Lobby-ul lor si matusa noastra

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 10 Iulie 2011, ora 14:11
4194 citiri
Lobby-ul lor si matusa noastra

Parlamentul European a constatat, in urma scandalului in care a fost implicat inclusiv Adrian Severin, ca are o vulnerabilitate, care tine de sursele de castig ale europarlamentarilor si de relatiile lor cu formele de lobby. Si nu s-a multumit sa constate. A reactionat foarte rapid. In doar 10 saptamani a fost elaborat un nou cod de conduita, mult mai restrictiv, pentru europarlamentari, cod ale carui prevederi elimina tocmai aceste vulnerabilitati majore.

Astfel, eurodeputatii trebuie sa depuna declaratii detaliate legate de activitatile platite pe care le deruleaza in afara Parlamentului si a oricaror functii care i-ar putea aduce in conflict de interese. Codul interzice explicit primirea de bani sau recompense in schimbul exprimarii unor pozitii in Parlament, defineste regulile pentru primirea de cadouri si fixeaza un cadru pentru fostii parlamentari convertiti la activitatea de lobby.

Adaugati la asta viteza cu care a ramas fara imunitate Adrian Severin, sigurul europarlamentar implicat care nu a demisionat din PE imediat dupa izbucnirea scandalului, si veti avea imaginea clara a diferentei uriase dintre politica romaneasca si cea europeana.

Peste tot in lume exista corupti. Peste tot exista legislatie incompleta. Niciun legiuitor nu poate imagina, dintr-un bun inceput, toate situatiile si nu poate identifica toate fisurile unei reglementari. Dar in restul UE, imediat ce practica ofera cazuistica, reactia este prompta si eficienta.

La noi nu se intampla nimic, indiferent cat de mari se dovedesc bresele si cat de extinse anumite fenomene, in primul rand coruptia. Cati ministri, chiar premieri, parlamentari sau alti inalti demnitari romani au fost acuzati de acte de coruptie si complicitati vinovate cu tot felul de clienti? Dar cati au suportat consecintele legale si cate legi au fost modificate pentru a bloca pe cat posibil astfel de fapte? Nici macar de prezumtia constitutionala de dobandire licita a averii nu reusim sa scapam.

Sa luam ca exemplu seria rudelor de politicieni putred de bogate sau dovedind talente de afaceri uimitoare la varste venerabile. Varful de gama este, desigur, matusa Tamara. Nu numai ca niciun astfel de caz nu a ajuns la condamnare, dar nici legea nu s-a inasprit. De-abia acum discutam, la nivel de proiect, despre confiscarea extinsa, cu sanse limitate de a intra in vigoare.

Ne plangem de politizarea excesiva a institutiilor publice, dar legea a fost modificata, cu insistenta si in pofida deciziilor CCR, in sensul unei si mai mari politizari. Se chiuleste in draci din Parlamentul Romaniei. Exista parlamentari a caror prezenta la voturile finale nu reuseste nici macar sa atinga procente cu doua cifre. Campionul absolut este Crin Antonescu, cu o prezenta de numai 1%. Chiulul a atins proportii de fenomen si nu o data din cauza lui au fost ratate reglementari importante. Si totusi regulamentele celor doua camere nu au fost inasprite.

Si tot in parlament votul la doua cartele a devenit regula. Aproape ca nu e ocazie in care sa nu apara. Avem cazul celebru al nepoatei Noricai Nicolai, dar la el s-au adaugat alte zeci, daca nu sute. Numai in ultima perioada au fost prinsi cu cartelele colegilor un liberal, un social democrat si doi democrat liberali. Cu cartela lui Victor Ponta s-a votat cu doua minute inainte ca presedintele PSD sa intre la consultari cu Traian Basescu la Palatul Cotroceni. Si totusi nimeni nu a fost niciodata sanctionat, iar regulamentul nu a fost schimbat asa ca practica merge mai departe nestingherita.

Si exemplele ar putea continua pe pagini intregi. In loc sa elimine vulnerabilitatile, politicienii nostri profita rand pe rand de ele. Pentru ca pot. Nu cred ca politicienii europeni sunt mai fericiti sa-si ingusteze spatiile de manevra. Dar nu au de ales. Daca nu o fac, sanctiunea votului este neiertatoare si acolo punga de faina si sticla de ulei nu fac minuni.

AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
#parlament chiul Romania, #lobby parlament european , #parlament