Reducerea numarului de parlamentari, o masura populist-demagogica ce lezeaza democratia in Romania

Autor: Chris Terhes - expert in comunicare si activist
Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 11:02
14628 citiri

Toata campania din prezent cu reducerea numarului de parlamentari are la baza actiunea populista a presedintelui Basescu din 2009, cand a venit cu ideea total antidemocratica de reducere a numarului de parlamentari la 300 si trecerea de la un sistem parlamentar bicameral la unul unicameral.

Desi par extrem de atragatoare la prima vedere, ambele propuneri lezeaza fundamental democratia, si asa subreda, din Romania.

Romania este stat de drept, unde functioneaza principiul separatiei celor trei puteri din stat: judecatoreasca, executiva si legislativa.

Dintre cele trei puteri in stat, puterea legislativa - adica Parlamentul cu cele doua camere - este cea mai mica din punct de vedere al structurii organizationale, are cei mai putini membri si, implicit, cheltuie cel mai putin. Teza reducerii cheltuielilor bugetare este asadar una falsa, perfect demagogica.

Mai mult, dintre cele trei puteri din stat, numai membrii puterii legislative sunt alesi DIRECT de catre cetateni, fiind ca atare cea mai reprezentativa si democratica putere dintre cele trei.

In opinia mea, reducand numarul de membri ai Parlamentului nu faci altceva decat sa reduci gradul de reprezentativitate al cetatenilor in puterea legislativa, SINGURA putere care are toti membrii alesi direct.

De asemenea, prin reducerea numarului de parlamentari, va creste numarul de voturi necesar unui membru sa acceada in Parlament, ceea ce va permite doar partidelor mari sa isi trimita reprezentanti in forul ce reprezinta vointa poporului.

Numarul redus de membri este asadar, in mod vadit, un element restrictiv pentru accederea in Parlament a partidelor mici sau a candidatilor independenti, singurele motoare ce ar putea aduce in acest moment schimbarea mult asteptata de toata lumea.

Consecinta reducerii numarului de parlamentari este, cred, contrara scopului declarat: reducand numarul de parlamentari nu numai ca nu se va face nici o curatenie, dar dinozaurii din Parlament vor fi aproape imposibil de schimbat.

Apoi, trecand de la sistemul bicameral la unul unicameral, dai sansa acelorasi partide vechi, care acum vor controla singura camera a Parlamentului, sa treaca legi fara sa mai poata fi oprite. De bine de rau, actualul sistem bicameral permite ca, daca un proiect de lege trece de o camera, acesta sa fie oprit ori imbunatatit in cealalta camera, oferind un timp de reactie societatii civile si cetatenilor insisi.

Unicameralismul ofera un proces legislativ mai rapid, iar bicameralismul un proces legislativ mai riguros. Or, in Romania exista si asa inflatie legislativa, sunt mult prea multe legi, care sunt schimbate mult prea des.

In concluzie, pentru intarirea democratiei din Romania nu exista niciun temei pentru reducerea numarului de parlamentari sau pentru trecerea la parlament unicameral.

O solutie pentru a avea un Parlament curat si receptiv la solicitarile cetatenilor este, in opinia mea, trecerea la un sistem de vot uninominal pur in doua tururi.

Cu alte cuvinte, se elimina pragul de 5% pe tara, candidatii - indiferent ca sunt din partea unui partid sau independenti - se lupta in fiecare colegiu uninominal, iar cel care ia 50%+1 castiga. Daca nu castiga nici un candidat din primul tur, primii doi intra in turul doi.

Acest lucru ar da sansa unei implicari locale mai largi, crearea de aliante locale in turul doi, ceea ce ar conduce la o reprezentativitate mai larga in Parlament. In plus, membrii din Parlament ar depinde direct de votul popular, asigurandu-le astfel o independenta fata de partid si obligandu-i sa fie receptivi la solicitarile cetatenilor.

Un sistem aproape similar functioneaza si in Statele Unite, unde deseori, in urma presiunilor constituentilor, membrii din Congres voteaza impotriva propriului partid.

Oricum, o reforma de o asemenea amploare nu poate fi facuta intr-un an in care au loc alegeri parlamentare, discutia fiind asadar in acest moment lipsita de finalitate.

Nu trebuie uitat ca de la referendumul din 2009 au trecut deja 6 ani, ceea ce include un intreg ciclu electoral. Trecerea timpului a diluat efectul vointei populare, fiind discutabil daca acesta mai este actual sau nu.

Daca se doreste cu adevarat a se vedea care este vointa poporului, ar trebui organizat un nou referendum, precedat insa de o ampla campanie de informare a cetatenilor cu privire la avantajele si dezavantajele fiecarui sistem. Un acord de vointa are valoare reala doar atunci cand este dat in deplina cunostiinta de cauza.

Daca se doreste reducerea cheltuielilor de la buget, aceste reduceri trebuie operate la puterea executiva: adica la Guvern si administratia din teritoriu. Guvernul este cel care imparte banii de la buget si da contracte, iar in administratia locala este birocratia de care va loviti in fiecare zi.

In ceea ce priveste Parlamentul, acesta este forul legiuitor al tarii si are nevoie nu de reducere, ci de schimbarea modului cum acced oamenii in el, astfel incat cei care ajung parlamentari sa fie responsabili fata de alegatori si nu fata de partide.

Chris Terhes este presedintele Romanian Community Coalition, cunoscuta si sub numele de "Coalitia romanilor pentru combaterea coruptiei", cea mai larga organizatie a romanilor din Statele Unite creata cu scopul de a da o voce comunitatii romano-americane, sprijini statul de drept in Romania si intarirea relatiei dintre cele doua tari partenere.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#reducere numar parlamentari, #Parlament unicameral, #democratie putere legislativa Romania , #parlament