Dupa cazul Sorina, Parlamentul dezbate de urgenta Legea Adoptiilor, care prevede bani pentru noii parinti

Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 08:05
4308 citiri
Dupa cazul Sorina, Parlamentul dezbate de urgenta Legea Adoptiilor, care prevede bani pentru noii parinti
Foto: Arhiva Ziare.com

Cazul Sorinei, fetita de 8 ani din Baia de Arama pe care am vazut-o la sfarsitul saptamanii trecute luata in lacrimi, cu mascatii, de la fosta asistenta maternala pentru a fi data familiei adoptive, a socat opinia publica si a ridicat multe semne de intrebare despre modul in care statul are grija de copiii pe care ii are in plasament.

Au curs multe acuzatii, politicieni si institutii deopotriva s-au aratat reciproc cu degetul si le-am auzit pe premierul Vorica Dancila si ministrul Sanatatii Sorina Pintea cerand masuri in calitate de mame ale unor copii adoptati.

Si dupa multi ani in care s-a evitat subiectul si au fost respinse sesizari si initiative, politicienii si-au amintit ca in sertarele Parlamentului zace un proiect de modificare a legislatiei privind adoptiile.

Scade birocratia si cei care adopta primesc bani

Multe dintre masurile din acest proiect, avizat spre sfarsitul anului trecut de Guvern si trimis spre dezbatere in Parlament, erau continute si de initiativa deputatului USR Iulian Bulai. Proiectul sau a fost respins in bloc de cei de la PSD-ALDE in toamna anului trecut, iar sedinta respectiva s-a desfasurat cu scantei.

Sunt scoase din ecuatie mai multe chestiuni birocratice, care faceau ca procesul de adoptie sa se intinda si pe ani buni, insa proiectul Guvernului prevede stimulente financiare pentru cei care adopta si respinge total posibilitatea adoptiilor internationale.

Pana acum, ca un copil sa poata fi inclus pe lista de adoptie, el trebuia sa fie refuzat de toate rudele pana la gradul IV inclusiv. Noua lege prevede coborarea cu un grad a acestui proces.

Totodata, se dispune prelungirea dosarului de la 2 la 5 ani, pentru ca multe dintre documente expirau pe parcursul procedurii de adoptie si totul trebuia luat de la capat.

Totodata, cei care adopta primesc 600 de lei pe luna sau 900 de lei, daca este vorba de un copil cu handicap sau care provine dintr-o familie cu mai multi frati, si anual 1.500 de lei pentru consilierea psihologica si cheltuielile medicale ale copilului.

"Noi avem o noua propunere de lege a adoptiei. Vrem sa incurajam adoptia si la persoanele care nu au o situatie materiala nu neaparat extraordinara si sa dam stimulente financiare, sa decontam, de exemplu, deplasarile pentru potrivire - daca eu sunt din Botosani si vreau sa adopt un copil la Baia Mare -, la vizitele de potrivire pot primi, conform noii legi, decontarea transportului sau pot primi ulterior deciziei finale, cand se instituie adoptia.

Sunt niste activitati de acomodare a copilului care pot genera costuri financiare, acele costuri financiare sa fie acoperite de stat, in limita a 1.500 de lei pe an. Sunt prevederile pe care noi, Guvernul, le-am trimis in Parlament. Aici pot fi amendate. Vrem sa incurajam adoptia nationala si, de aceea, am pus aceste prevederi.

Am prelungit prin aceasta lege, sau propunem sa prelungim, perioada de autorizare a familiei care poate adopta un copil de la 2 la 5 ani, sa nu mai schimbam atat de des aceste autorizatii. De asemenea, am scos orice legalizare a unui document la notariat, pentru a mai cobori si a mai desfiinta si din birocratie", a anuntat luni Marius Budai, ministrul Muncii.

Nici nu si-a terminat bine fraza ca predecesoarea sa in Guvern, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat ca proiectul, care de anul trecut era blocat la Camera Deputatilor, va fi dezbatut si votat in procedura de urgenta miercuri, in ultima sedinta a Parlamentului inainte de vacanta.

60.000 de copii

In Romania exista aproape 60.000 de copii in sistemul de protectie, cei mai multi victime ale abandonului familial sau ale abuzurilor suferite in familia biologica. Dintre acestia, doar cateva mii sunt declarati adoptabili, pana in 6% din numarul total, iar procentul copiilor care ajung sa fie si adoptati nu depaseste 2% in decursul unui an.

In ce priveste adoptia internationala, teama cea mai mare este ca nu cumva sa fie astfel facilitat traficul de copii. Ramane insa de vazut ce parghii vor fi stabilite astfel incat stimulentele date in tara sa nu creeze un asemenea fenomen la nivel national.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Parlament dezbatere urgenta Legea Adoptiilor Sorina , #parlament