Ati vota un homosexual ca presedinte sau parlamentar? - Sondaj Ziare.com

Sambata, 23 Iulie 2011, ora 09:10
5863 citiri
Ati vota un homosexual ca presedinte sau parlamentar? - Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva

Imaginati-va ca la alegerile parlamentare din 2012, un candidat independent sau afiliat unui partid declara public ca este homosexual. Este rezervat in comentarii pe aceasta tema, iar pe toata perioada campaniei electorale incearca sa va convinga de ce trebuie sa ajunga in Legislativ. Cum ati reactiona? Ce ar conta mai mult: proiectele pe care le propune sau apartanenta la o minoritate sexuala? L-ati vota?

Americanii ar face-o. Potrivit unui sondaj Gallup, realizat recent in SUA, din ce in ce mai multi alegatori ar pune stampila pe un homosexual, o lesbiana sau un bisexual. Astfel, 67% dintre votanti ar alege un homosexual care candideaza la presedintie. Numarul este in crestere, dupa ce tot Gallup arata, in 1978, ca doar 25% dintre votanti ar face o astfel de alegere, iar in 2007, 55% ar fi ales un homosexual in fruntea statului.

Americanii promoveaza homosexualii si in politica

De asemenea, potrivit organizatiilor care sustin implicarea homosexualilor in politica, numai in 2010, la nivel national, 107 candidati cu preferinte sexuale pentru acelasi sex au fost alesi in functii, in crestere cu o treime fata de 2008. Un salt asemantor se preconizeaza sa aiba loc si la alegerile din 2012.

Scepticismul politicienilor romani

Romania insa, nici la peste 20 de ani de libertate, nu a scapat de multe dintre prejudecati. Potrivit unui studiu realizat anul trecut la comanda Fundatiei Soros, trei sferturi dintre cei chestionati nu si-ar dori sa aiba vecin de apartament un homosexual, iar doua treimi s-ar feri sa stea langa un tigan sau un bolnav de SIDA.

Dar ce s-ar intampla totusi in 2012, daca ar aparea un candidat gay pentru Parlament sau Presedintie? "Imi vine greu sa cred ca intr-o tara cum este Romania, intr-o societate in care biserica este foarte importanta, un candidat care si-ar scoate in evidentia apartenenta la o minoritate sexuala ar atrage voturi prin prisma acestui atribut. Romanii nu sunt pregatiti sa priveasca cu deschidere astfel de persoane", considera deputatul PNL, Cristina Pocora, presedintele Comisiei pentru egalitate de sanse.

La randul sau, deputatul PDL Maria Stavrositu este de parere ca societatea puternic influentata de confuzia dintre Biserica si religie ar fi impiedicata sa priveasca obiectiv un candidat homosexual, de pilda. "Biserica a avut o opinie clara in aceasta privinta. Si cum, la noi, religia este confundata cu Biserica, romanii au deja prejudecati in ceea ce priveste apartenenta la o minoritate sexuala. Prin urmare, nu cred ca in Romania ar trece neobservat acest aspect legat de un candidat", a spus Maria Stavrositu.

Mai mult, crede democrat-liberala, problemele economice ii fac pe romani sa treaca in planul al doilea astfel de teme si dezbateri publice. "Grijile oamenilor sunt atat de mari, incat nu mai au nici energie si nici resurse sa mai fie preocupati de alte subiecte, si aceste teme pica in josul listei de prioritati", a completat deputatul.

Nu am depasit nici tema discriminarii femeii in politica

Atat liberara Cristina Pocora, cat si PDL-ista Maria Stavrositu sustin ca pana la dezbaterea candidaturii unei persoane care apartine unei minoritati sexuale, Romania trebuie sa depaseasca prejudecatile legate de femeile care activeaza in politica. "In momentul in care este vorba de o femeie, oamenii se uita foarte greu la fondul discutiilor abordate.

De obicei, sunt preocupati de aspectele de forma. Atunci cand vine vorba despre femei in politica, administratie sau management, Romania este fie ultimul loc, fie pe penultimul loc in Europa, iar pe plan mondial suntem de asemenea in coada clasamentului. Neasteptat, suntem chiar si in urma Turciei", spune Stavrositu, completata de Cristian Pocora.

"Pana sa ma preocupe accesul in politica al persoanelor care au o alta orientare sexuala decat majoritatea, societatea romaneasca ar trebui sa se preocupe mai degraba de o reprezentare echilibrata in functie de gen. In societate gasim impartiti in procente asemanatoare barbatii si femeile, insa acest lucru nu se regaseste si in functiile alese", a spus Pocora.

Deputatul PNL Tudor Ciuhodaru sustine insa, ca nu ar trebui sa conteze apartenenta sexuala a politicienilor. "Imi este greu sa spun care ar fi reactia alegatorilor romani, dar probabil nu ar fi una dintre cele mai deschise in acest moment. Daca ar fi sa punem o problematica publica, desi acest lucru va fi dificil in orice stat din lumea asta, cred ca ar trebui sa fie mai important ceea ce fac politicienii", a subliniat el.

Politicieni gay

Michael Guest, ambasadorul SUA in Romania, a fost primul homosexual confirmat intr-o astfel de functie de Senatul american. Tot in SUA, Roberta Achtenberg a intrat in istorie ca prima lesbiana recunoscuta confirmata de Senat intr-o functie federala. Waheed Alli este singurul membru gay al Camerei Lorzilor din Marea Britanie, din 1998.

Unul dintre cei mai importanti politicieni europeni care si-a recunoscut apartanenta la o minoritate sexuala este Bertrand Delanoe. Se intampla in 1998. In 2001, a devenit primar al Parisului. James Clark este din 2004 ambasadorul Marii Britanii in Luxemburg, iar impreuna cu partenerul sau reprezinta primul cuplu gay primit in audienta de Regina Elisabeta.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Ati alege presedinte, senator, deputat sau primar un candidat care se declara gay?

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#politicieni gay, #homosexual presedinte alegeri , #parlament