Bataia pestelui in Parlament

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 12 Octombrie 2008, ora 13:44
3833 citiri
Bataia pestelui in Parlament

Se termina actuala legislatura, alerta maxima! Mai este doar o saptamana pana cand parlamentarii intra oficial in campanie pentru alegerile din noiembrie.

Asa ca sunt ultimele zile pentru marile tunuri care sa produca profit rapid, in campanie si apoi, pe termn lung, in viitori ani de prosperitate a clientelei politice care, desigur, nu-si va uita binefacatorii.

Asa ca, in Camera Deputatilor, cel putin, e o mare frenezie a votului.

55 de legi trecute intr-o zi, miercuri mai precis, reprezinta un record remarcabil pentru alesii care nu reuseau cu saptamanile sa se adune in numar suficient de mare incat sa existe macar cvorum de sedinta. Sigur, si de aceasta data, cele 55 de legi reprezinta doar o treime din ordinea de zi, dar, oricum, progresul este uimitor.

Frenezia aceasta a inceput in urma cu cateva saptamani si a nascut deja monstri. Cei mai mari, cei care ameninta sa inghita insusi bugetul

Romaniei, sunt legea Voiculescu, care blocheaza restituirea caselor nationalizate si implica despagubiri uriase pentru proprietari, si legea salarizarii dascalilor.

Bugetul tarii, facut harcea-parcea

Aplicarea lor plus revendicarile salariale astfel iscate ar decava practic bugetul Romaniei. Credeti insa ca deputatii au facut vreo socoteala? De altfel, niciuna dintre aceste legi nu are surse de finantare.

Daca vreun parlamentar s-ar gandi sa dea prin lege cate un Audi fiecarui roman, reglementarea ar trece cu unanimitate de voturi. Probabil o asemenea lege nu a aparut doar pentru ca Audi nu a fost dispus la un comision satisfacator pentru initiator.

Ca sa mai capete un argument electoral, deputatii le-au facut cadou romanilor inca doua zile libere - de Rusalii si de Sfanta Marie, au majorat alocatiile pentru familile monoparentale si au stabilit amenzi drastice pentru organizarea de petreceri in strada.

Mazare, stapan pe plaja

Interesele electorale au fost partajate cu masurile dedicate sacalilor politici si clientilor acestora. De exemplu, deputatii au decis ca plajele sa fie transferate de la Administratia Nationala Apele Romane, la autoritatile locale. Dar ce sa vezi? Printre initiatori, deputatul PSD, Alexandru Mazare.

Principalul beneficiar, Radu Mazare, primarul PSD de Constanta. Nu este vorba despre o coincidenta de nume. Un frate face legea, celalalt incaseaza profitul si amandoi prospera.

Ce daca in felul acesta sunt blocate lucrari care impiedica eroziunea plajelor ajunsa la cote alarmanete? Ce daca ramane in aer o investitie de peste 300 de milioane de euro? Important este ca Radu Mazare si hotelierii au avut motive sa deschida sampaniile.

Parlamentarii isi asigura batranetile

Si cum cine imparte, parte-si face, au fost luate si decizii pentru linistea personala a alesilor: majorarea propriilor pensii, hotarata la secret, si majorarea substantiala a bugetului Camerei pe anul viitor. In anumite domenii discutam chiar despre dublari ale sumelor de care vor dispune deputatii.

Este si acest final de mandat o sfidare a electoratului, caruia ii sunt aruncate niste firmituri de la ospatul celor 4 ani.

Un intreg mandat prin Parlament a batut vantul. Legi importante, unele cerute de CE, au zacut prin sertare cu lunile, daca nu cu anii, pentru ca nu aveau avize, pentru ca nu era cvorum, pentru ca nu stiu ce procedura nu fusese indeplinita nu stiu unde.

Draga de ANI

Va aduceti aminte parcursul legii ANI? O adevarata saga si mai multe nu.

Cand a venit vorba de ridicarea imunitatii ministrilor parlamentari a fost nevoie de un avertisemnt dur de la Bruxelles si o sesiune extraordinara pentru a avea macar cvorum de sedinta.

Votul dupa apel nominal, deci la vedere, a fost respins vehement atunci cand s-a pus problema unor decizii cheie, de la motiunea de cenzura, la ridicarea unor imunitatii.

Acum insa este folosit saptamanal intr-o adevarata scalamabaiala electorala pentru legile cele mai nerealiste si mai impovaratoare pentru buget.

Ramane de vazut ce va conta mai mult la vot, pomenile sau sfidarea? Va fi si asta un test al demnitatii electoratului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Putin a numit un nou ambasador al Rusiei în România. Cine este Vladimir Lipaev
Putin a numit un nou ambasador al Rusiei în România. Cine este Vladimir Lipaev
Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe Vladimir Lipaev ambasadorul al Rusiei în România. Decretul a fost publicat pe portalul oficial de informații juridice, informează agenția rusă...
#Parlament, #Romania, #vot, #legi, #ani, #buget, #alegeri , #parlament