Tratatul UE de suplimentare a numarului de europarlamentari, ratificat de Parlament

Marti, 31 Mai 2011, ora 20:20
1823 citiri
Tratatul UE de suplimentare a numarului de europarlamentari, ratificat de Parlament
Foto: Arhiva

Plenul celor doua camere ale Parlamentului a adoptat marti, cu majoritatea voturilor pentru si doua abtineri, proiectul de lege prin care se ratifica modificarea Tratatului privind Uniunea Europeana la dispozitii tranzitorii, aplicandu-se o suplimentare si derogare in cazul europarlamentarilor.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a facut marti precizarea ca reprezentantii parlamentelor din Austria si Germania au facut solicitari pentru urgentarea ratificarii.

Presedintele Consiliului National din Austria, Barbara Prammer, a transmis in luna aprilie o scrisoare Parlamentului roman prin care solicita urgentarea ratificarii Protocolului prin care se acorda o derogare privind suplimentarea numarului de membri ai PE, in actualul mandat.

Scrisoarea a fost discutata in cadrul sedintei conducerii Senatului din 18 aprilie, cand presedintele acestei camere, Mircea Geoana, le-a explicat colegilor ca presedinta Parlamentului austriac solicita urgentarea procedurii de ratificare a Protocolului aditional al Tratatului de la Lisabona cu privire la cresterea temporara a numarului de membri ai Parlamentului European, mentionand ca vizate sunt Austria, Spania si Germania.

Solicitarea a avut loc in conditiile in care, in cadrul discutiilor de la sfarsitul anului trecut asupra acestui protocol, in Comisiile de politica externa unii parlamentari romani au amenintat ca, in contextul blocarii aderarii la Schengen, nu vor ratifica o modificare a Tratatului de la Lisabona care contine si o derogare ca Germania sa mentina cei 3 eurodeputati in plus decat numarul stabilit deja.

Parlamentul a avut in dezbatere un proiect de lege pentru ratificarea Protocolului de modificare a Protocolului privind dispozitiile tranzitorii anexat la Tratatul privind Uniunea Europeana, la Tratatul privind functionarea Uniunii Europene si la Tratatul de instituire a Comunitatii Europene a Energiei Atomice, semnat la Bruxelles, la 23 iunie 2010.

Prevederile acestuia vizeaza si o derogare pentru Germania in privinta numarului de eurodeputati. Mai precis, in urma alegerilor din iunie 2009, din partea Germaniei au fost alesi un numar de 99 de europarlamentari, in timp ce Tratatul de la Lisabona prevede ca numarul maxim, care revine Germaniei, nu poate depasi 96.

Pentru ca Germania sa poata mentine cele 99 de locuri din PE este nevoie de o modificare a Tratatului de la Lisabona de catre toate statele membre UE.

In contextul pozitiei Germaniei, defavorabila aderarii Romaniei la Schengen in termenul stabilit initial, unii parlamentari romani au amenintat blocarea acestui protocol. Presedintele Traian Basescu a tinut insa sa le transmite parlamentarilor ca o astfel de reactie nu este binevenita.

Protocolul se refera la cresterea numarului de eurodeputati de la 736 la 754 (751 conform Tratatului de la Lisabona plus cei trei europarlamentari germani deja alesi, al caror mandat nu poate fi intrerupt). Ulterior, incepand cu legislatura viitoare, numarul maxim de europarlamentari va reveni la 751.

Totusi, ratificarea acestui act nu afecteaza numai Germania. Prin cresterea numarului de parlamentari europeni, 12 state membre vor beneficia de un numar suplimentar de reprezentanti, astfel: Spania va primi 4 mandate suplimentare, Franta, Suedia si Austria vor primi cate 2 mandate fiecare, Marea Britanie, Italia, Polonia, Olanda, Bulgaria, Letonia, Slovenia si Malta, cate 1 mandat.

Articolul 2 al Protocolului arata ca, pentru a intra in vigoare, acesta trebuie ratificat de catre toate statele semnatare.

Potrivit Consiliului Legislativ, legea trebuie adoptata in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, cu o majoritate de doua treimi din numarul deputatilor si senatorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#adopta Tratat UE Parlament, #suplimentare numar parlamentari , #parlament
Comentarii