i74 - cetatenii reformeaza Parlamentul. "De noi tine! Hai sa aratam ca putem provoca schimbari importante!" Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 16 Octombrie 2015, ora 06:25
12878 citiri
i74 - cetatenii reformeaza Parlamentul. "De noi tine! Hai sa aratam ca putem provoca schimbari importante!" Interviu
Foto: Arhiva personala Nicolae Stefanuta

Doriti un Parlament in care nu mai exista voturi secrete, in care alesul este sanctionat pentru chiul si da socoteala pentru fiecare leu primit? De astazi el este la o semnatura a dvs distanta.

Fundatia CAESAR lanseaza campania nationala i74, adica strangerea de semnaturi din intreaga tara pentru o initiativa legislativa cetateneasca care vizeaza tocmai reformarea profunda a Parlamentului Romaniei.

"Initiativa noastra se refera la Legea 96/2006 care reglementeaza statutul deputatilor si senatorilor. Modificarile pe care le propunem merg pe trei directii: transparenta, responsabilitate si respect fata de cetatean", a explicat pentru Ziare.com coordonatorul proiectului i74, Nicolae Stefanuta, din 2007 functionar european in Parlamentul European, unde se ocupa de domeniul relatiilor Transtlantice PE - congresul SUA.

Initiativa cetateneasca vizeaza in mod concret, printre altele, desecretizarea voturilor parlamentarilor, sanctionarea absenteismului, dar remunerarea alesilor. "Noi nu propunem decat normalitate. Nu e nimic indignat sau punitiv, ci doar felul in care ar trebui sa arate un Parlament in secolul XXI", spune Nicolae Stefanuta.

Pentru a deveni proiect de lege, initiativa trebuie sa adune 100 de mii de semnaturi in urmatoarele 6 luni.

Ce inseamna "nume de cod" i74?

Este un nou concept pe care dorim sa-l propunem oamenilor. El se inspira din art. 74 din Constitutia Romaniei, care prevede sursele de legiferare in Romania. Am vazut pana acum doar doua dintre aceste surse: initiativa legislativa a Parlamentului si a Guvernului. A treia, initiativa cetatenilor, nu a fost explorata cu succes inca.

In privinta initiativei cetatenilor, pana acum s-a mers mai mult pe sistem sindical, pentru ca se pot obtine semnaturi mai usor decat de la cetatenii de pe strada, de la grupuri mari dezorganizate.

Noi vrem sa le aratam cetatenilor ca pot initia legislatia de jos in sus si pot sa contribuie prin ei insisi la schimbarea Romaniei.

In mod concret, ce proiect propuneti?

Am considerat ca e foarte important ca mecanismele sa functioneze bine, iar unul dintre ele e chiar modul de organizare a Parlamentului Romaniei. Initiativa noastra se refera deci la Legea 96/2006 care reglementeaza statutul deputatilor si senatorilor. Modificarile pe care le propunem merg pe trei directii: transprenta, responsabilitate si respect fata de cetatean.

Sa le luam pe rand. Ce propuneti concret in privinta transparentei?

In primul rand, e vorba de transparenta votului. Cetateanul trebuie sa stie cum ai votat, daca ai votat in interesul lui. Este o trasatura de trasabilitate. Cetateanul trebuie sa poata urmari activitatea parlamentarului sau, in care face o investitie de incredere.

Apoi, in spatele votului secret se gasesc tot felul de actiuni pe care le consideram nedemocratice. Si un exemplu este chestiunea imunitatii. De multe ori am vazut cum parlamentarii fac bloc in jurul unui coleg, prevalandu-se de votul secret. Iar in regulamentul camerelor sunt cel putin 30 de mentinuni ale votului secret.

Ati vorbit de responsabilitatea parlamentarului. Ce aveti in vedere?

Parlamantarii trebuie sa trateze functia nu ca pe o dregatorie, ci ca pe o profesiune foarte serioasa. Am lucrat la aspecte care tin de absente, de penalizarea absentelor si publicarea lor, dar si la aspecte care tin de indemnizatii.

Nu consideram normal ca remuneratia parlamentarului sa vina pe cinci cai diferite in acelasi timp, dar mentinandu-se impresia ca salariul unui reprezentant e foarte mic. De exemplu, indemnizatia locativa nu are acum nimic de-a face cu realitatile pietei sau ale cheltuirii reale, ci reprezinta un salariu dat in plus, fara nevoia de justificare a respectivelor cheltuieli.

Si mai este vorba despre respectul fata de cetatean. De exemplu, ne dorim sa aducem parlamentarul mai aproape de diaspora. Suntem dezamagiti ca actuala lege merge pe 6 parlamentari pentru diaspora. Nu putem schimba acest numar in initiativa, dar putem aduce obligativitatea de a fi prezenti, mai activi, inclusiv prin birouri acolo.

Care este stadiul acestui proiect si ce urmeaza?

Am trecut controlul de constitutionalitate la Consiliul legisaltiv, am facut unele modificari, am publicat proiectul in Monitorul Oficial si concomitent cu lansarea, initiativa devine activa si incepe sa curga termenul de sase luni pentru strangerea de semnaturi.

Legea care relgementeaza exercitarea intiativei legislative a cetatenilor este foarte greoaie, poate chiar intentionat, si probabil ca acesta este motivul pentru care nicio astfel e initiativa nu a trecut cu succes de la un capat la altul.

Cu aceasta ocazie, noi vrem sa contribuim si la constietizarea publicului ca aceasta lege trebuie schimbata, procedurile trebuie simplificate pentru ca instrumentul sa fie utilizat.

