Lista cu modificarile la Codul Penal a disparut de pe siteul Camerei Deputatilor

Sambata, 06 Iunie 2015, ora 11:36
5864 citiri
Lista cu modificarile la Codul Penal a disparut de pe siteul Camerei Deputatilor
Foto: Digi24

Marti, deputatii aveau pe ordinea de zi o lista de circa 20 de propuneri de modificare a legilor penale, intentie catalogata de observatorii vietii politice drept o noua ofensiva impotriva justitiei.

Dupa izbucnirea scandalului legat de urmarirea penala a premierului Victor Ponta, dar si in contextul vizitei efectuate la Bucuresti de prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, controversata lista a disparut de pe site-ul Parlamentului, informeaza Digi24.

Printre propunerile care urmau sa fie dezbatute si votate marti se numara initiativele senatorului PSD Serban Nicolae conform carora doar acuzatii violenti sa mai fie incatusati, iar cei care dezvaluie informatii din dosare penale aflate pe rol sa fie inchisi.

O alta propunere vizeaza ca arestarea preventiva sa se faca doar in baza unor "indicii temeinice", nu a unor suspiciuni rezonabile. Alti parlamentari vor ca hotararile instantelor sa devina executorii, doar atunci cand apare si motivarea lor, iar cererile de eliberare conditionata sa fie solutionate cat mai repede.

Totodata, parlamentarii aveau din nou pe ordinea de zi proiecte privind amnistia si gratierea, initiative dezbatute intr-o alta forma si in "Martea Neagra" din 2013, dar respinse definitiv anul trecut.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat public ca nu este de acord cu modificarea Codului Penal si ca ar putea ataca proiectele la Curtea Constitutionala, daca vor fi adoptate de Parlament.

Vineri, premierul Victor Ponta a fost pus sub urmarire penala de procurorii DNA pentru fals, evaziune fiscala si spalare de bani, fapte comise in perioada in care a fost avocat. Totodata, procurorii au cerut Camerei Deputatilor avizul pentru ca Victor Ponta sa poata fi urmarit penal pentru conflict de interese, infractiuni savarsite in timpul exercitarii mandatului de premier.

Tot vineri, la Bucuresti a fost prezent in vizita prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, care a discutat cu presedintele Klaus Iohannis, cu procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, si cu procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, despre Mecanismul de Cooperare si Verificare pe justitie. In context, s-a discutat si despre modificarile la legile penale pe care intentioneaza sa le faca Parlamentul.

Lider CE, catre Iohannis: Sunt necesare eforturi suplimentare pentru finalizarea MCV

Kovesi, despre urmarirea penala a lui Ponta: Citarea s-a facut cu mai multe zile in urma (Video)

De asemenea, Frans Timmermans s-a intalnit si cu presedintii celor doua camere parlamentare, Calin Popescu Tariceanu si Valeriu Zgonea, cu care discutat si despre ridicarea imunitatii parlamentare, in contextul in care Senatul a respins solicitarea DNA in cazul Dan Sova, iar Camera Deputatilor are pe masa o solicitare similara in cazul Victor Ponta.

"Am vorbit in aceasta dimineata despre asta cu presedintii ambelor camere ale Parlamentului. Am reiterat pozitia noastra ca imunitatea parlamentara are legatura, in general, cu activitatea lor de parlamentari si nu acopera potentiale fapte penale (...) presedintii ambelor camere au fost de acord cu mine asupra acestui aspect", a declarat oficialul european, la conferinta de presa de la Reprezentanta Comisiei Europene, informeaza Mediafax.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#lista scoasa site modificari penale, #Parlament modificari cod penal , #parlament