Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Fraieri si super-cetateni. Licenta pentru furt (Opinii)

Sambata, 15 Septembrie 2012, ora 19:40
5960 citiri
Fraieri si super-cetateni. Licenta pentru furt (Opinii)
Foto: Adevarul

Paruiala romaneasca din PE ne-a luat ochii. Nu asta e cel mai important eveniment al ultimelor zile. Respingerea avizarii urmaririi penale pentru parlamentarii Laszlo Borbely de la UDMR si Victor Paul Dobre de la PNL e cu mult mai importanta. E de-a dreptul grava.

Lucrurile astea nu mai pot continua asa, daca vrem sa ne consideram un stat european sau macar de secol XX. Practica avizarii urmaririi penale pentru parlamentari a reusit nu doar sa arate cinismul politicienilor, dar sa si creeze o clasa de super-cetateni. Parlamentarii. Cei care pot scapa de justitie doar pentru ca sunt, ei bine, parlamentari.

Intelegeti? Oamenii astia pot face orice si sa nu pateasca absolut nimic. Cu singura conditie sa fie puternici. Sa aiba influenta in grupul lor parlamentar si aliati in altele. Asta e tot. Orice teapa, orice mega-escrocherie, orice trafic de influenta poate scapa nepedepsit. Ceea ce nu s-ar intampla in cazul vreunuia dintre noi, simplii cetateni. Nu. Ei sunt deasupra legii, noi suntem fraierii, bizonii care trebuie s-o respecte si care n-am scapa in veci de justitie daca am da o teapa mica, ce sa mai vorbim de un tun.

Prin intrarea in Parlament, oamenii astia n-au facut altceva decat sa castige o licenta pentru furt.

E ca o replica din filmul cu mafioti "Goodfellas", in care fostul mafiot povesteste ca "daca erai unul dintre 'baieti', puteai sa furi, sa iti bati joc de oricine fara sa patesti nimic". Tot acolo mai spune ca "aia care aveau un serviciu si isi plateau taxele erau niste fraieri". Exact ca noi, in momentul asta.

Blocarea inceperii urmaririi penale pentru Laszlo Borbely si Victor Paul Dobre e ultima magarie din seria asta interminabila de mistouri ale puternicilor zilei la adresa simplului cetatean platitor de taxe si care nu e deasupra justitiei.

E un atac la adresa tuturor. Asta e asaltul la adresa statului de drept. Ma surprinde ca povestea nu a prea fost luata in seama. Din nou, PDL a ratat sansa de a puncta electoral. Nici chiar presa nu a mai fost impresionata

Ce-i de facut? In primul rand, ne-ar trebui un angajament al tuturor liderilor politici ca asemenea lucruri nu se mai pot intampla. Angajament care, la randul sau, nu se va intampla.

In al doilea rand, noua Constitutie nu poate sa treaca fara practica eliminarii acestui privilegiu "nobiliar" pentru parlamentari. Ar fi inadmisibil. "Scutelnicii", cei scutiti de taxe, au disparut de aproape 200 de ani. "Scutelnici" de justitie inca mai avem.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#aviz urmarire penala Parlament, #Borbely Dobre justitie , #parlament