Inca o sesiune parlamentara degeaba (Opinii)

Marti, 01 Februarie 2011, ora 08:33
4636 citiri
Inca o sesiune parlamentara degeaba (Opinii)

Incepe o noua sesiune parlamentara si nu cred ca ea va aduce mari schimbari in bine pentru electoratul care i-a trimis pe deputati si senatori in fotoliile atat de confortabile pe care le ocupa. Cu exceptia puseelor inerente de circ, este foarte putin probabil sa vedem ceva cu adevarat notabil in interes national, desi agenda ar trebui si ar putea sa fie una foarte incarcata si consistenta.

In primele zile se va imparti cascavalul, operatiune cu atat mai complicata cu cat la Camera Deputatilor exista un nou grup parlamentar, cu pretentiile lui. Dupa ce au fost alungati din toate comisiile si toate pozitiile cat de cat vizibile dupa defectarea din PSD si PNL, parlamentarii UNPR de-abia asteapta sa le recapete. Dar cea mai importanta este plasarea reprezentantilor UNPR in birourile permanante, astfel incat Puterea sa-si poata impune agenda fara emotii.

De partea cealalta, Opozitia are si ea imparteala ei de facut, mai ales dupa crearea Aliantei de Centru Dreapta. In locul lui Teodor Melescanu, Dan Voiculescu va fi vicepresedinte al Senatului. Totodata, Crin Antonescu declanseaza curatenia in partid - Ludovic Orban, cazut in mare dizgratie, va pierde functia de vicepresedinte al Camerei unde liberalii il vor sustine pe Adrian Nastase. Splendid!

Pe lista oficilala a Puterii se numara cateva proiecte importante: modificarea Codului Muncii, modificarea Legii electorale astfel incat primarii sa fie alesi intr-un singur tur de scrutin, dar si modificarea Constitutiei ca urmare a referendumului din decembrie 2009. Greu ca ele sa devina fapt implinit.

Pe de-o parte, Puterea trebuie sa gaseasca o metoda miraculoasa sa-si mobilizeze la vot proprii parlamentari, ceea ce s-a dovedit pana acum o misiune foarte grea. Si ambele legi in discutie sunt legi organice. Apoi, cel putin pe Codul Muncii, negocierile cu sindicatele se dovedesc extrem de anevoioase. Subiectul este sensibil, cu potential electoral major si nu cred ca puterea va forta o reglementare cu modificari radicale. In privinta modificarii Constitutiei, mi-e greu sa cred ca se va gasi o majoritate calificata pentru asa ceva.

Problema cea mare este ca astfel de reglementari de importanta capitala nu ar trebui adoptate printr-un exercitiu de vointa al Puterii astfel incat prima decizie a viitoarei puteri va fi sa le modifice, din nou, printr-un alt exercitiu de forta. Asa s-a intamplat mereu pana acum si de aceea suntem intr-un haos legislativ fara pereche. Insa nici actuala Putere nu este dispusa la dialog si la concesii si nici Opozitia nu are vreun dram de viziune.

PSD, partid de stanga, nu a aratat pana acum nici cel mi mic interes pentru modificarea Codului Muncii. Nu s-a implicat in niciun fel, nu a venit cu idei si solutii, cu toate ca aceasta reglementare ar trebui sa fie pentru un partid de stanga principala zona de interes.

Agenda Opozitiei se reduce la doua obiective: sabotarea oricarui proiect al Puterii, ca e bun, ca e rau, si suspendarea lui Traian Basescu. Pe aceste obiective isi concentreaza PSD si PNL intreaga energie, de parca ele ar fi, in sine, solutia pentru problemele Romaniei.

Poate ca niciodata ruptura dintre Putere si Opozitie nu a fost mai adanca si ireconciliabila ca acum. Nu mai exista absolut niciun obiectiv comun, nicio chestiune de interes national pentru care sa fie puse la o parte patimile si visceralitatile, asa cum s-a intamplat inainte de aderarea la NATO sau UE. Fara o minima colaborare intre cele doua tabere nu poate iesi nimic bun din legislativ, iar energiile vor fi in continuare canalizate pe tot felul de batalii fara miza reala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#sesiune parlamentara, #Putere Opozitie Parlament, #noua sesiune Parlament , #parlament