Ziare.com

Opinii: Doua legi ca doua cadouri otravite

de Constantin Racaru
Joi, 21 Octombrie 2010, ora 23:59

   

Opinii: Doua legi ca doua cadouri otravite
Dincolo de justificata revolta provocata de iresponsabilitatea voturilor date marti, din greseala in Parlament, pe doua legi de maxima importanta, s-a discutat foarte putin despre fondul problemei.

Cu alte cuvinte daca a fost vorba despre erori salutare, caci masurile ar fi, pe fond bune, sau este vorba despre masuri strict populiste. Si cred ca pana la urma, asta ar trebui sa ne intereseze in principal.

In privinta neimpozitarii pensiilor sub 2.000 de lei nu cred ca putem vorbi despre altceva decat populism. De fapt, schimbarea ii vizeaza pe pensionarii care primesc lunar intre 1.001 si 2.000 de lei, caci cei cu pensii sub 1.000 de lei nu sunt impozitati nici acum.

Daca noua reglementare ar intra in vigoare, in total 99% dintre pensionari n-ar mai plati niciun impozit, iar ceilalati ar plati sume mult mai mici, caci zona de deductibilitate ar fi practic dublata. Ceea ce este si imoral si aberant din mai multe puncte de vedere.

In primul rand pentru ca banii pentru pensii nu sunt impozitati nici la colectarea CAS, impozitul aplicandu-se abia dupa scaderea contributiilor sociale, si nu ar fi impozitati nici la plata catre beneficiari. Este o situatie anormala. Peste tot in UE, impozitarea se practica ori la un capat, ori la celalalt.

Apoi, nu vad de ce slariatul cu leafa pana in 2.000 de lei trebuie sa plateasca impozit, in vreme ce pensionarul care ia aceiasi bani, nu ar trebui sa plateasca. Nu folosesc amandoi serviciile publice finantate cu acesti bani? Ba chiar as zice ca prin numarul lor foarte mare si prin tot felul de subventii, pensionarii primesc cu mai mult de la buget decat populatia activa.

Aceasta este realitatea aspra si despuiata de sentimentalisme ieftine si din cauza ei legea votata mari in Parlament este si pe fond o imensa eroare strict populista, motivata strict de faptul ca, vorba guvernatorului BNR, avem un electorat alcatuit majoritar din pensionari, nu din platitori de contributii.

Cu reducerea TVA la alimente lucrurile sunt mai nuantate. Cele mai multe dintre tarile UE aplica o astfel de diferentiere menita sa tina mancarea mai ieftina. Dar de la menire la realitate este cale lunga marcata de conditiile concrete ale pietii, caci pretul de la raft nu il face guvernul prin TVA, ci il stabilesc raportul cerere-oferta si concurenta.

Intrebarea noastra concreta ar fi: scaderea TVA ar conduce la ieftinirea mancarii? Foarte putin probabil spun, cu studii aprofundate in mana, specialistii. Sa ne uitam ce s-a intamplat cand a crescut TVA, dupa 1 iulie.

Preturile nu au crescut otova cu 5%. Unele produse s-au scumpit mai mult, altele mai putin, altele deloc, in functie de concurenta din domeniu, de politica comerciantului, de suportabilitatea pietii intr-o anumita zona, de importanta produsului in cosul zilnic. Deci tot piata a fixat pretul final.

La scaderea TVA, efectul e si mai diferentiat. Daca un comerciant va considera ca scaderea pretului nu-l va avataja, nu-l va face nicio ieftinire si nu poate fi obligat sa o faca, iar reducerea de TVA ii va majora profitul. Si ma tem ca cei mai multi asa vor fi socoti, cat timp alimentele de baza se vand oricum.

Credeti ca daca preturile nu vor scadea corepunzator scaderii de TVA oamenii nu vor mai cumpara lapte, paine si zahar? Asta e pana la urma cheia pretului. Sa ne amintim, de altfel, ce s-a intamplat cand a scazut TVA la medicamente: castig pentru farmacisti, zero efect pentru cumparatori, caci medicamentele se vand oricum.

In schimb, efectul scaderii TVA la alimente ar fi grav pentru bugetul de stat - gaura de 2 miliarde de lei. In plus, aceasta taxa este venitul cel mai sigur si mai rapid colectat, iar alimentele de baza reprezinta marfa cel mai bine vanduta din Romania, adica principalul generator de TVA.

Asa ca gaura creata ar fi foarte greu de compensat si ar presupune ajustari in alte zone, resimtite tot de contribuabili. Adica nu luam mancare mai ieftina, dar platim o taxa in plus pe altundeva.

Sigur un efect benefic al micsorarii TVA ar putea fi in zona evaziunii fiscale din zona agro-alimentara, ceea ce desigur nu ar fi putin lucru. Dar este discutabil daca efectele s-ar putea vedea suficient de rapid pentru a compensa gaura bugetara si fara o ofensiva a controalelor, greu de conceput in acest context.

