Parlamentul a adoptat infiintarea comisiei de ancheta a SPP

Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 16:13
2347 citiri
Parlamentul a adoptat infiintarea comisiei de ancheta a SPP
Foto: Arhiva Ziare.com

Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului a adoptat, miercuri, un proiect de hotarare prin care se infiinteaza Comisia comuna de ancheta pentru verificarea posibilei implicari a SPP in activitatea unor partide politice si a liderilor formatiunilor.

Proiectul a fost adoptat cu 234 de voturi "pentru", 9 "impotriva" si 3 abtineri.

PNL a propus in plenul reunit de miercuri scoaterea de pe ordinea de zi acestui punct, insa solicitarea a fost respinsa de majoritatea parlamentara. Liderul deputatilor liberali, Raluca Turcan, a acuzat ca proiectul nu a fost aprobat in prealabil in Birourile Permanente reunite, de aceea, nu ar trebui sa fie votat in plenul reunit.

"Incepeti sa decapitati serviciile de informatii. Aceste doua puncte au fost la sedinta BPR din 26 iunie, insa plenul reunit, era obligatia ca dupa Bpr sa fie puse pe ordinea de zi. Evident ca nu au figurat acolo si va folositi de infiintarea Comisiei de ancheta a SPP si aceste doua puncte fac parte din procedura dvs de a sfida orice decizie a CCR, pentru ca cele doua puncte nu au temei constitutional.

Acum unul prin care separati si duceti la Comisia de Aparare SPP si unul in care infiintati o noua comisie. Va anuntam de pe acum ca vom contesta din nou la CCR in legatura cu infiintarea unei noi comisii de ancheta. Va solicitam sa scoateti de pe ordinea de zi aceste puncte, pentru a renunta la obsesia aceasta de a controla politic serviciile", a declarat, de la tribuna plenului, Raluca Turcan.

Presedintele de sedinta, Florin Iordache, i-a transmis Ralucai Turcan ca proiectul a fost aprobat in sedinta din 26 iunie a Birourilor Permanente reunite si i-a citit din stenograma sedintei.

"Eu cred ca amneziile acestea de moment spuse de la acest microfon, pentru ca eram exact unul langa altul cand am discutat cu doamna Turcan aceste doua puncte pe ordinea de zi. A nu va aduce aminte intentionat despre aceste lucruri nu va fac cinste", a spus liderul deputatilor PSD, Daniel Suciu, imediat dupa interventia lui Iordache.

Basescu le-a cerut colegilor sa se gandeasca de 10 ori inainte de vot

Senatorul PMP, Traian Basescu, a sustinut ca Parlamentul nu ar trebui sa aprobe infiintarea acestei comisii de ancheta, deoarece o investigatie asupra Serviciului de Paza si Protectie va avea repercusiuni internationale, in contexutl in care SPP asigura paza si protectia reprezentantilor ONU care calatoresc in zone de conflict.

"In mod categoric, Parlamentul are dreptul sa faca anchete oriunde si oricand. Aceasta dorinta de ancheta pleaca de la declaratia domnului Stanescu ca a venit un trimis care sa-i spuna la ureche ca va fi o interventie politica a SPP. Pe fond, va atrag atentia ca SPP executa misiuni externe la Darfour si in Libia. Misiunile externe pe care le executa sunt de protejare a trimisilor ONU in aceste zone.

Implicarea SPP intr-o ancheta parlamentara nu va fi un element care sa genere prelungirea mandatului SPP in asigurarea reprezentarii celor de la ONU in zonele de conflict. Rugamintea mea este sa aveti in vedere acest lucru, cand vine vorba despre o structura care aplica securitatea in zone de razboi. Chiar daca s-a dat un vot, pana la urma un vot nu e ceva asupra caruia nu se poate reveni.

Rugamintea mea e ca poate revizuim votul, cand se ajunge la discutia cu comisia de ancheta care va produce neincredere internationala. Tineti minte ca orice demnitar strain care intra pe teritoriul Romaniei are securitatea asigurata de SPP. Rugamintea mea e sa ne gandim de 10 ori inainte sa trecem la o astfel de actiune", a declarat fostul presedinte Traian Basescu, inaintea votului asupra proiectului de lege.

Obiectivele comisiei

Comisia are urmatoarele obiective:

  • identificarea persoanelor, mijloacelor si a actiunilor prin care SPP a influentat sau a incercat sa influenteze unele decizii politice,
  • identificarea unor persoane si/ sau personalitatilor politice sau publice carora li s-au propus actiuni de colaborare cu SPP,
  • stabilirea persoanelor si/sau personalitatilor publice sau politice care au acceptat aceste colaborari,
  • determinarea obiectului si obiectivelor acestor colaborari, precum si a obligatiilor care reveneau partilor, SPP si respectiv, persoanele in cauza,
  • identificarea protocoalelor de colaborare incheiate cu alte institutii care exced cadrului legal de organizare si functionare, precum si atributiilor legale ale SPP sau ale celorlalte institutii cosemnatare,
  • verificarea oricaror alte aspecte care reies din derularea lucrarilor comisiei si care sunt relevante pentru indeplinirea obiectivelor si scopului comisiei.

Comisia este formata din 15 membri.

Cum s-a ajuns la anchetarea SPP

Pe 8 februarie, vicepremierul Paul Stanescu, cel care a relatat ca seful SPP ar fi transmis ca Liviu Dragnea va fi "executat undeva prin martie", a declarat ca nu s-a plans la presedintele partidului, ci le-a spus colegilor din CEx, precizand ca nu a vrut sa mearga la Parchet.

"Sunt vicepremier al Romaniei, dar sunt si eu un om liber, ma pot plimba, ma pot duce unde vreau eu si nu am nevoie de paza. Unele lucruri sunt greu de demonstrat. E o decizie politica de a infiinta o asemenea comisie (privind SPP - n.red.) si trebuie lamurite foarte multe lucruri si va spun cel mai important lucru: deja sunt de cateva luni la minister - exista o mare presiune asupra lor, toata lumea in ministerul meu spune ca de ce sa semnam ca mi-e frica ca oricand pot sa ma duc in alta parte.

Cred ca trebuie sa lamurim lucrurile, sa devenim o societate normala, ca partenerii nostri din UE, dar nu tot timpul sa existe "suspiciuni rezonabile", de fiecare data sa iti fie frica sa faci lucruri. O societate nu se poate dezvolta sub presiune, o societate se poate dezvolta daca lucrurile sunt normale intr-o tara", a declarat Paul Stanescu.

Pe 3 aprilie, CCR a admis sesizarile PNL si USR referitoare la infiintarea Comisiei parlamentare de ancheta a activitatii sefului SPP, Lucian Pahontu, ceea ce inseamna ca aceasta comisie nu putea functiona, asa ca Parlamentul a infiintat alta referitoare la intreg Serviciul, nu doar la persoana directorului SPP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#comisie ancheta SPP , #parlament