Bogdan Ciuca: Modificarile declarate neconstitutionale ale Codului penal nu mai sunt de actualitate Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 03 Februarie 2014, ora 12:21
5380 citiri
Bogdan Ciuca: Modificarile declarate neconstitutionale ale Codului penal nu mai sunt de actualitate Interviu

Incepe o noua sesiune parlamentara cu mai multe puncte fierbinti pe agenda. Intre ele, proiectul de modificare a Codului penal, adoptat in "martea neagra" si revenit in Parlament dupa ce a fost declarat neconstitutional de catre CCR, dar si proiectul de revizuire a Constitutiei.

Deputatul PC Bogdan Ciuca, presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, afirma intr-un interviu acordat Ziare.com ca puterea renunta la proiectul de modificare a Codului penal, cel care crea superimunitate si dezincrimina conflictul de interse: "Avand in vedere ca in acest caz initiativa ca atare a fost considerata neconstitutionala, din diferite considerente, proiectul nu va fi operat si subiectul va ramane aici (...) nu mai este de actualitate sa discutam despre acele modificari."

Totodata, Bogdan Ciuca, membru in Comisia de revizuire a Constitutiei, da asigurari ca recomandarile Comisiei de la Venetia, ale CCR, si ale raportului MCV vor fi luate in considerare la definitivarea proiectului constitutional.

Modificarile Codului Penal au fost respinse de CCR, care in decizia de neconstitutionalitate arata ca "in mod paradoxal, legiuitorul extrage din aria de incidenta a raspunderii penale, tocmai persoanele care ocupa functii reprezentative in stat si care exercita prerogative de putere reala". Proiectul va reveni in Parlament, ce faceti cu el?

Unde sunt doi juristi sunt cel putin trei pareri. Dar cand vorbim de o decizie a Curtii Constitutionale, fie ca ne convine sau nu, ca suntem de acord sau nu, ea trebuie respectata. Asa ca dupa ce modificarile au fost declarate neconstitutionale lucrurile au devenit mai simple. Nu e nimic de comentat.

Daca pe fond subiectul va mai genera vreodata interes in clasa politica si printre profesionisti, el va fi reluat, luandu-se in consideratie decizia CCR. Dar pentru asta ar trebui sa se gaseasca formula constitutionala si consens politic. Deocamdata nu avem niciuna, nici alta, asa ca nu mai este de actualitate sa discutam despre acele modificari.

Procedural ce veti face cu acest proiect votat deja?

Procedura spune ca un articol declarat neconstitutional in 45 de zile trebuie pus in acord cu Constitutia in 45 de zile. Daca nu este pus in acord, dupa 45 de zile el este considerat nescris. Avand in vedere ca in acest caz initiativa ca atare a fost considerata neconstitutionala, din diferite considerente, proiectul nu va fi operat si subiectul va ramane aici.

Avand in vedere efectele ample, inclusiv din raportul MCV, regretati ceea ce presa a numit "martea neagra"?

Eu, in calitate de presedinte al Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, nu pot decat sa reprezint comisia in ansamblul ei. Poate cu unele modificari nici eu nu am fost de acord in cadrul comisiei si am propus alta varianta, dar nu pot sa ma extrag si sa spun ca nu fac parte din ea.

Daca decizia comisiei in unanimitate a fost aceea, eu am reprezentat punctul de vedere al comisiei. El a fost tehnic si cu consensul tuturor grupurilor parlamentare. In plen decizia politica face ca proiectul sa treaca sau nu. Daca s-a considerat ca proiectul trebuie sa treaca, a mers mai departe, CCR si-a spus punctul de vedere, noi respectam decizia Curtii. Colegii mei din comisia juridica ar trebui priviti ca niste oameni care isi spun puncte de vedere profesionale, sunt oameni cu reputatie buna. Decizia politica nu intr-o comisie se vede, ci in plen. Dar ceea s-a intamplat as vrea sa fie privit ca un consens politic.

A fost totusi o poveste complicata ceea ce s-a intamplat in comisie in seara dinainte. Unii membri spun ca nu au fost anuntati de sedinta desfasurata la o ora foarte tarzie, ca nu au participat la ea.

Ce va pot spune foarte clar ca a fost un consens politic, toate grupurile parlamentare au fost prezente si toate au votat modificarile. Este ceea ce va pot spune din punctul de vedere al Comisiei juridice, nu din perspectiva politica.

