Azi incepe Adunarea Parlamentara a NATO la Bucuresti, la care vin oficiali din 50 de tari

Vineri, 06 Octombrie 2017, ora 11:30
2951 citiri
Azi incepe Adunarea Parlamentara a NATO la Bucuresti, la care vin oficiali din 50 de tari
Foto: Arhiva Ziare.com

Adunarea Parlamentara a NATO va reuni la Bucuresti, de vineri pana luni, peste 50 de delegatii nationale, secretarul general Jens Stoltenberg urmand sa fie prezent la sesiunea plenara de luni, alaturi de presedintele Klaus Iohannis si de presedintii celor doua Camere ale Parlamentului - Calin Popescu-Tariceanu si Liviu Dragnea.

Adunarea, aflata la a 63-a sesiune anuala, se va desfasura la Palatul Parlamentului.

La eveniment participa peste 50 de delegatii parlamentare nationale ale statelor membre si statelor cu statut de asociat, de partener regional si mediteranean asociat si de observator, precum si invitati din Romania si din strainatate.

Discutiile se vor axa pe teme de actualitate privind securitatea internationala, comisiile de specialitate urmand sa adopte mai multe rapoarte care au fost dezbatute cu ocazia sesiunii de primavara care a avut loc, in acest an, la Tbilisi, in Georgia.

Cele cinci comisii de specialitate - Comisia politica, Comisia pentru aparare si securitate, Comisia pentru stiinta si tehnologie, Comisia pentru dimensiunea civila a securitatii si Comisia pentru economie si securitate - vor dezbate o serie de rapoarte pe teme de securitate si aparare, subiectele specifice urmand sa fie discutate impreuna cu reprezentanti ai guvernelor din tarile membre, din lumea academica, reprezentanti ai societatii civile si ai NATO.

Printre subiectele abordate se numara sprijinirea operatiunilor NATO in Afganistan, cooperarea mai stransa NATO - UE, stabilitatea si securitatea din zona Marii Negre, riscurile instabilitatii in Asia de Est, criza umanitara din Siria si Irak.

In deschiderea sesiunii plenare de luni, care va fi prezidata de presedintele Adunarii Parlamentare NATO, Paolo Alli, vor lua cuvantul presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Cu aceasta ocazie, va fi prezentat si supus la vot proiectul de buget al Adunarii pentru anul 2018, vor avea loc alegeri pentru unele functii de conducere si vor fi dezbatute si votate rezolutiile comisiilor de specialitate.

"Fondurile necesare organizarii sesiunii anuale AP NATO, din Romania, au fost asigurate printr-o hotarare de guvern, cheltuielile au fost impartite intre Senat si Camera Deputatilor, conform unui protocol.

S-au achizitionat pentru acest eveniment sistemul audio-video din sala plenara, sistemul de traducere din cadrul salilor de conferinta de presa, sistemul de iluminat din sala plenara, autoturismele pentru protocol si pentru delegatii, logistica IT pentru salile in care se vor desfasura cele mai importante lucrari ale AP NATO.

Cheltuielile totale sunt de 10.898.000 de lei", a declarat secretarul general al Camerei Deputatilor, Silvia Mihalcea, joi, la Palatul Parlamentului.

Citeste si Parlamentul cumpara masini de 1 milion de euro pentru organizarea reuniunii NATO

Adunarea Parlamentara a NATO reprezinta un important forum pentru dialogul parlamentar international. Sesiunile anuale ale Adunarii Parlamentare NATO sunt cele mai importante evenimente din activitatea organizatiei si sunt gazduite, prin rotatie, de statele membre si asociate.

Romania a mai gazduit reuniuni ale Adunarii Parlamentare NATO in anii 1997 si 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#AP NATO Bucuresti 2017 , #parlament