Expert anticoruptie: Romania nu mai e stat de drept, asistam la mineriada penalilor - Interviu

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 12:24
10907 citiri
Expert anticoruptie: Romania nu mai e stat de drept, asistam la mineriada penalilor - Interviu
Foto: Ghimpele.ro

Actiunile din ultimele zile ale USL reprezinta incalcari flagrante ale prevederilor legale si constitutionale, ceea ce face ca Romania sa nu mai poata fi considerata un stat de drept, avertizeaza Laura Stefan, unul dintre cei 17 experti alesi de Comisia UE pentru a evalua periodic politicile si progresul luptei anticoruptie in statele membre.

"Este o mineriada a penalilor care vor sa scape de justitie", subliniaza aceasta intr-un interviu acordat Ziare.com, remarcand faptul ca deja "nu mai vorbim de simple fapte penale, vorbim despre un cutremur al intregului sistem pe care Romania se bazeaza".

In opinia sa, Romania condusa de Victor Ponta nu se aseamana cu Ungaria lui Viktor Orban ci, mai rau, cu Belarus.

"In tara noastra, nu mai e facut nici macar acest minim efort, se incalca pur si simplu Constitutia. Este anularea democratiei. Este un razboi cu toate armele impotriva statului de drept", avertizeaza expertul anticoruptie, care trage si un semnal de alarma: "Daca aruncam Constitutia la gunoi, maine ne vom da in cap pe strada si nimeni nu va putea fi tras la raspundere."

Revolutie in Parlament: Blaga, Anastase si Avocatul Poporului, schimbati intr-o zi de USL

Cum comentati ce s-a intamplat in ultimele zile in Romania si in special marti in Parlament?

Ceea ce s-a intamplat ieri in Parlament este o lovitura de stat. Au fost incalcate prevederile constitutionale, au fost incalcate decizii ale Curtii Constitutionale date anterior in ceea ce priveste numirea presedintilor celor doua camere si respectiv revocarea acestora, a fost incalcata legea Avocatului Poporului care spune ca acesta nu poate fi revocat din functie decat pentru incalcari ale Constitutiei sau legilor. Nu am auzit pe nimeni explicand care au fost legile incalcate de Avocatul Poporului pentru ca revocarea sa sa se poata justifica.

Demiterea Avocatului Poporului nu are decat un singur scop, acela de a elimina posibilitatea atacarii ordonantelor de urgenta si a ordonantelor in general la Curtea Constitutionala, inainte ca acestea sa fie aprobate de Parlament.

Deci, practic, Guvernul isi deschide calea larga pentru a legifera impotriva Constitutiei si pentru ca aceste acte sa nu poata fi cenzurate de CCR.

Exista zvonuri care ne spun ca miercuri Guvernul se pregateste sa modifice legea Curtii Constitutionale pentru a elimina posibilitatea atacarii hotararilor Parlamentului la aceasta instanta, ceea ce inseamna o consolidare a actiunilor nedemocratice care au avut loc marti si mai inseamna ca Guvernul va putea face absolut orice si Parlamentul la fel, fara ca sa mai poata fi cenzurate de vreo institutie romaneasca.

Dupa parerea mea, ne aflam intr-o situatie mai grava decat cea in care s-a aflat Ungaria sub Guvernul Orban, pentru ca macar domnul Orban a facut efortul de a modifica Constitutia. In tara noastra, nu mai e facut nici macar acest minim efort, se incalca pur si simplu Constitutia.

Daca acceptam ca legea fundamentala a unui stat poate sa nu mai fie respectata, atunci nu mai exista niciun fel de legitimitate pentru a cere respectarea celorlalte legi ale statului.

Cand incalcarea vine de la premier si de la Parlament, lucrurile sunt cu atat mai evidente: traim intr-o tara care nu mai poate fi considerata stat de drept, din pacate.

Am pierdut tot ce s-a castigat in 20 de ani, e o mineriada fara mineri zilele acestea, o mineriada a intereselor de partid, a intereselor financiare. Este o mineriada a penalilor care vor sa scape de justitie.

Nu se poate apela la justitie?

Sunt convinsa ca vor fi atacate hotararile Parlamentului, probabil ca PDL a si facut-o. Dar inteleg ca Guvernul astazi pregateste o ordonanta de urgenta prin care sa elimine posibilitatea CCR de a se pronunta asupra hotararilor Parlamentului.

Sigur ca aceasta ordonanta de urgenta este neconstitutionala, dar cineva trebuie sa constate acest lucru, ori singura in masura este Curtea Constitutionala, la care nu se poate ajunge decat la sesizarea Avocatului Poporului, care a fost schimbat si inlocuit cu un aparatcik.

