USD vrea ancheta la ASF pe tema salariilor mari. PNL nu a fost intrebat inca

Marti, 18 Februarie 2014, ora 14:01
2686 citiri
USD vrea ancheta la ASF pe tema salariilor mari. PNL nu a fost intrebat inca
Foto: gorjeanul.ro

Uniunea Social Democrata (USD) este de acord cu declansarea unei anchete parlamentare pe tema salariilor uriase din ASF, institutie condusa de liberalul Dan Radu Rusanu.

"Tinand cont de dezvaluirile aparute in ultima perioada referitoare la activitatea si nivelul de salarizare din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara, precum si de faptul ca Autoritatea de Supraveghere Financiara este subordonata Parlamentului Romaniei, Uniunea Social Democrata este de acord cu realizarea unei analize, la nivelul Parlamentului Romaniei, referitoare la activitatea acestei autoritati.

Consideram ca, printr-o astfel de ancheta, se vor putea clarifica aspectele sesizate la nivelul mass media, cu privire la castigurile salariale ale conducerii ASF", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Marti, la ora 14:30, presedintele ASF, Dan Radu Rusanu, va sustine o conferinta de presa pe tema "Cele mai recente decizii ale ASF din piata asigurarilor".

Este al doilea comunicat remis presei de PSD in numele recent infiintatei aliante electorale, USD, si fara acordul PNL. Primul comunicat a fost trimis sambata, cand USD a anuntat, unilateral, ca va vota in Parlament in conformitate cu decizia CCR cu privire la proiectul de revizuire a Constitutiei.

"Am fost consultat si eu, si Gabriel Oprea si liderii USD, ne-am dat acordul, dar numai in USD s-a facut aceasta consultare, probabil va avea loc discutia asta si acolo (in USL - n.red.) ", a declarat presedintele PC, Daniel Constantin.

Ancheta pe tema salariilor ASF a fost solicitata de Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF).

"Solicitam Parlamentului Romaniei sa initieze o ancheta, care sa evalueze situatia existenta la ASF in ceea ce priveste politica de resurse umane si cea de salarizare. Procesul deja demarat de evaluare a personalului ASF ar trebui sa fie transparentizat si sa fie stabilite incompatibilitati si criterii clare de competenta, atat pentru membrii Consiliului ASF, cat si pentru personalul autoritatii.

Ar trebui, de asemenea, sa fie stabilite si criterii de performanta care sa fie aplicate in politica de salarizare, niveluri maximale ale salariilor si altor categorii de venituri de natura salariala, precum si numarul maxim de posturi de conducere si de executie pe care il poate contine organigrama ASF", declara Alin Iacob, presedinte AURSF.

Solicitarea a venit la scurt timp dupa aparitia in presa a mai multor informatii, referitoare la faptul ca un numar important de angajati si consilieri ai ASF sunt rude apropiate ale politicienilor de rang inalt din Romania, lucru care alimenteaza suspiciunile legate de caracterul clientelar al angajarilor, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

De asemenea, aceleasi informatii sugereaza ca, in cadrul ASF, exista salarii brute care ajung pana la zeci de mii de euro lunar, prime de vacanta, de sfarsit de an.

De exemplu, presedintele ASF, Dan Radu Rusanu, a obtinut venituri de peste 72.000 de euro brut, in ultimele doua luni ale anului 2013, iar prim-vicepresedintele institutiei, Daniel Daianu, a castigat in aceeasi perioada peste 68.000 de euro brut.

Astfel, Laura Elena Chitoiu, sotia fostului ministru al Finantelor Daniel Chitoiu, a avut un venit brut de peste 19.000 de euro in ultimele doua luni ale anului 2013, iar venituri de peste 15.000 de euro brut in ultimele doua luni ale anului 2013 au avut si Aura Socol, sotia consilierului premierului Victor Ponta, Cristian Socol, dar si Iuliana Scutaru, sotia deputatului liberal Cristian Scutaru.

In replica, conducerea ASF a declarat ca salariile in institutie sunt "mai mici decat la Banca Nationala a Romaniei".

"Salariul guvernatorului la Banca Nationala este cu mult sub ceea ce am auzit la ASF, de 18.000-20.000 de euro. Salariul de baza al guvernatorului (Mugur Isarescu - n.red.) este de aproximativ 10.000 de euro si urca la aproape 12.000 de euro cu indemnizatia de la Consiliul de Administratie. Celelalte salarii sunt mult mai mici", a raspuns consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#USD ancheta salarii ASF, #salarii ASF Rusanu Daianu , #parlament