Invitatii Ziare.com Vasile Dancu: Parlamentul - o Romanie in miniatura

Vineri, 28 Decembrie 2012, ora 07:37
4409 citiri
Invitatii Ziare.com Vasile Dancu: Parlamentul - o Romanie in miniatura
Foto: rasunetul.ro

Cand un jurnalist te intreaba, direct si simplu, cine este de vina pentru acest Parlament ciudat, ce poti sa raspunzi? Mai adauga jurnalistul: Dumneavoastra sunteti sociolog si sigur aveti o explicatie. Prima tentatie este sa spui ca electoratul este vinovatul de serviciu.

In fond, toata lumea stie ca fiecare popor isi are conducatorii pe care ii merita. La fel de rapid unii vor spune ca sunt de vina responsabilii din politica, doar ei au pus oamenii pe lista si electoratul a lucrat cu materialul clientului.

Am putea da vina si pe mostenirea comunista, ea ne-a contorsionat vietile, valorile si spiritul, dar nu cred ca asta ar fi prea cinstit dupa peste doua decenii de libertate si experienta pluralista.

Atunci cum sa abordam aceasta chestiune, fara aceste explicatii directe si facile? E buna intrebarea sau este gresit pusa? Intrebarea e buna, dar este prea complexa pentru ca sa poti gasi un raspuns simplu si un tap ispasitor perfect.

Sociologic vorbind, trebuie sa deviem un pic discutia intr-o alta directie explicativa. Nu voi cauta un vinovat, ci vom cauta sa explicam cum s-a ajuns aici, sa gasim alte fapte sociale care ar putea explica aceasta realitate.

Iata cateva directii in care putem circumscrie un raspuns.

Niciodata nu a fost altfel!

Nu va enervati, dragi cititori, dar povestile despre democratia interbelica sunt absolute false, mituri sinistre. Sper ca minunatii mei prieteni de la Antena 3, pazitori ai moralitatii absolute, nu vor sari pe mine cu batele, nu am spus ca e bine asa, nici ca trebuie sa ramana asa.

Pur si simplu, asa a fost dintotdeauna in Romania.

Dupa elaborarea Constitutiei din 1863 alegerile au fost tot timpul terenul unor nereguli strigatoare la cer. Inca de atunci democratia noastra era originala, regele numea un premier care organiza alegeri pe care le castiga cu toate mijloacele pe care le avea la dispozitie: bani, batai si alte mijloace. Linsajul de televiziune inca nu era, dar se foloseau mijloace la fel de eficiente.

Nu avem o cultura a respectului regulilor sau legalitatii.

De un secol si jumatate alegerile sunt o lupta surda intre cateva gasti politice care se organizeaza pentru a capusa timp de patru ani fondurile publice. Nu exista nici acum vreo urma de respect pentru libera optiune sau pentru democratie, infractorii anunta la iesirea din arestul politiei sau de la DNA ca intra in politica si majoritatea chiar reusesc sa-si cumpere diferite forme de imunitate.

Ai senzatia ca romanii nu inteleg sensul expresiei interes colectiv. Alegerea raului cel mai mic sau votul negativ, de fronda, fara o reflectie legata de alternative este o metoda sigura de a alege prost.

Cum poti sa-ti explici faptul ca peste jumatate dintr-o comunitate crede ca un politician este corupt si o declara in sondaje de opinie, dar majoritatea acestor oameni il aleg totusi pe acel candidat pe principiul ca altii nu se baga, deci "pe astia ii avem, cu astia defilam"?

Cultura noastra civica este intr-un stadiu premodern, traditional

La nivel cultural suntem intr-un stadiu de "rurbanitate", concept prin care profesorul meu de sociologie, regretatul Ioan Aluas, numea metisajul de tarani si oraseni care au invadat orasele prin urbanizare fortata.

O societate premoderna nu intelege rolul si fagaduintele politicii, cum ar spune Hanah Arendt. Inca sunt peste 50% dintre romani care cred ca un singur partid si un lider puternic ar face o politica mult mai eficienta pentru romani. E adevarat ca politica noastra a produs subdezvoltare timp de doua decenii, dar daca nu stim cu ce se ocupa politica si nu le cerem politicienilor mai mult, atunci ei vor scadea nivelul continuu.

Politica este cel mai bun mod de productie in tara noastra.

Politica este pentru activistii ei un mod de a gasi o slujba mai buna decat ai reusi profesional, dar si o modalitate de a face economie.