Daca tragem linie, concluzia realista a acestei masuri, in acest moment, ar fi: castig major pentru comercianti, deficit major la buget si potentiala pierdere perversa pentru populatie.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3683 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
34 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cine a facut aceasta lege si cine a votat-o ....

....sunt HANDICAPATI intelectual, niste hahalere care au ajuns in parlament pe bani sau din greseala.
O minte treaza nu era capabila de asa aberatii ,de aceia ofer multe multumiri d.lui CONSTANTIN RACARU pentru realismul expus in acest articol.
Sper ca presedintele BASESCU sa descurce imbarligatura produsa pe cele doua legi.
..................................................Un motiv serios ca numarul alesilor sa se subtieze la jumatate si sa dispara o camera a parlamentului.

 

Hai la cascaval! Cascaval de la Basescu!

Asa cum a promis in campania electorala, domnul presedinte va face tot posibilul ca sa traiti bine.
Pariu de opinie, semneaza Base legile sau nu?

 

Aaaaaaaaaa , iata-l si pe ORD , valabila si pentru tine oferta !

Mai ales ca fiica ta este medic an USA , sigur rezolva o frectie !

Credeam ca Iulian Leka da titlul articolului in materie de pompe funebre el este expertul !

.

PEDELACII platiti de BRANZA, COB, OPUS9, ADEVAR,ERIE......

SHALOM,
SA PUN

MIAUUUUUUUUUUUUUUU

 

 

@chelul

Are dreptate Cob. Nu fiica este medic ci nepoatele, specializate in tratament cu supozitoare.
Poate ca bunicul Cob le-a dat o lectie de asa da/ asa nu povestindu-le despre intamplarea cu parlamentarii romani care au votat aiurea.
Nu de alta dar in USA ar fi caz de Sing-Sing prescrierea unui tratament asemenea celui administrat de guvernantii nostri.

@Cob

Cum cine a votat aceste legi? Printre votanti au fost si prietenii tai inteligenti de la PDL.
Dar ai o scuza, tu supozitorul preferat al domnului Boc ai stat la loc caldut si intunecos si nu ai luat parte la evenimente.
Adevarat, speranta ramane domnul presedinte Basescu care ar putea descurca incurcatura de mate in care prietenii tai inteligenti de la PDL singuri s-au bagat.

 

 

 

@cob-ai

Vai dannyel, tot...?

Cob , nu te mai baga cu astia ! De ce raspunzi la provocari ?

Lasa-i in ocara lor .

..... Si uite ca habar nu ma despre ce legi e vorba .....

Si nici nu am inteles nimic din articol .....

OAMENI BUNI ... MULTI PROSTI MAI SUNT IN ROMANIKA !!!

LEGEA ASTA CU 5% SE REFERA LA ... DE EX PROCESATORII DE CARNE PROASPATA PE CARE II AJUTA SA ... FACA BANI !!!

INCERCATI SA ASCULTATI CE SPUNE ADJUNCTUL GUVERNATORULUI BNR DL VASILESCU! CERETI SA VI SE DEA TEXTUL LEGII ... CITITI-L SIMPLU CU MINTEA VOASTRA SI ... JUDECATI!
MAI ALES CITITI .... TTLUL LEGII ... TVA 5% LA LIVRARE ... E PARTE DIN TITLU.
PUNETI-VA INTREBARI SI NU LUATI DE-A GATA CE VA DAU TOTI TRINTORII DIN PARLAMENT! SI DESIGUR IM.BE.CI.LII, CAZUTII IN CAP, DEBIL MINTALII, ZAPAUCII, OTOBAZELE, FORFECUTZELE KOMUNISTE, TRACTORISTII, SCULER-MATRITZERII ... SI DESIGUR ALTII ... CU ALTE CUVINTE ... ALESII NEAMULUI!
SUPER COMPETENTI ???

LEGEA E PUSA SA SERVEASCA INTERESELE UNOR PRODUCATORI DE CARNE ... PROASPATA... DESIGUR PE LINGA ALTE INTERESE!
NICI O LEGATURA CU MASA POPULATIEI!

TOT DESIGUR ... ESTE EXPLOATATA POPULIST DE OPOZITIA KOMUNISTOIDA!

PARLAMENTUL ESTE O INDENTITATE AMORFA CARE EXECUTA ORDINELE CONDUCATORULUI IUBIT?

