Incepe noua sesiune a Parlamentului: Legi controversate, comisii de ancheta si initiativa #Fara penali, pe masa alesilor

Luni, 03 Septembrie 2018, ora 09:47
7334 citiri
Incepe noua sesiune a Parlamentului: Legi controversate, comisii de ancheta si initiativa #Fara penali, pe masa alesilor
Foto: Arhiva Hepta.ro

A doua sesiune ordinara a Parlamentului incepe luni, 3 septembrie, urmand sa se incheie, conform Constitutiei, inainte de sfarsitul lunii decembrie.

Presedintele Calin Popescu Tariceanu a convocat pentru luni, la ora 13:00, Biroul permanent al Senatului pentru demararea procedurilor constitutionale. La ora 14:00 se vor intruni grupurile parlamentare, iar prima sedinta de plen a Senatului este programata sa inceapa la ora 16:00.

Tot luni revin la lucru si deputatii. Presedintele Liviu Dragnea a convocat a doua sesiune ordinara a anului 2018 pentru ziua de 3 septembrie, la ora 16:00, conform unui comunicat postat pe site-ul Camerei Deputatilor.

"In aceeasi zi, Biroul permanent al Camerei Deputatilor se va intruni pentru a-si desemna noua componenta, respectiv vicepresedintii, secretarii si chestorii acestui for", arata sursa citata.

Conform regulamentelor celor doua camere, noile conduceri vor fi alese la propunerea grupurilor parlamentare, in conformitate cu ponderea acestora, potrivit configuratiei politice si negocierii liderilor grupurilor parlamentare, votul fiind secret cu bile.

Pe agenda de lucru a alesilor se afla o serie de proiecte importante. De exemplu, liderul PSD, Liviu Dragnea, a dat asigurari ca in aceasta toamna va fi adoptata legea pensiilor.

"In aceasta vara voi lucra cu colegii mei, doamnna Olguta Vasilescu, doamna prim-ministru si alti colegi. Iar in toamna vrem sa intram in forta cu legea pensiei", spunea la inceputul lunii iulie liderul PSD.

Parlamentul va trebui sa reexamineze si legea offshore, dupa ce presedintele Iohannis a refuzat sa o promulge si a retrimis-o forului legislativ.

Tot presedintele Klaus Iohannis a mai cerut "in mod expres" Parlamentului ca atunci cand va fi reluata sesiunea de toamna sa revizuiasca toate cele trei legi ale justitiei, astfel incat "sa fie redus la minim impactul asupra sistemului judiciar", insa este greu de crezut ca majoritatea PSD-ALDE va da curs acestei cereri.

Citeste mai multe despre: Iohannis anunta ca se vede obligat sa promulge prima dintre Legile Justitiei, dar face apel la Parlament ca, totusi, sa o schimbe.

In schimb, in lunile septembrie-octombrie sunt asteptate decizii importante ale Curtii Constitutionale cu privire la codurile penale, dar si puncte de vedere exprimate de Comisia de la Venetia sau GRECO, Parlamentul putand fi chiar obligat sa faca anumite modificari la proiectele deja adoptate.

In domeniul electoral, PNL a anuntat ca va initia un proiect de lege privitor la introducerea votului electronic, iar PMP isi doreste modificarea legii electorale astfel incat sa se revina la alegerea in doua tururi a primarilor.

In schimb, ALDE a anuntat zilele trecute ca va propune o lege care sa reglementeze lobby-ul, in contextul scandalului declansat de scrisoarea lui Rudolf Giuliani.

Pe de alta parte, este posibil sa asistam la infiintarea unor noi comisii de ancheta, de exemplu pentru mitingul din 10 august. In acest context, Opozitia a anuntat ca va initia motiune simpla impotriva ministrului de Interne, Carmen Dan, si nu este exclus sa se depuna si o motiune de cenzura pentru demiterea Cabinetului Dancila.

Un alt proiect care a atras atentia opiniei publice si a deranjat majoritatea PSD-ALDE este initiativa cetateneasca #Fara penali in functii publice, USR anuntand ca s-au strans pana acum peste 1 milion de semnaturi necesare. Listele trebuie confirmate de primarii, proiectul trebuind sa fie depus oficial in Parlament pana pe 21 septembrie, conform legii.

Citeste mai multe despre: #Fara penali a atins pragul de 1 milion de semnaturi: Se lucreaza la ... legarea dosarelor cu sfoara, conform legii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sesiune parlament toamna proiecte , #parlament