Gheorghe Iancu, despre comisiile de ancheta: Parlamentul trebuie sa tina cont de ce spun specialistii

Marti, 10 Decembrie 2013, ora 07:48
3441 citiri
Gheorghe Iancu, despre comisiile de ancheta: Parlamentul trebuie sa tina cont de ce spun specialistii
Foto: Digi24

Gheorghe Iancu, profesor de drept constitutional si fost Avocat al Poporului, a explicat pentru Ziare.com care ar trebui sa fie, de fapt, rostul si finalitatea unei anchete parlamentare, in conditiile in care au fost constituite nu una, ci doua comisii de acest gen care o vizeaza pe Ioana Basescu.

"O ancheta parlamentara poate fi facuta atat de comisiile permanente, cat si de o comisie speciala de ancheta. De regula, acestea din urma se fac atunci cand e vorba de o activitate mai laborioasa, pentru ca o comisie permanenta are si altceva de facut - sa dea avize, sa faca rapoarte pe fond pentru legi etc.

Orice tema poate face obiectul unei comisii de ancheta parlamentara, chestiunea aceasta nu este foarte bine lamurita in regulamentele celor doua camere. Sigur insa ca exista anumite limite - exista anchete care nu pot fi facute de Parlament pentru ca sunt facute de alte autoritati.

De exemplu, anchetele penale nu pot fi facute de parlamentari pentru ca in codul de procedura penala scrie ca ele sunt facute doar de autoritatile publice cu asemenea compententa, adica organele penale. La fel sunt si anchetele sociale, care nu pot fi facute de parlament pentru ca nu are nici mijloacele, nici oamenii specializati - ele sunt facute de directiile judetene pentru protectia copiilor sau a familiei in general. Si mai sunt si altele, cum ar fi anchetele pe care le face Avocatul Poporului si pe care nu le poate face parlamentul pentru ca nu are oameni specializati, dar si pentru ca asa spune legea", ne-a explicat prof. Iancu.

Intrebat ce urmareste de fapt o ancheta parlamentara, acesta a explicat ca se doreste ca "din punct de vedere politic sa se constate ca o anumita situatie nu este corespunzatoare cu legea sau Constitutia".

"Si atunci, avand in vedere pozitia pe care Parlamentul o are intr-un sistem politico-statal, el poate sa dispuna o serie de masuri care trebuie sa fie indeplinite de autoritatea care a gresit. Atentie, insa, comisia parlamentara nu are decat atributia de a propune, nu ea decide in final, ci plenul Parlamentului, care poate respinge raportul sau il poate aproba - cu modificari, cu completari sau asa cum e", a completat acesta.

Prof. Iancu a mai precizat ca in cazul in care Parlamentul ia anumite decizii, se pot impune chiar masuri drastice.

"Este posibila chiar destituirea sefului institutiei respectiva daca el este de vina, sau a altor persoane. Dar sunt multe situatii in care nu Parlamentul ii numeste in functie pe acestia si atunci se da dispozitie ministrului sau sefului acelei institutii pentru a se lua masura respectiva", a mai explicat el.

Doua comisii, doua "aiureli"

In ceea ce priveste comisia senatoriala de ancheta si cea parlamentara care vizeaza terenul achizitionat de Ioana Basescu, profesorul Gheorghe Iancu spune ca ele sunt aiureli.

"Comisia senatoriala legata de Ioana Basescu mi se pare absolut aiurea pentru ca, desi nu am vazut raportul BNR, dupa cum s-a pronuntat deja domnul care a fost luni audiat nu pare sa fie ceva ilegal. Si atunci nu vad care mai este rolul comisiei de ancheta.

Daca BNR este cea abilitata sa faca un asemenea control si rezultatul a fost ca nu s-a incalcat nicio lege, atunci ce rost mai are comisia parlamentara? Intreb pentru ca pe de o parte comisia nu are competente in materie, pe de alta parte orice astfel de comisie trebuie sa ia in consideratie ce a zis specialistul - adica Banca Nationala, care e imputernicita legal. Cu alte cuvinte, Parlamentul poate sa faca orice cu conditia ca acel 'orice' sa nu intre in competenta altor institutii", a comentat acesta activitatea comisiei (foto) conduse de senatorul Cosmin Nicula (PSD), care i-a audiat luni pe Radu Ghetea, presedintele CEC, Nicolae Cinteza, reprezentantul BNR si pe Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor.

Cinteza (BNR): Creditul Ioanei Basescu, acordat in conditii normale - toate bancile vor clienti ca ea

Cat despre cea de a doua comisie care va fi formata din senatori si deputati si care va ancheta (cel putin asa se spune) retrocedarile din judetul Calarasi, prof. Iancu afirma raspicat: "Iarasi este o aiureala, nu intre ghilimele, ci de-a dreptul".

"Amintiti-va ca, acum catva timp, Curtea de Conturi a facut public un raport in legatura cu situatia de la Autoritatea pentru Restituirea Proprietatilor, iar acolo se vorbeste exact despre neregulile care s-au produs in legatura cu restituirile de proprietati (pentru ca inteleg ca asta va fi obiectul celei de-a doua comisii de ancheta) si, ca urmare, nu vad ce rost mai are aceasta a doua comisie de ancheta", a explicat acesta.

Gheorghe Iancu subliniaza si un alt lucru important in acest context. "Faptul ca un parlamentar a fost procuror, judecator sau avocat, nu are nicio importanta. Multi dintre parlamentari confunda calitatea pe care au avut-o inainte cu cea pe care o au acum", spune el.

Intrebat daca parlamentarii chiar nu au altceva mai bun de facut, in conditiile in care pe ordinea de zi la Camera si la Senat stau in asteptare zeci de proiecte, Gheorghe Iancu a replicat "Ceea ce fac ei nu are nicio legatura cu agenda cetatenilor".

"Asta imi aminteste de ceea ce se intampla inainte de 1989, cand Ceausescu lupta pentru pacea mondiala, pentru lume, pentru univers si noi muream de frig si de foame.

Cei de azi vorbesc de China, de Africa de Sud, ca si cand le-au facut in rest pe toate. Nu vedeti? Inseamna ca Romania are bani daca trimite premierul in Africa de Sud. Eu as trimite ambasadorul, consulul de acolo cu rugamintea sa ne inteleaga ca sunt fonduri putine. Sigur ca Nelson Mandela e o personalitate, numai un prost poate sa spuna ca e oricine, dar guvernantii astia chiar nu mai au niciun fel de legatura cu agenda cetateanului", a conchis Gheorghe Iancu, recent ales vicepresedinte al PNTCD.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Gheorghe Iancu comisii parlamentare ancheta, #comisie ancheta Ioana Basescu , #parlament