Comisia lui SRS: "Mister" pentru DNA si SRI. De ce a esuat PDL s-o opreasca

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 19:44
4546 citiri
Comisia lui SRS: "Mister" pentru DNA si SRI. De ce a esuat PDL s-o opreasca

Comisia speciala infiintata la initiativa senatorului liberal Sorin Rosca Stanescu pentru a ancheta presupuse abuzuri petrecute in cazul judecatorului Romaniei la CEDO, Corneliu Birsan, a carei prima zi de functionare trebuia sa fie miercuri, va avea prima sedinta saptamana viitoare, fara a fi clarificat cel mai controversat aspect al sau - daca pot fi audiati procurorii DNA si oameni din SRI, asa cum a cerut cel care a propus-o.

De partea cealalta, a Opozitiei, PDL a dorit sa atace infiintarea ei la Curtea Constitutionala, insa n-a reusit, din cauza faptului ca cei de la UDMR si PP-DD n-au dorit sa sprijine initiativa.

"Incepem cu Birsan, conform logicii"

Presedintele comisiei de ancheta, senatorul PSD Georgica Severin a spus ca abia marti se vor stabili metodologia si oamenii audiati, insa normal ar fi sa se inceapa chiar cu judecatorul Corneliu Birsan.

"In momentul de fata, prioritara e finalizarea regulamentului de desfasurare a lucrarilor comisiei, definirea caracterului neutral al membrilor, in sensul ca niciunul dintre noi nu are dreptul sa se antepronunte pe caz. Marti vom avea o prima sedinta in care vom face cunostinta cu dosarul, cu datele din presa si vom incepe sa stabilim lista documentelor pe care le vom solicita autoritatilor si vom propune o lista de persoane pe care sa le audiem, din cei implicati in caz.

Probabil ca vom incepe cu Birsan insusi, ca el este subiectul si obiectul. Este o probabilitate determinata de logica. Probabil ca dupa discutia cu el o sa tragem niste concluzii. Dupa ce se vor stabili aceste detalii vom anunta presei deciziile care pot fi facute publice", a spus Severin pentru Ziare.com.

Intrebat daca e posibil, asa cum spune Sorin Rosca Stanescu, sa fie audiati oameni din DNA si SRI, Severin a raspuns doar: "Trebuie sa studiez dosarul, nu sunt jurist de meserie. Vom respecta legile in vigoare, invitatiile se vor face in conformitate cu legislatia in vigoare. Nu-mi dau seama in ce masura legislatia permite sau nu".

SRI nu are nicio implicare!

Un alt deputat PSD, Georgian Pop, presedintele comisiei comune a Senatului si Camerei Deputatilor pentru controlul activitatilor SRI, spune ca, in urma autosesizarii sale de dinainte de crearea comisiei propuse de Rosca Stanescu, a ajuns la concluzia ca Serviciul Roman de Informatii nu are nicio implicare in acest caz.

"Inainte sa se infiinteze comisia asta, cand in mass-media a fost prezentat cazul Birsan, eu la comisie m-am autosesizat. Competenta mea la comisie e una limitata - daca Serviciul Roman de Informatii are vreo implicare in acest caz, atat pot eu sa verific, nimic altceva.

Am facut verificarea, intre timp am trimis concluziile Biroului Permanent al Senatului si domnului presedinte Crin Antonescu, dansul a si citit in plen concluziile, ca Serviciul Roman de Informatii nu a avut nicio implicare in cazul Birsan, nu exista mandat de interceptare, nici actiune informativ-operativa, adica filaj, fotografie si asa mai departe.

Asta e concluzia la care am ajuns in comisie (...) am toata disponibilitatea sa-i sprijin, conform competentelor legale, dar lucrurile sunt clare pentru mine - SRI nu are niciun fel de implicare", a declarat Pop pentru Ziare.com

Pop s-a aratat de parere si ca nu pot fi audiati procurorii DNA in aceasta comisiei, existand si o decizie a Curtii Constitutionale in acest sens

"Comisia, din ce am inteles de la domnul Stanescu, vrea sa mearga mai departe, pe procurori, judecatori, nu stiu daca e posibil lucrul asta.

(...)la cum arata legislatia, la cum s-a mai pronuntat Curtea Constitutionala, stiu ca a fost o incercare si prin mandatul 2005-2008 si nu cred ca e posibil. Pana la urma, avem separatia puterilor in stat, nu stiu ce poate domnul Rosca Stanescu, dar e vorba de o comisie in care sunt reprezentate toate grupurile parlamentare", a completat parlamentarul USL.

PDL a incercat, dar fara succes

Liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, a declarat pentru Ziare.com ca formatiunea din care face parte n-a contestat infiintarea comisiei la Curtea Constitutionala pentru ca nu avea suficiente mandate s-o faca singura, iar PP-DD si UDMR nu au dorit sa le sprijine initiativa.

"N-am avut cu cine", a spus senatorul de Bucuresti.

Intrebat si el daca pot fi chemati cei de la DNA si SRI la audieri, Radulescu a raspuns ca nu stie nici el daca e posibil sau nu acest lucru.

Comisia, "copilul" lui SRS

Sorin Rosca Stanescu este cel care a propus infiintarea acestei comisii, al carei rol e sa verifice daca s-au incalcat drepturile judecatorului roman la CEDO, Corneliu Birsan, in dosarul in care e implicata sotia sa, judecatoarea Gabriela Birsan, acuzata de coruptie.

Stanescu spune ca procurorii pot fi si ei chemati la audieri, insa marturisea, intr-o declaratie pentru Ziare.com, ca e greu ca acest lucru sa se intample.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#comisie Rosca Stanescu, #comisie DNA SRI , #parlament