Cum a ajuns Parlamentul Romaniei un stadion: De la "Ferma Animalelor" la "printesa"

Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 08:58
4414 citiri
Cum a ajuns Parlamentul Romaniei un stadion: De la "Ferma Animalelor" la "printesa"
Foto: Arhiva Ziare.com

Scandaluri, muzica si live pe Facebook. Discutiile au ajuns in aceste zile la un nou nivel in Parlamentul Romaniei.

In timp ce liderii USR acuza Puterea ca obstructioneaza dreptul alesilor Opozitiei, de cealalta parte, liderii PSD-ALDE sustin ca circul a fost adus de USR in Parlament.

Schimb de replici intre Cosette Chichirau si Serban Nicolae

Prima scena a avut loc in data de 6 decembrie. Deputatul USR Cosette Chichirau si senatorul PSD Serban Nicolae s-au certat, in direct, pe Facebook.

Parlamentatul USR a vrut sa arate prietenilor din mediul virtual cum se desfasoara dezbaterile din plenul Camerei Deputatilor la Statutului magistratilor.

Ajunsa la masa lui Serban Nicolae, scandalul a fost asigurat. Chichirau l-a acuzat pe pesedist ca fura, iar senatorul a catalogat-o "proasta" si "asistata social".

La un moment dat, Serban Nicolae i-a aruncat parlamentarei USR: "Eu am o poza in care faceti sex anal".

"Nu e important cum am fost insultata eu. Important e ce se intampla cu Justitia din Romania. Avem de-a face cu un grup infractional organizat si orice deputat care voteaza acesta lege e in complicitate cu acest grup. Eu nu ma simt jignita. Domnul Serban Nicolae nu ma poate jigni", a spus, ulterior, Cosette Chichirau.

Serban Nicolae a declarat ca nu isi va cere scuze parlamentarului USR, ci doar electoratului care l-a trimis in Parlament.

Ulterior, Cosette Chichirau a depus plangere impotriva lui Serban Nicolae.

Adriana Saftoiu a lansat si ea acuzatii

Total neasteptat pentru USR, acuzatii au venit si din partea Opozitiei. Adriana Safotiu, parlamentar PNL, a reprosat modul in care alesii USR au ales sa se comporte in plen.

"Ziua de ieri (6 decembrie - n. red.), asa cum s-a desfasurat in spatiul virtual si in spatiul real (plenul Camerei Deputatilor), poate fi suportul unui studiu despre manipulare, despre goana dupa imagine, despre incalcarea regulilor, inclusiv de cei care le invoca acerb, despre continua compromitere a actului de legiferare si dezbatere in Parlament, cu instrumente diferite, dar cu acelasi final.

Daca nu as fi fost acolo, pana la finalul sedintei (22:50) si as fi urmarit doar ceea ce se vedea pe Facebook sau la TV, chiar as fi crezut ca PNL a parasit plenul", a scris Adriana Saftoiu, pe Facebook.

Scandal si in Comisia Iordache

Scandalurile au continuat si in zilele ce au urmat si nu au ocolit comisia in care se dezbateau modificarile la Legile Justitiei, condusa de Florin Iordache.

Marti, dupa ce propunerea de suspendare a sedintei a fost respinsa de membrii comisiei, intre deputatul USR Stelian Ion si alesul PSD, Catalin Radulescu, a avut loc un schimb de replici:

"Este un abuz", a replicat Stelian Ion.

"Bai, tu ne abuzezi. Esti incredibil, pleaca!", i s-a adresat Radulescu lui Stelian Ion.

In momentul in care Stelian Ion a spus ca ia in calcul sa paraseasca lucrarile sedintei, Radulescu i s-a adresat din nou: "Ce vrei, sa te sinucizi, ce vrei sa faci? Lasa-ne sa dezbatem ce avem de dezbatut".

"Nu ma sinucid, domnule Radulescu, vorbiti aiurea", a replicat Stelian Ion.

Nici seara nu a fost mai linistita. Dezbaterile, care au durat pana noaptea, au fost intrerupte de doua ori din cauza muzicii.

La initiativa USR, in boxele comisiei speciale pentru Legile Justitiei a rasunat Recviemul lui Mozart.

"E un Recviem pentru Justitie. Ati ingropat Justitia", a spus deputatul USR Stelian Ion, adresand-se majoritatii PSD-ALDE.

"Sper ca va inspira pasajul acesta", le-a spus Stelian Ion parlamentarilor majoritatii la un pasaj muzical in care se auzea "Aleluia".

Bodyguarzi la usile Senatului

Miercuri, deputatul USR, Catalin Drula, a sesizat Serviciul de Protectie si Paza (SPP), dupa ce deputatilor Uniunii care au vrut sa-si sustina amendamentele la Legile Justitiei le-a fost blocat accesul la intrarea in plenul Senatului.

