritatea articolelor in forma adoptata de Senat, fiind corectate si greselile tehnice.

Printre amendamentele admise este si cel propus de UDMR, adus la articolul 6, care prevede: "Autoritatile si institutiile administratiei publice, precum si personalul acestora au obligatia de a actiona cu respectarea prevederilor legale in vigoare, inclusiv tratatele si conventiile internationale la care Romania este parte."

In forma adoptata de Senat, articolul 6 arata astfel: "Autoritatile si institutiile administratiei publice, precum si personalul acestora au obligatia de a actiona cu respectarea prevederilor legale in vigoare."

Un alt amendament adoptat de membrii comisie prevede ca prefectii si subprefectii nu au dreptul la greva, potrivit propunerii PNL aduse la articolul 272.

Pensiile speciale raman

Articolul 210, care se refera la dreptul la pensie a alesilor locali, a fost adoptat de comisie in forma adoptata de Senat, propunerea de eliminare a acestuia, propusa de senatorul USR Florina Presada, fiind respinsa.

In forma adoptata de Senat, articolul 210 arata astfel: " (2) Primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, beneficiaza de indemnizatie pentru limita de varsta de la data la care li se acorda drepturile de pensie pentru limita de varsta, dar nu mai devreme de data incetarii mandatului aflat in derulare".

De asemenea, o alta prevedere a articolului 210 privind dreptul la indemnizatie a alesilor locali prevede: "Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta prevazut la alin. (1) se acorda in limita a 3 mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,40 % din indemnizatia bruta lunara aflata in plata".

Membrii comisiei au amanat adoptarea articolului 228, care se refera la situatiile de conflict de interese, prin care alesii locali sunt in conflict de interese in situatia in care trebuie sa emita un act administrativ sau sa participe la emiterea ori adoptarea unui act administrativ sau sa incheie ori sa participe la incheierea unui act juridic si are un interes personal de natura patrimoniala.

Plenul Senatului a adoptat pe, 11 iunie, propunerea legislativa privind Codul administrativ al Romaniei, printre prevederi regasindu-se si introducerea pensiilor speciale pentru alesii locali, care vor fi suportate din bugetul de stat.

In amendamentele aduse proiectului de lege adoptat de Senat se arata ca pensiile speciale ale alesilor locali vor fi suportate din bugetul de stat prin bugetul ministerului cu atributii in domeniul administratiei publice.

Nu vor beneficia de indemnizatii speciale primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene care au fost condamnati definitiv pentru comiterea de infractiuni.

Astfel, un primar de comuna va primi o indemnizatie de 800 de lei, in timp ce primarul general al Capitalei va primi o indemnizatie de 1.400 de lei. Edilii care au avut trei mandate vor primi, la incetarea acestora, suma propusa pentru un mandat inmultita cu trei.

Comisia va continua discutia privind amendamentele aduse Codului administrativ miercuri, de la ora 14:00, urmand ca la finalizarea discutiilor, dupa ce se va da raportul, proiectul de lege sa se duca la Camera Deputatilor, care va avea rol de for decizional.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei"
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei"
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Cod Administrativ votat comisie, #pensii speciale indemnizatii alesi Cod Administrativ , #parlament