Peste 90% dintre politicieni devin oameni de afaceri sau isi consolideaza afacerile prin influenta politica. Unii fac salturi uriase, un fost ministru fara portofoliu si-a dublat averea in doar sase luni, desi avea si inainte o declaratie de avere cu cateva zeci de milioane de euro (George Copos, n.red.).

Nu avem instictul interesului colectiv, suntem o populatie de individualisti careia comunismul i-a accentuat lipsa de respect pentru interesul colectiv si proprietatea comuna. De aici lipsa constiintei ca trebuie sa facem ceva impreuna pentru bunastarea colectiva iar votul si alegerea demnitarilor este un gest de responsabilitate.

Selectia partidelor este foarte dura

Din aceasta cauza selectia pe care partidele o fac la intrarea indivizilor in politica este foarte dura. Nu se accepta decat noii veniti pe principiul loialitatii, nu cel al competentei.

Traim intr-o societate in care dominatia comunista a fost inlocuita de o alta forma de dominatie a unei elite mostenitoare: fosti securisti, nomenclaturisti si noii baroni locali. Inlocuita, nu eliminata.

Societatea noastra nu a trecut printr-un proces de diferentiere. Intr-o societate nediferentiata politica devine principalul instrument de competitie. O societate a rudeniilor si promovarii membrilor clanurilor influenteaza si politica.

In Romania inca nu s-a terminat lupta pentru impartirea mostenirii comunismului. Da, mai este destul de furat chiar din ceea ce a lasat comunismul: intreprinderi, foste IAS-uri, resurse din domeniul public. Ultima tendinta este relevanta si depaseste nepotismul stravechi: politicienii isi trimit copiii, nevestele si secretarele in Parlament.

Sa mai privim un aspect relevant: politicienii sunt intr-o faza primitiva a acumularii de capital, aduna case, imobile. Daca vom cauta in CV-urile parlamentarilor sau ministrilor vom vedea ca "policianul patru case" este deja un ins slab, invins de istorie.

Iesiti din blocurile comuniste, politicienii au ramas la nivelul de investitie in case din lipsa unei culturi capitaliste veritabile, de tezaurizare a altui tip de capital. In batalia pentru diferentiere pe scara sociala, casele sunt un capital vizibil, cuantificabil, un capital simbolic care face diferenta fata de amarastenii care stau intr-un apartament de bloc.

O cultura politica parohiala

Toate acestea creeaza o cultura si un mediu social si politic care conduce la acest rezultat, ceea ce sociologii numesc o cultura politica parohiala. Gandirea parohiala afecteaza orice forma de exprimare sau de constructie institutionala. Aici relatiile politice nu sunt institutionalizate iar cetatenii sunt cetateni doar cu numele. Ei nu pot influenta deciziile si nici macar nu stiu ca acest lucru este necesar si ca este esential pentru democratie.

Oamenii simt o distanta mare fata de putere si nu inteleg politica. Romanii suporta politica, o saboteaza cum pot, se folosesc de ea, dar nu o inteleg. Importanta votului nu este perceputa ca fundamentala pentru bunul mers al comunitatii sau societatii. De aceea votul este vandut sau oamenii nu merg la vot. Acolo unde votul se vinde pe zahar si ulei, bere sau cizme de cauciuc si tigai, acolo avem inca societate traditionala, o societate care mimeaza modernitatea.

La noi inca relatiile sociale sunt putin institutionalizate, informalul domina totul. Recentul acord dintre Traian Basescu si Victor Ponta arata ca legile sau Constitutia nu au nici o valoare, daca este nevoie de intelegeri suplimentare pentru a se convietui civilizat.

Chiar daca nu ne place, Parlamentul Romaniei este o Romanie in miniatura. Arata foarte bine nivelul la care am ajuns ca si cultura si civilizatie. Atata putem in acest moment si trebuie sa fim constienti ca este nevoie de un proiect de societate care sa includa si strategii pentru dezvoltarea democratiei si a culturii politice.

Alegerile libere si votul dau doar aparenta de democratie daca sunt suprapuse peste o cultura parohiala, o modernitate neterminata si un stat slab, aproape esuat.

Daca am accepta sa ne uitam in oglinda mai des ca societate, am vedea ca avem exact Parlamentul pe care-l meritam.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Vasile Dancu parlament 2012, #Dancu parlament alegeri 2012, #Dancu clasa politica , #parlament