Acum incercam sa strangem semnaturi pentru proiect din om in om, pe retelele de socializare si, mai ales, punand problema pe tapet in piata publica spunand: oameni buni, se poate face acest lucru prin initiativa nationala si locala. Vom incuraja comunitatile sa utilizeze si acest instrument in baza legii administratiei publice locale.

Mesajul nostru va fi: de noi tine si hai sa aratam ca putem provoca schimbari importante!

Cate semnaturi va trebuie?

100 de mii, dar e nevoie si de o distributie geografica, adica ele trebuie sa vina dintr-un sfert din judetele tarii. Conditia ni se pare una de bun simt. Dar comparand cu mecanismul initiativei cetatenesti europene mi-am dat seama cat de modern este el fata de al nostru: colectarea semnaturilor se poate face inclusiv printr-un formular on-line cu garantarea unor conditii de autenticitate. La noi, semnaturile pot fi depuse numai in dosar cu snur, altfel sunt respinse.

Noi avem la dispozitie doar 6 luni, jumatate din cat poate dura initiativa la nivel european. Totusi, suntem increzatori ca vom reusi.

Unde va poate gasi cel care vrea sa semneze?

Ne dorim sa facem accesul la doritori usor, inclusiv prin deplasarea directa la oamenii care se inscriu pe site si solicita acest lucru. Vom avea puncte fixe de colectare, la date fixe, si vom utiliza retelele, astfel incat oamenii care sunt convinsi de demersul nostru sa poata strange chiar ei semnaturi.

Aveti semnale ca societatea este pregatita pentru un asemenea experiment si are nevoie doar de un semnal pentru mobilizare?

Eu ma gandesc la zecile de mii de oameni care s-au mobilizat pe tema Rosia Montana. Si nu a fost vorba doar despre cei cu orientare "verde". Au fost acolo oameni din clasa de mijloc nemultumiti de guvernare. Speram ca dintr-o asemenea populatie sa vina cel mai mare sprijin pentru noi.

Exista multa participare in Romania, dar e latenta. E nevoie de o directie si de un proiect. Cand exista un scop definit si pasi clari, lumea se mobilizeaza. Noi incercam sa punem lucrurile intr-o maniera organizata.

Am trecut prin consultari cu ONG-uri, cu specialisti in drept constitutional, avem avizul Consiliului legislativ, suntem mandri de calitatea pe care o propunem oamenilor.

Proiectul propune practic o reforma radicala la nivelul Parlamentului. Credeti ca, odata semnaturile stranse si trimis in legislativ, acesta il va adopta impotriva obiceiurilor actuale atat de comode?

Speranta mea e ca da. Societatea are putina incredere in alesi. Cota de incredere a Parlamentului e sub 10%. Dar si acolo sunt oameni de buna credinta. In Parlamentul viitor speram sa fie chiar mai multi. Si speram ca prin presiunea pe care o vom pune prin discutia publica si prin tot ce vom face in perioada urmatoare sa nu lasam ca Parlamentul sa ignore pur si simplu aceasta initiativa si sa o puna la sertar.

Pentru ca noi nu propunem decat normalitate. Nu e nimic indignat sau punitiv, ci doar felul in care ar trebui sa arate un Parlament in secolul XXI. Mult mai mult acces la informatie, mult mai multa parere directa.

Ati avut vreo discutie preliminara cu vreun partid politic sau cu vreun politician in vederea unei viitoare sustineri?

Nu in acest moment. Acum trebuie sa lasam discutia cu cetatenii si in acest demers vrem sa stam cat mai departe de politic. In Romania e foarte usor sa aluneci pe o panta a interesului de grup. Noi vrem sa legam initiativa de cetatean. Daca o legam de un parlamentar sau de un partid, intreaga atentie se duce acolo. Se produce o vampirizare. Am vazut asta si in cazul Rosia Montana.

Ce modele de bune practici europene sau chiar americane ati folosit in elaborarea initiativei dvs?

Sursele de inspiratie sunt in primul rand externe, dar a fost si inspiratie interna. Mobilizarea in cazul Rosia Montana ne-a incurajat ca societatea asteapta un proiect, o viziune.

Eu sunt sibian si am vorbit cu oameni de acasa, intreprinzatori, clasa de mijloc, care au spus ca asteapta un nou model, dar ocupati fiind cu propria profesie, nu au timp sa faca ei ceva.

Am si experienta din SUA, unde initiativa cetateneasca e utilizata la ordinea zilei, la nivel federal si de stat. Dar pana la SUA, care au 200 de ani de experienta democratica, am gasit modele foarte bune chiar in tari europene foste comuniste. De exemplu, in privinta transparentei, in Tarile Baltice singurul vot secret este pentru alegerea presedintelui Camerei.

In Parlamentul european, absentele se sanctioneaza, mai ales cand e vorba de votul in plen. Iar absenta are drept consecinta taierea unei parti din indemnizatie. Asa e si in multe state europene.

Ne dorim un Parlament modern, de inspiratie occidentala. Nu putem ramane cu un calapod facut pentru secolul trecut, in care omul isi da votul si apoi patru ani nu mai aude nimic de parlamentar.

Vrem un Parlament pentru cetateni, nu pentru politicieni! #vremeacetatenilor #i74 #parlamentpentrucetateni

Posted by Fundatia CAESAR on Thursday, October 15, 2015

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#reforma Parlament initiativa cetateaneasca, #i74 initiativa CAESAR , #parlament