Marko, Ponta, Antonescu si Voiculescu - topul chiulangiilor din Parlament - IPP

Vineri, 14 Ianuarie 2011, ora 15:15
3199 citiri
Marko, Ponta, Antonescu si Voiculescu - topul chiulangiilor din Parlament - IPP
Foto: Arhiva

Bilantul ultimei sesiuni parlamentare realizat de IPP releva faptul ca liderii partidelor ocupa podiumul chiulangiilor din Parlament. Pe primul loc se afla Marko Bela, care nu a fost prezent la niciun vot final in Senat, urmat de Victor Ponta, Crin Antonescu si Dan Voiculescu.

Potrivit Institutului de Politici Publice, in sesiunea septembrie-decembrie 2010, presedintele PSD Victor Ponta, care este deputat, a fost prezent la doar 0,9% din cele 235 voturi finale date la Camera Deputatilor, mai exact a participat la doua voturi.

Liderul PSD a fost "intrecut" la capitolul absente de alti patru social-democrati, care nu au participat la niciun vot final: Viorel Hrebenciuc, Claudiu Manda, Adrian Mocanu si Cristian Rizea.

La polul opus, 18 deputati au inregistrat 100% prezenta la voturile finale date in aceasta sesiune. Dintre acestia, 15 sunt de la PD-L, doi de la UDMR, iar unul de la minoritati.

Record de prezenta s-a inregistrat si in randul deputatilor - ministri, primul in acest sens fiind ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, care a participat la 97% din voturile finale. O prezenta de peste 70% au inregistrat si ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, cel al Muncii, Ioan Botis, al Finantelor, Gheorghe Ialomitianu si ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea.

La Senat, liderul UDMR Marko Bela este primul din clasamentul absentilor, nefiind prezent la niciunul din cele 217 voturi finale, fiind urmat de liderul liberal Crin Antonescu, prezent la 3 voturi, ministrul Transporturilor Anca Boagiu, cu 12 voturi si Dan Voiculescu, cu 16 voturi.

Conform studiului IPP, cei mai activi senatori au fost Constantin Borza si Gheorghe David, ambii democrat-liberali, acestia inregistrand 100% prezenta la voturile finale din sesiunea trecuta.

Camera Deputatilor: PD-L este in topul prezentelor, PSD inregistreaza cei mai multi absenti

Deputatii PD-L se afla pe primul loc la prezenta la voturile finale din Camera Deputatilor (93,4%), urmati de grupul minoritatilor nationale, grupul independentilor membri ai UNPR si de UDMR, in timp ce deputatii Opozitiei au inregistrat prezente extrem de scazute, potrivit unui studiu IPP.

Bilantul sesiunii parlamentare septembrie-decembrie 2010, realizat de Institutul de Politici Publice, indica faptul ca, la Camera Deputatilor, gradul de participare a deputatilor la voturile finale este in continua crestere comparativ cu sesiunile anterioare, inregistrandu-se o prezenta medie de 65,7%.

Pe prima pozitie se afla grupul PD-L cu 93,4% prezenta, urmat de grupul minoritatilor cu 87,3%, de independenti (86%) si UDMR cu 81%. "Acest lucru demonstreaza fara echivoc ca, atunci cand exista vointa politica, deputatii participa la voturile finale din plen", subliniaza IPP.

Pe de alta parte, IPP remarca faptul ca partidele de Opozitie inregistreaza procente extrem de scazute de prezenta la voturile finale ale acestui for, astfel ca grupul PSD-PC are 33,3%, iar grupul liberalilor 37,9%. Potrivit IPP, aceste procente sunt partial justificate de alegerea politica a celor doua grupuri parlamentare de a parasi sala de plen atunci cand au fost votate un numar semnificativ de proiecte, nefiind de acord cu maniera de legiferare sau chiar cu proiectele.

"In acceptiunea IPP, astfel de gesturi sunt extrem de paguboase pentru bunul mers al Parlamentului. Neparticiparea si deci neasumarea dezbaterlor proiectelor au condus la votarea majoritatii pr initiate de partidele la guvernare fara prezenta in sala a opozitiei", se arata in raportul Institutului.

Conform documentului, dincolo de situatia extraordinara a boicotului in bloc la vot al Opozitiei, situatia prezentei la vot a partidelor in Opozitie la acele voturi unde au participat si parlamentarii PNL si PSD indica o crestere sensibila a mediei de prezenta la aceste partide: 77,6% la PNL si 66,8% PSD. Acest calcul este facut luandu-se in considerare doar 117 voturi finale, fiind exluse celelalte 118 la care Opozitia nu a participat.

IPP remarca si o scadere substantiala a prezentei liderilor grupurilor parlamentare din Opozitie: liderul liberalilor, Calin Popescu Tariceanu, inregistrand o prezenta de 34%, in comparatie cu 73% sesiunea trecuta, in timp ce liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a fost prezent la doar 41,7% din voturile finale.

La polul opus se situeaza liderul democrat-liberalilor, Mircea Toader, cu o prezenta de 97,9%, cel al minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, 88,9% si liderul udemeristilor, Olosz Gergely, cu 69,8%.

Raportul cuprinde si un clasament pe judete. Astfel, cel mai bine reprezentat judet la Camera este Mehedinti (cu o prezenta medie de 83,3%), urmat de Arad si Marmures. Cea mai slaba prezenta inregistreaza deputatii din Dolj (46,6%), Bacau si Buzau.

Senat: UDMR a inregistrat cea mai slaba prezenta, independentii cea mai ridicata

Senatorii care au inregistrat cel mai mare grad de prezenta la voturile finale in ultima sesiune parlamentara apartin grupului mixt al independentilor (91,6%), urmat de grupul PD-L, PSD, PNL, ultimii clasati fiind senatorii UDMR, cu 38,9%, potrivit unui studiu IPP.

Institutul de Politici Publice arata, intr-un bilant al sesiunii parlamentare septembrie-decembrie 2010, ca activitatea Senatului nu a fost blocata politic, asa cum s-a intamplat la Camera inferioara, iar media prezentei la vot a fost de 60%, cu grad de participare mult mai scazut decat al deputatilor.

Potrivit IPP, pe prima pozitie este grupul mixt al independentilor cu o prezenta de 91,6%, urmat de PD-L cu 67%, PSD cu 60,6%, PNL cu 55,8% si UDMR cu 38,9%.

In privinta liderilor de grup, cel mai "activ" a fost liderul UDMR, Fekete Szabo Andras Levente, cu o prezenta de 82%, urmat de liderul senatorilor PD-L, Cristian Radulescu, cu 81,6%, de liderul social-democratilor, Ilie Sarbu, cu 77,4% si de liberalul Puiu Hasotti cu 66,4%.

In raport se arata ca, spre deosebire de Camera Deputatilor, la Senat multi ministri nu au inregistrat grad de prezenta ridicat.

In clasamentul pe judete, media prezentei la vot a senatorilor pe circumscriptii: judetul cu media prezentei la vot a senatorilor cea mai ridicata este Alba (90,5%), urmat de Tulcea si Timis. La polul opus, judetele cu cea mai scazuta prezenta sunt Vrancea (28,1%), Mehedinti, Mures si Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#top absente parlament, #IPP parlamentari absenti, #prezenta senatori 2010, #prezenta deputati 2010 , #parlament