"Eu am vazut ca colegii mei erau acolo, imbranciti de domnul acela, si m-am dus sa sesizez SPP-ul si ei mi-au spus ca au sesizat Politia, la randul lor, si ca seful de Dispozitie pe Parlament va veni acolo, dar nu stiu ce s-a mai intamplat, pentru ca a trebuit sa revin la plen la Camera Deputatilor" a declarat Drula, pentru Mediafax.

Apoi, scandalul s-a mutat pe holul Camerei Deputatilor, acolo unde parlamentarul USR Mihai Gotiu l-a abordat pe seful Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

"Domnul presedinte a incalcat azi de mai multe ori regulamentul. Si vreau sa transmit ca azi a trecut o lege prin incalcarea acestui regulament si arata cum e condusa discretionar Romania", a spus Gotiu.

"Toata lumea vede cum va comportati in plen. Nu respectati regulamentul si vreti permanent sa faceti in Senat si in Parlament un circ. Eu nu va permit acest lucru. Atata timp cat sunt presedintele Senatului, circul nu are ce sa caute. Il faceti la dumneavoastra la partid, in strada, unde doriti, dar nu in Senat. Regulamentul este pentru toata lumea", a fost replica lui Tariceanu.

Deputatul USR Cosette Chichirau a transmis live cum li s-a blocat accesul in sala de catre bodyguarzii pusi la usa.

Legea 317 privind CSM, trecuta in fluieraturi

A venit ziua de joi si votul pe proiectul care modifica Legea 317/2004 privind CSM.

Acesta a trecut de Senat in timp ce mai multi parlamentari USR fluierau si tineau ridicate pancarte pe care scria "Toti pentru Justitie".

"Va rog sa votati, nu sa fluierati", a fost mesajul de joi al presedintele de sedinta, senatorul PSD, Claudiu Manda.

"N-am sa va ascund un lucru: in Senat si in Parlament asistam, de ceva vreme, la un comportament cum eu n-am mai vazut si sunt aici de destul de multa vreme. Un comportament al celor din partea USR care denota o doza de exhibitionism si la ambitia de a se transforma, tot felul de neica-nimeni in vedete, prin atitudini de genul pe care le-am vazut.

In ceea ce priveste jignirile, pot sa va spun ca unul din colegii de la USR mi-a atras atentia ca o colega a fost jignita cand cineva, n-am auzit, dar sa presupunem ca a fost autentic, i s-a spus camerista.

Acum, cand lui Serban Nciolae i se spune avocatul penalilor de catre un membru al USR, si nu e jignire, dar i se spune unei domnisoare USR camerista si e jignire, am niste dubii. E clar ca cei de la USR nu au niste repere inca suficient consolidate in ceea ce priveste comportamentul in Parlament si nici nu judeca cu aceeasi unitate de masura", a afirmat joi Tariceanu.

Comunismul, evocat de USR prin "Ferma animalelor"

Tot joi, parlamentarii USR au impartit alesilor Puterii cartea "Ferma Animalelor", lucru care a iscat noi tensiuni intre Putere si Opozitie.

Senatorul USR, Florina Presada, a declarat ca, in momentul in care a vrut sa ii dea o carte senatorului PSD, Liviu Brailoiu, acesta a injurat-o in plenul Senatului.

Presada a confirmat ca Brailoiu i-a spus "Printeso, sugi... "

"Ceea ce a spus domnul Brailoiu nu poate fi reprodus. Pot sa va relatez, in schimb, contextul. Si anume, noi, membrii grupului senatorial al USR ofeream carti membrilor Senatului de la PSD. Este vorba despre 'Ferma Animalelor', de George Orwell.

O serie de senatori PSD au aruncat cartile pe jos, ma refer la doamna Ecaterina Andronescu, domnul Bodog, chiar doamna Arcan, de asemenea. Iar domnul Brailoiu, vizibil deranjat de acest gest, a inceput sa ma insulte si sa ma injure.

Nu este prima data, voi face o plangere impotriva dumnealui la Biroul Permanent, unde exista un Regulament al Senatului care trebuie respectat. Am cerut in acel moment domnului Manda, care era presedinte de sedinta, sa suspende sedinta, insa a refuzat sa faca acest lucru", a sustinut Florina Presada la Parlament.

Brailoiu a negat acuzatiile si sustine ca i-a spus colegei sale "La multi ani".

Aceeasi varianta o spune si Niculae Badalau, presedinte executiv PSD, prezent la intreaga scena.

"I-am urat 'La multi ani', ceea ce e frumos si elegant, nu? De Craciun, se zice ca trebuie sa fim mai buni. Craciunul dureaza doua zile, dupa aceea mai vedem. Daca stiti dumneavoastra alta replica, vorbiti cu dumneaei. Nu am de ce sa-i cer scuze", a precizat Badalau.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Circ in Parlament, #scandalurile din Parlament , #parlament