Vedeti, eu inainte de a face politica sunt jurist si tin la asta, nu am lucrat niciodata la stat, m-am format ca jurist in mediul privat si tin la statutul acesta. M-am ferit ca politica sa-mi afecteze credibilitatea profesionala. Cele intamplate in decembrie nu-mi creeaza o stare de confort pentru ca subiectul a fost folosit in batalia politica si a afectat in orgoliul profesional pe cei care fac parte din acea comisie. Acolo eu sunt un simplu vot. O comisie parlamentara nu e o intreprindere in care ce spune directorul aia se face.

MCV critica si nerespectarea unor hotarari ale justitiei in cazuri de incompatibilitate, constatate definitiv de instanta. Cazul deputatului Stefan Bucur si al senatorului Akos Daniel Mora. Ce faceti cu dl. Bucur?

Deocamdata noi avem o decizie a CCR, pe un caz de la Senat in care CCR spunea ca Senatul trebuie sa decida si sa aprecieze solutia. Asteptam decizia Senatului si in raport cu ea luam in dezbatere subiectul.

MCV se refera si la modificarea Constitutiei si solicita dispozitii clare in ceea ce priveste separarea puterilor, cu precizarea clara a obligatiei executivului si legislativului de a respecta independenta sistemului judiciar. Totodata raportul MCV solicita sa fie luate in considerare recomandarile Comisiei de la Venetia. Una dintre observatiile acestei comisii vizeaza eliminarea sefului statului din puterea executiva. Sunteti membru in comisia de revizuire a Constitutiei. Cum veti armoniza proiectul cu recomandarile?

Eu sunt o singura persoana in acea comisie. Un punct de vedere.

Si care e punctul dvs de vedere?

Punctul de vedere il vom formula dupa dezbateri, de aceea ne intalnim. Se vor prezenta opinii pro si contra, vom vedea recomandarile care exista, discutiile pe care le-am purtat cu cei de la Venetia in sesiunea trecuta si vom ajunge la o concluzie corecta. Eu tin mult ca aceasta Constitutie sa nu fie facuta nici pentru, nici impotriva unei persoane sau a unui partid.

Toate recomandarile si toate experientele similiare din alte state ne arata ca trebuie gasita formula in care fiecare putere in stat, executivul, legislativul, puterea judecatoreasca sa aiba suficente atribute incat echilibrul sa fie corect. Eu pentru asta militez. Constitutia aceasta trebuie gandita sa fie aplicabila cand eu, noi nu vom mai face politica sau partidele din care noi facem parte vor avea alte pozitii. Eu voi milita pentru echilibru.

Dar, la fel ca in comisia juridica, am un singur vot. Mi-e greu sa stiu cum va iesi in proiectul de lege, ar fi si anormal sa stiu. De aceea trebuie sa asteptam sa vedem cum vor evolua dezbaterile, avand in vedere si observatiile din MCV si recomandarile comisiei de la Venetia. In opinia mea trebuie sa fie o Constitutie echilibrata, care sa nu dezavantajeze niciun actor politic.

Exista acea problema a referendumului din 2009. Presedintele CCR a spus deja, ca principiu, ca un proiect constitutional nu poate ignora decizia exprimata de popor prin referendum. In opinia dvs. proiectul de Constitutie ar trebui sa tina cont de rezultatele referendumului privind unicameralul si reducerea numarului de parlamentari?

Este o tema pe care eu vreau sa o ridic spre dezbatere la urmatoarea intalnire. Eu nu plec cu o decizie politica, cu o idee fixa, sunt deschis la toate argumentele si dupa dezbateri imi voi stabili punctul de vedere. Dar in mod evident vom lua in calcul obervatiile oficiale si neoficiale pe care institutii, inclusiv CCR, le-au facut si vom incerca sa gasim formula cea mai corecta, constitutional si moral.

La Senat, Comisia juridica are o problema - Tudor Chiuariu, a fost condamnat definitiv. A demisionat din fruntea comisiei, dar ramane membru atat al ei cat si al celei de revizuire a Constitutiei. Ar trebui sa le paraseasca si pe acestea?

Nu cunosc detalii. Stiu ca exista condamnarea definitiva. Am aflat ca domnia sa a demisionat. Cred ca este o decizie care tine de propria persoana si de grupul politic din care face parte. M-am abtinut de la declaratii despre ce trebuie sa faca o persoana sau un grup politic chiar si atunci cand am vorbit despre persoane din opozitie, sau de la putere pe cand eram in opozitie. Grupul politic trebuie sa decida ce va fi.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#modificari Cod Penal modificare Constitutie, #CCR Comisia de la Venetia, #Bogdan Ciuca PC , #parlament