In primul rand votarea celor doua legi (REDUCEREA TVA CU 5% la alimente de baza si NEIMPOZAREA PENSIILOR DE PANA LA 2000 DE LEI ,sunt echitabile si necesare pentru a salva o mica parte din nivelul de trai decent DISTRUS DE PDL-BASESCU-UDREA SI ESTE CONFORM CU :

Titlul TITLUL X POLITICA SOCIALĂ, Articolul 151 din TRATATUL PRIVIND FUNCŢIONAREA UNIUNII EUROPENE.

In cea ce priveste modul in care legile sunt votate in interesul mafiot al PDL-Basescu-Udrea,prin semnul facut cu degetul este contrar REGULAMENTULUI SENATULUI

Iata care sunt atributiile liderului de grup parlamentar:

"Art.18.- (1) Liderul grupului parlamentar are următoarele atributii:
a)prezintă Senatului denumirea grupului, precum si componenta sa numerică si nominală;
b)prezintă Senatului reprezentantii grupului pentru negocierile privind compunerea Biroului permanent, precum si pentru compunerea comisiilor Senatului si a birourilor comisiilor Senatului;
c)prezintă Senatului candidatii grupului pentru functiile din Biroul permanent;
d)participă, fără drept de vot, la sedintele Biroului permanent;
e)poate cere continuarea, intreruperea sau incheierea dezbaterilor cu respectarea prevederilor prezentului regulament;
f)poate solicita lista nominală a voturilor exprimate cu prilejul dezbaterilor in plenul Senatului;
g)poate contesta rezultatul votului exprimat in plenul Senatului;
h)poate cere pauză pentru consultări in grupul parlamentar al cărui lider este sau, după caz, cu ceilalti lideri ai grupurilor parlamentare;
i)poate propune modalitatea de vot;(NU ESTE VORBA DE FELUL CUM SA-SI FOLOSEASCA DEGETELE SEFUL DE GRUP PARLAMENTAR.)
j)poate propune, in numele grupului parlamentar, retrimiterea proiectului de lege la comisia sesizată in fond;
k)poate propune completarea sau modificarea ordinii de zi;
l)anuntă modificările privind participarea membrilor grupului la comisiile Senatului;
m)cere, in numele grupului parlamentar, revocarea membrilor Biroului permanent sau a membrilor birourilor comisiilor propusi de grupul pe care il reprezintă;
n)informează membrii grupului asupra activitătilor Senatului si ale comisiilor Senatului;
o)reprezintă grupul ori de cate ori este nevoie in activitatea Senatului;
p)indeplineste orice alte atributii stabilite prin regulamentul grupului sau decise prin votul grupului.(2) Unul dintre viceliderii grupului il inlocuieste pe lider in lipsa acestuia sau ori de cate ori este nevoie, in baza mandatului dat de acesta.(3) Secretarul grupului asigură intocmirea documentelor necesare grupului,"

Liderul grupului parlamentar NU SE SUBSTITUTIE CONSTIINTEI SI VOINTEI DE VOT A PARLAMENTARILOR,parlamentari ce sunt alesi sa reprezinte nu interesul mafiot al PDL-ului CI INTERESUL ROMANILOR CARE LE-AU DAT votul.

ORICARE INFRACTOR CORUPT SECURISTO-PDL-ist GASESTE" FOARTE PROASTE "LEGILE ROMANESTI SI PE CELE ALE UNIUNII EUROPENE,

...si atunci ne mai miram ca votarea legilor in Parlament a ajuns o batjocora nationala?

2 mld de pierdere intr-un an adica in 365 de zile pnetru cateva milioane de pensionari e mult?

2 mld sunt 500000 de euro.Addica 2 salarii de director la Eximbank.Cumva milioanele de pensionari si salariati adunati sunt inferiori astora din Eximbank?

toti analfabetii isi dau cu parerea

2 miliarde lei fac 500milioane euro nu 500mii
ce director are salariul asta
ce mai vorbesti de aia din PARLAMENT daca si tu esti vita ca si ei

LUATI... AMINTE!

Cel sarac munceste,
Cel bogat il exploateaza,
Militaru-i apara pe amandoi.
Contribuabilul plateste pe toti trei,
Vagabontul se odihneste pentru toti patru,
Betivul..bea pentru toti cinci
Si bancheru-i excrocheaza pe toti sase.
Avocatu-i insala pe toti sapte
Doctoru-i omoara pe toti opt,
Cioclu-i ingroapa pe toti noua..
Politicianul traieste de pe urma tuturor celor zece!

Racare, iti dau un sfat !

De luni de zile stri ca Leca va ajunge un mare gazetar. Am fost insultat si persiflat de catre cateii pedelaci, dar acum am satisfactia ca am intuit corect. De unde enormul succes al acestui ziarist atat pe Ziare Com cat si pe Vox Publica ? Pai este o singura explicatie : a fost mereu pe linia adevarului si interesului tarii. Interesant ca ceea ce el afirma este in ton cu gandirea ad hoc a majoritatii romanilor. Cei care umbla cu cioara vopsita, cu jumatati de masura , cu oscilatii si fraze evazive stationeaza pe o pozitie de mijloc. Este sigura, dar nu este spectaculoasa . Cam in aceeasi situatie este si Ioana Ene. Ia aminte, racare !

