In lupta din politica romaneasca se trage cu gloante oarbe

Sambata, 30 Octombrie 2010, ora 21:32
3399 citiri
In lupta din politica romaneasca se trage cu gloante oarbe
foto: Colaj Ziare.com

Scena noastra politica a avut mai tot timpul aspectul unui razboi necrutator in care beligerantii uzeaza de toate armele pentru a-si invinge adversarii. Miza a fost intotdeauna castigarea increderii poporului.

Si in prezent, vorbe grele, ca niste rafale de mitraliera, perforeaza zilnic ecranele televizoarelor. Cu fiecare sedinta in plen, sunt aruncate "grenade incendiare" de la tribuna Parlamentului. Orice declaratie a liderilor politici seamana cu un atac aerian.

Mai nou, motiunile de cenzura, pe post de lovituri decisive, sunt scoase din buncarele secrete ale Opozitiei si lansate cu speranta unei victorii rasunatoare. Puterea riposteaza cu salve de asumari de raspunderi, pe baza unor legi care meritau o dezbatere mult mai amanuntita.

Stenogramele sunt si ele folosite ca desant in spatele inamicului. Ce sa mai vorbim, chiar si presedintele Traian Basescu a simtit nevoia sa se exprime belicos intr-un moment victorios care ar fi trebuit sa tina de normalitatea actului democratic: "I-am ciuruit".

In asemenea confruntari interminabile ne-am astepta sa avem mormane de victime printre politicienii care se acuza de toate relele pamantului, cu dezvaluiri senzationale care tin, de multe ori, de domeniul penal. Dar nu este deloc asa. Toti stau bine merci pe functii. Toti isi vad de afacerile lor. Nu face niciunul greva foamei din cauza masurilor de austeritate. Nimeni nu tremura de frica justitiei.

Singura explicatie ar fi ca peste tot in politica romaneasca se trage cu munitie oarba. Confruntarile sunt, de fapt, jocuri de lumini si umbre, regii menite sa pacaleasca cetateanul si sa il minta ca reprezentantul lui se lupta pentru binele poporului.

Se impune, totusi, o corectura. Daca ne uitam la romanii obisnuiti, ii vedem pe multi dintre ei cum stau in frig, ore in sir la rand, pentru o paine data gratis sau cautand prin magazinele second-hand o haina mai buna pentru inmormantare.

Intelegem atunci ca politicienii trag doar intre ei cu gloante oarbe. Pentru popor au avut mai mereu munitie adevarata, pentru ca un popor schilodit este mai usor de condus - nu mai trebuie sa-l convingi, e de ajuns sa-l "mituiesti" cu propria lui subzistenta.

Desigur, evaziunea fiscala este la locul ei si nimeni nu o ciuruieste. Incompetenta, neseriozitatea, spiritul de turma sunt bine mascate si nu le atinge nicio lovitura. Demagogia isi poate face usor din cuvinte un scut de forta impenetrabil.

Doar poporul, dus de la urma cu promisiuni cu explozie intarziata a ajuns cu spatele la zid si spera ca efectele crizei mondiale, un fel de pluton de executie economica, sa traga tot cu gloante oarbe.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#viata politica romania, #lupa politica, #partide parlament romania, #dezvaluiri politicieni , #parlament