Statutul parlamentarilor, votat din nou in Parlament

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 12:33
2771 citiri
Statutul parlamentarilor, votat din nou in Parlament

Statutul parlamentarilor a fost votat, miercuri, de plenul reunit, in sedinta in care Guvernul Ponta si-a asumat raspunderea pe Legea retrocedarilor.

Statutul a fost adoptat prin modificarea prevederii declarate neconstitutionale, astfel incat parlamentarii aflati in conflict de interese vor fi sanctionati cu diminuarea cu 10% a indemnizatiei pe o perioada de maximum trei luni.

Modificarea a fost adoptata de parlamentari cu 343 voturi "pentru", 51 "impotriva" si 57 de abtineri.

"Nu sunt multumit de forma adoptata, dar este un pas inainte", a apreciat presedintele PDL Vasile Blaga.

Magistratii CCR au decis, la inceputul acesti luni, ca una dintre modificarile facute recent la statutul deputatilor si senatorilor este neconstitutionala, acceptand astfel unul dintre argumentele pentru care PDL a sesizat Curtea pe acest act normativ.

CCR: Una dintre modificarile la statutul parlamentarilor este neconstitutionala

Parlamentarii au adoptat, miercuri, Statutul parlamentarilor intr-o noua forma, in urma deciziei CCR de neconstitutionalitate a proiectului.

PDL a depus, in 21 martie, la CCR, o noua sesizare prin care solicita controlul de constitutionalitate asupra ultimei forme a Statutului deputatilor si senatorilor, adoptata de plenul comun al Parlamentului.

PDL sustinea, in noua sesizare, ca unele dintre prevederile cuprinse in ultima forma a Statutului parlamentarilor, reexaminata de Parlament ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale care a admis primele obiectii de neconstitutionalitate, sunt inca neconstitutionale.

Potrivit sesizarii PDL, prin punerea de acord a Statutului parlamentarilor cu obiectiile de neconstitutionalitate ridicate de Curte dupa prima sesizare, Parlamentul a mentinut solutia sanctionarii disciplinare pentru parlamentarii aflati in conflict de interese, reducand doar pedeapsa de la sase luni la o luna.

Statutul deputatilor si senatorilor, votat din nou. PDL contesta la CCR

"Reducerea perioadei de sanctionare la o luna nu face ca textul astfel adoptat sa fie constitutional, pentru ca impiedicarea neconstitutionala a exercitarii mandatului exista indiferent daca aceasta perioada este de sase luni sau de o luna", se aratain noua sesizare depusa de PDL.

Mai mult, PDL sustinea in sesizare ca Parlamentul nu a pus de acord textul Statutului cu decizia Curtii Constitutionale, incalcand astfel prevederi exprese ale Constitutiei.

PDL mai arata ca unele dispozitii din ultima forma a Statutului parlamentarilor, adoptata in 20 martie de Parlament, au fost introduse dupa ce Curtea a stabilit ca acestea sunt neconstitutionale, referirea fiind facuta cu privire la mentionea abrogarii oricaror prevederi legislative contrare textului proiectului de lege.

PDL sustinea totodata ca implicatiile aplicarii unei astfel de prevederi nu pot fi cunoscute in acest moment pentru ca organul consultativ de specialitate al Parlamentului, respectiv Consiliul Legislativ, nu a fost consultat initial, ci ulterior. In acest sens, PDL aprecia ca introducerea prevederii in cauza depaseste limitele cererii de reexaminare.

Primul vot

Noul Statut al deputatilor si senatorilor a fost adoptat pe 20 martie de parlamentari, in plenul comun reunit, cu 360 de voturi "pentru" si 38 "impotriva".

Parlamentarii au schimbat forma initiala a legii in urma deciziei CCR privind neconstitutionalitatea actului normativ. Una dintre modificarile introduse de parlamentari se refera la perioada in care unui parlamentar, aflat in conflict de interese, i se interzice sa participe la sedinte.

Membrii comisiilor au decis sa modifice termenul in care parlamentarii, gasiti incompatibili de ANI, vor putea contesta raportul ANI, de la 45 de zile la 15 zile, cum prevede legea ANI.

O alta modificare adusa in comisii se refera la perioada de 6 luni in care se interzice unui parlamentar aflat in conflict de interese sa participe la sedinte, aceasta perioada fiind stabilita la 30 de zile.

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis in 27 februarie ca este neconstitutionala modificarea la Statutul deputatilor si senatorilor referitoare la termenul de 45 de zile in care parlamentarul poate contesta in instanta raportul de evaluare al ANI.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Statut parlamentari adoptat, #statut parlamentari modificari , #parlament