Dar altfel, nu poate fi sesizat Parchetul?

In masura in care se comit fapte penale, sigur ca se poate ajunge si la Parchet, dar acum nu vorbim de simple fapte penale, vorbim despre un cutremur al intregului sistem pe care Romania se bazeaza.

O tara pica sau sta odata cu Constitutia ei, nu exista alta cale, daca vorbim de un stat de drept. Si chiar si intr-o dictatura, tot asa: Statul sta sau pica in functie de cum sta sau pica legea fundamentala, adica Constitutia.

Daca acceptam ca se duce Constitutia pe apa Sambetei, este foarte greu sa mai sustinem ca prevederile penale, de exemplu, trebuie sa se aplice in continuare.

De aceea, spun ca este foarte periculos ce se intampla in zilele acestea. Daca aruncam Constitutia la gunoi, maine ne vom da in cap pe strada si nimeni nu va putea fi tras la raspundere.

Chiar suntem intr-o situatie de anarhie, poate nu se vede, ca e soare afara si cald, lumea e in concediu, dar despre asta vorbim.

Cum se vede de la Bruxelles ceea ce se intampla in Romania? Ar trebui sa ne asteptam la reactii ale ambasadelor de la Bucuresti?

Sunt convinsa ca vor reactiona si ambasadele si Bruxelles-ul, de altfel Ambasada SUA a reactionat inca de ieri, printr-o declaratie care mie mi se pare foarte clara. A reactionat deja si CE, printr-un mesaj al comisarului pe justitie Viviane Reding, e adevarat ca pe Twitter, dar pana la urma, nu ne intereseaza antetele si vorbele pompoase, ne intereseaza sa stim ca nu suntem singuri si sa stim ca cineva se uita si la tara noastra.

Pana la urma Romania este in Uniunea Europeana si asta a fost miza acestor ani: sa ajungem in UE unde speram sa nu se mai poate pierde tot ce am construit in anii astia.

Sunt convinsa ca vor exista reactii in continuare, de altfel presa internationala scrie abundent despre derapajele democratice din Romania, suntem comparati cu Germania nazista, cu Ungaria.

Revolutia din Parlament, comparata cu actiunile naziste de presa straina

Cand dadeam comunicate de presa si spuneam ca Romania se indreapta in directia Ungariei, ni se spunea ca suntem extremisti. Iata ca nu cu Ungaria semanam, ci cu Belarus, deci poate am fost prea optimisti cand am comparat Guvernul Ponta cu Guvernul Orban.

Ceea ce mi se pare important este sa vedem o reactie din partea societatii romanesti. Pe mine ma bucura faptul ca exista inca institutii care nu se tem si oameni care ies in strada. Presa a scris aproape la unison, nume sonore din presa care nu au fost foarte critice fata de USL zilele acestea au iesit la rampa si au condamnat ferm ceea ce se intampla.

Dincolo de ideologii, de stanga si de dreapta, de preferintele noastre personale, ceea ce se intampla astazi este foarte periculos.

Este anularea democratiei si a statului de drept. Sa nu uitam ca noi nu am avut alegeri generale in Romania, am avut alegeri locale, adica pentru "cine strange gunoiul". Ori dupa aceste alegeri Guvernul Ponta vine si ne spune: "Va aratam noi cum trebuie sa se faca lucrurile!".

Iata si de ce era atat de importanta mutarea Monitorului Oficial la Guvern, pentru ca sa poata publica orice doreste si cand doreste. Ieri se publica in Monitorul Oficial la cateva minute dupa adoptarea hotararilor in Parlament.

Este inacceptabil! Asa ceva nu exista. Este un razboi cu toate armele impotriva statului de drept.

Urmeaza un raport pe justitie in cadrul MCV, pe 18 iulie. Credeti ca ceea ce se intampla zilele acestea in Romania va fi inscris in acest raport sau el a fost deja finalizat?

Raportul pe justitie se scrie inca. Sunt convinsa ca CE nu va rata ce se intampla in Romania. De altfel, intotdeauna Comisia a fost ingrijorata de ireversibilitatea reformelor.

Iata ca nu doar reformele sunt reversibile, ci insusi conceptul statului de drept, adica si el poate fi discutat. Inca ne mai gandim daca vrem un stat de drept sau vrem o anarhie in care premierul poate face orice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#revocari parlament stat drept, #mineriada penalilor, #Blaga revocat, #Anastase revocat, #demitere Avocatul poporului , #parlament