IATA UN JURNALIST CARE MAI GANDESTE...DIN CAND IN CAND!

FELICITARI RACARU!
IN CONCLUZIE LEGILE VOTATE MARTI IN PARLAMENT,IN VITEZA SI NECUNOSTINTA DE CAUZA TREBUIESC URGENT REVIZUITE SI VOTATE IN STARE DE...VEGHE DE CATRE PARLAMENTARI!
MANIPULARILE,PROPAGANDA DESANTATA A TELEVIZIUNII UTOPICE A MAFIOTULUI DER.BEDEU VANTU,SUNT MENITE SA DESTABILIZEZE ...ROMANIMEA SI SA MAI TOARNE BENZINA PESTE HAOUSUL DEJA ESCALADAT!

 
 

 

@erie

Dar ce spuneti de prietenii vostri inteligenti de la PDL care voteaza legi impotriva propiilor interese?
Ei sunt chei si sub cap. Am zis.

 

 

@erie!

Ai dreptate Domnule , dar ce-mi poti face daca mie mi-a placut sa-mi vars cerneala pe cearceafurile nevestei tale ?

chellu...

Ai postari tipic comuniste , asa fac si psd-istii , nu raspunzi la obiect !

@cob &erie !

Dar voi , de ce nu dati drept la replica , va este frica de comentarii corecte ?

Nu, nu este asa

Toata "comanda" din articol poate fi cu usurinta demontata de orice elev de clasa X de la un liceu economic.
Doamne, cat de aberant.

Legea cu TVA de 5% la produsele de baza este plimbata prin parlament de vreo zece ani de partiduletzul lu' dl. Voiculescu-PUR!

Bineintzeles ca nici un om serios nu l-a luat in seama, data fiind dificultatea aplicarii si probabila lipsa de efect concret pentru cumparatorii finali!
Legea cu neimpozitarea penziei, nu face decat o incercare de a extinde de la 1000 de lei pe luna, la 2000, a limitei de la care pensionarii sunt "taxati" de fisc! Un fitil, acolo, care daca scapa, face bine tuturor amarastenilor cu penzii de peste 10 milioane vechi, dar nu mai mari de 20 de milioane!

 

Alooo economie

Asta este valabil si pt autor si pt mici forumisti ..
Legea cu TVA 5% la produsele de baza este pt PRODUCATOR .. doar pt PRODUCATORI .. NU este o masura pt populatie!!
Populatia/magazinele tot 24% TVA vor avea .. deci gaura asta la Buget ca o vedeti voi este de fapt mult mai mica
Este o masura economica ce faciliteaza producatori romani de alimente de baza .. care tocmai datorita acestor vor putea sa isi vanda produsele catre intermediari/magazine/hypermarket/etc.
Ex. Morile in loc sa mai cumpere graul din afara cu 1E (pret doar pt exemplu).. vor prefera sa cumpere local cu un pret de 0.95-0.98E sa zicem, ofc asta si dc producatorii/agricultorii romani vor intelege ca masura este pt ei ... si ca astfel este de preferat sa vinzi mai ieftin, dar mai mult .. decat sa mentii pretul si sa nu vinzi nimik.
Ei(producatorii/agricultorii romani)vor avea cam acelasi castig datorita acestei legi .. dar vor putea sa vanda mai mult taind astfel din importuri .. si ajutand economia romaneasca .. si cu 0.1% dc ajuta tot e bine!

Stati fara nici o grija .. nu ma indoiesc de faptul ca Voiculescu cere aceasta lege pt interes propriu .. o avea ceva afaceri si prin acel domeniu astfel incat sa profite de pe urma ei .. insa partea buna a lucrurilor este va ajuta si pe altii, inclusiv economia romaneasca

 

Hai sa fim obiectivi!

Ma leg doar de pensii. Cat e de corect ca statul trebuie sa impuna impozit la intrare si/sau la iesire, sunt in stare sa accept. In definitiv regula e ca orice venit se impoziteaza, sau daca vreti contributia la pansie ar trebui sa se colecteze din venitul net, dupa impozitare. Dar am si eu o nedumerire. Can s-a constituit depozitul pentru pensia mea, am pretentia ca acel depozit sa produca dobanda, nu prea mare dar ceva dobanda. De ce statul imi foloseste mie banii pe gratis! Asta in conditiile in care daca fac un imprumut mi se ia dobanda sau, la depozitele pentru pensii private primesc o daobanda. De ce eu nu sunt exceptat de la impozit dar statul este exceptat de la dobanda?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor