Miercurea neagra. Sunt in stare de orice! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 26 Martie 2015, ora 08:49
13187 citiri
Miercurea neagra. Sunt in stare de orice! (Opinii)

Am deplina proprietate a termenilor cand afirm ca ceea ce s-a intamplat la Senat in cazul imunitatii dlui Sova poate fi considerat mai mult decat un zid al politicului in fata Justitiei. Poate fi considerat o forma de lovitura de stat.

Ce altceva este cand prevederi explicite si clare ca lumina zilei ale Constitutiei, cand decizii la fel de clare ale CCR sunt calcate in picioare?

Cea mai mare problema nu este ca Senatul a blocat cererea de arestare a lui Dan Sova. Asta era de asteptat, dupa cum scriam inaintea votului. Problema uriasa este ca Dan Sova a ramas cu imunitate prin incalcarea Constitutiei.

Din 168 de senatori prezenti in sala, 79 au votat pentru incuviintarea cererii DNA, 67 impotriva si 5 voturi au fost anulate. Deci a existat majoritate simpla pentru incuviintarea arestarii lui Sova. De altfel, recent, in cazul Elenei Udrea Camera a incuviintat arestarea cu votul majoritatii simple.

Si totusi cererea in cazul lui Dan Sova a fost declarata respinsa in baza unui articol din regulamentul Senatului, care spune ca decizia se ia cu majoritatea tuturor senatorilor.

Un articol profund neconstitutional pentru ca articolul 76 din Constitutie prevede clar: " (1) Legile organice si hotararile privind regulamentele Camerelor se adopta cu votul majoritatii membrilor fiecarei Camere. (2) Legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera."

Deci hotararea in cazul avizului pentru arestare, care se incadreaza la alin 2, este luata cu votul majoritatii celor prezenti. A confirmat si CCR acest lucru prin Decizia 989/2008 care face trimitere exact la articolul 76 din Constitutie.

Si, totusi, iata ca Senatul a pastrat articolul neconstitutional in Regulament si il foloseste acum pe post de maciuca impotriva Justitiei.

Da, este foarte adevarat ca in virtutea autonomiei sale Parlamentul are dreptul sa se pronunte atunci cand este vorba de arestarea membrilor sai. Acest drept exista peste tot, inclusiv in Parlamantul European. Dar un drept constitutional nu poate fi exercitat in conditii neconstitutionale, pentru ca devine din exercitiul unui drept un abuz impotriva Constitutiei si statului de drept absolut inacceptabil.

Si nu pot sa nu ma intreb de ce atata disperare pentru a-l tine pe Dan Sova departe de arest. Poate pentru a nu spune acolo tot ce stie despre banii incasati de Victor Ponta in 2007 - 2008 de la firma de avocatura "Sova si Asociatii", adica exact in perioada derularii contractelor cu Turceni si Rovinari pentru care senatorul e urmarit penal? Sau poate si despre altele, eventual tot despre bunul sau prieten vechi?

Cele intamplate in cazul lui Dan Sova cred ca ne arata si ce este dispus sa faca PSD pentru a-si atinge obiectivul. N-au avut majoritate la Senat? Nu-i problema. Siluiesc Constitutia, calca peste deciziile CCR! Nu asa au facut si in 2012 cu riscul de a ne scoate din lumea civilizata?

Pentru ca atunci nimeni nu a avut o problema cu suspendarea in sine a lui Traian Basescu, ci cu valul de ordonante neconstitutionale care au insotit demersul. Si acum au existat deja reactii ale amabasadelor occidentale.

Comisia Europeana asteapta o implementare consistenta si substantiala a recomandarilor din raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), raport care a notat ca deciziilor din Parlament la cererile Justitiei par sa le lipseasca criteriile obiective, a declarat pentru Mediafax un oficial CE.

Victor Ponta, PSD si cei care il sustin ne arata ca sunt in stare de orice, ca nu au nicio limita, ca pot calca in picioare orice. "Mai, lasati-ma cu Constitutia... Pai daca voi stiti mai bine decat mine ce am vrut sa demonstrez azi, nu ma mai intrebati pe mine. Nu fiti ca niste...zau!", sunt vorbele spuse de senatorul UNPR, Ruxandra Jipa, in fata jurnalistilor. Asa gandeste un senator al Romaniei!

Si ma tem ca aceasta furie impotriva Justitiei, a statului de drept si chiar a Constitutiei este de-abia la inceput. Deja Codul Penal este o tinta declarata.

Nu conteaza costul electoral. Conteaza doar sa-si scape borfasii pielea si pentru asta sunt, ma tem, in stare de orice.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Dan Sova imunitate Constitutie , #parlament
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
odata cu Sova , cad inca 200 de psd-isti !
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5