Cum se constituie Parlamentul nou ales

Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 23:42
2998 citiri
Cum se constituie Parlamentul nou ales

Candidatii declarati alesi deputati sau senatori in urma scutinului de duminica vor primi certificatul doveditor al alegerii din partea birourilor electorale de circumscriptie unde se afla colegiul in care au candidat, acestia urmand sa fie validati in plenul Camerei din care vor face parte.

De asemenea, potrivit Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, Biroul Electoral va atesta atribuirea mandatelor de deputat organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale si va elibera certificatul doveditor deputatilor alesi.

BEC totalizeaza rezultatul national, pe baza proceselor-verbale primite de la birourile electorale, si transmite Autoritatii Electorale Permanente, dupa publicarea rezultatelor alegerilor in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, materialele necesare redactarii Cartii Albe a Alegerilor.

Potrivit prevederilor Constitutiei, parlamentarii sunt alesi pentru un mandat de 4 ani care se prelungeste, de drept, numai in stare de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta, pana la incetarea acestora.

Constitutia prevede ca mandatul Camerelor se prelungeste pana la intrunirea legala a noului Parlament. In aceasta perioada nu poate fi revizuita Constitutia si nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice, iar proiectele de legi sau propunerile legislative inscrise pe ordinea de zi a Parlamentului precedent isi continua procedura in noul Parlament.

Senatul si Camera Deputatilor nou alese se intrunesc in locul, ziua si la ora stabilite prin decretul de convocare emis de presedintele Romaniei, in cel mult 20 de zile de la alegeri.

Senatul si Camera legal constituite aleg, fiecare, Biroul permanent.

Pana la alegerea Biroului permanent, lucrarile celor doua Camere sunt conduse de cel mai in varsta senator, respectiv deputat, in calitate de presedinte decan de varsta, asistat de cei mai tineri 4 senatori, in calitate de secretari asistenti.

Regulamentele celor doua Camere stipuleaza ca pana la alegerea Biroului permanent pot avea loc numai dezbateri cu privire la validarea mandatelor de senator sau deputat, la procedurile necesare depunerii juramantului sau legate de constituirea noului Senat sau a Camerei Deputatilor.

Pentru validarea mandatelor, Senatul si Camera aleg, in prima sedinta, o comisie compusa din 15 parlamentari.

Numarul parlamentarilor

Numarul parlamentarilor care sunt propusi in comisia de validare de fiecare partid sau alianta este in functie de numarul membrilor sai raportat la numarul total al membrilor respectivei Camere si se stabileste prin negocieri realizate de reprezentantii acestora.

Nu pot sa faca parte din comisia de validare parlamentarii impotriva carora au fost inregistrate sesizari motivate de invalidare a mandatului, anterior constituirii comisiei.

Verificarea legalitatii alegerii se face de catre grupe de lucru constituite la nivelul comisiei.

Comisia de validare se pronunta prin votul majoritatii membrilor sai asupra propunerilor referitoare la validarea sau invalidarea alegerii parlamentarilor, precum si asupra contestatiilor primite in termen de 4 zile de la constituirea sa. Contestatiile pot fi formulate de cetateni romani cu drept de vot.

Comisia de validare poate propune invalidarea alegerii unui senator sau deputat in cazul in care constata ca alegerea acestuia s-a facut prin incalcarea dispozitiilor legii electorale privind candidatura sau obtinerea mandatului, sau in situatii de frauda dovedita sau recunoscuta.

Audierea parlamentarilor pentru care s-a propus invalidarea alegerii este obligatorie atat in cadrul Comisiei de validare, cat si in plen.

In cel mult cinci zile de la constituire, Comisia de validare intocmeste un raport in care nominalizeaza parlamentarii pentru care propune validarea sau invalidarea mandatelor, cu motivarea propunerilor de invalidare.

Raportul este aprobat de Comisia de validare cu votul majoritatii membrilor acesteia.

Senatul, respectiv Camera, se intrunesc, de drept, in a cincea zi de la constituirea Comisiei de validare, pentru dezbaterea raportului prezentat de presedintele acesteia.

Plenul fiecarei Camere hotaraste prin vot asupra listei cuprinzand numele si prenumele parlamentarilor propusi pentru validarea alegerii, ordonati pe circumscriptii electorale.

Hotararea privind validarea sau invalidarea alegerii senatorilor, respectiv a deputatilor, se adopta cu votul majoritatii membrilor Camerei respectiv.

Ulterior, parlamentarii a caror alegere a fost validata depun juramantul de credinta fata de tara si popor. Refuzul de a depune juramantul atrage pierderea mandatului.

Senatul si Camera Deputatilor sunt legal constituite dupa validarea mandatelor a trei patrimi din numarul total de senatori si deputati.

Formatiunile reprezentate in Parlament sunt consultate de catre presedintele tarii la desemnarea candidatului pentru functia de prim-ministru.

Conform articolului 103 din Constitutie, presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.

Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.

Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Parlament regulament constituire, #rezultate alegeri parlamentare 2012 , #parlament