Mihai Busuioc, "tehnocratul lui Dragnea", a fost votat presedinte al Curtii de Conturi

Miercuri, 11 Octombrie 2017, ora 16:13
6128 citiri
Mihai Busuioc, "tehnocratul lui Dragnea", a fost votat presedinte al Curtii de Conturi

Plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor l-a votat, miercuri, cu 275 de voturi "pentru" si 95 de voturi "impotriva" pe fostul secretar general al Guvernului, Mihai Busuioc, in functia de presedinte al Curtii de Conturi.

Mihai Busuioc este considerat un apropiat al lui Liviu Dragnea, el aparand in atentia presei pentru rolul jucat la demiterea Guvernului PSD-ALDE condus de Grindeanu. Atunci, in calitate de secretar general al Executivului, Busuioc si-a blocat propria demitere. Desi Grindeanu il daduse afara pentru a-l inlocui cu Victor Ponta, Busuioc a refuzat sa trimita documentul catre Monitorul Oficial.

In cele din urma Grindeanu a reusit sa scape de el, dar de indata ce s-a schimbat Guvernul, reinstaurarea lui Busuioc la sefia SGG a fost printre primele decrete semnate de Mihai Tudose in calitate de premier.

Tehnocratul lui Dragnea

Intr-un discurs de la tribuna Parlamentului inainte de votul pentru sefia Curtii de Conturi, Liviu Dragnea a declarat ca exista colegi din PSD suparati ca nu a dat curs la o negociere politica si la discutarea in partid a acestor functii.

"Stiu ca sunt colegi de partid de-ai mei care poate sunt suparati ca eu n-am dat curs la o negociere politica si sa discutam si in partid. Si imi asum, dragi colegi, asta. Daca vreti sa ma pedepsiti, puteti sa ma pedepsiti. Dar vreau sa va spun ceva - cel mai important lucru este ca acesti oameni si urmatorii doi care vor veni sa nu aiba nicio dependenta politica, pentru ca ei nu trebuie sa faca ceea ce au facut altii de dinainte, inclusiv membrii PSD, ca sa lasam asta cu membrii PSD care au facut pentru PSD si impotriva altora", a spus Dragnea, in contextul tensiunilor din PSD din ultima perioada.

"Inteleg ca ceea ce am sustinut noi, (PSD si ALDE, n.r.) - ca aceasta institutie sa nu mai fie politizata, nu e bine. Niciunul de acolo nu este membru PSD sau membru ALDE. Absolut niciunul. Sigur, din cate am inteles, daca era o negociere politica, bineinteles ca tot de la aceasta tribuna probabil ca aceleasi personaje spuneau ca PSD a luat Curtea de Conturi, punand un presedinte sau un vicepresedinte. Deci, indiferent cum ar fi, nu era bine. Mai sunt doua posturi libere de consilieri. Nu cred ca cineva oprit pe cineva sa-ti depuna candidatura pentru acele posturi. Deci, liber la politizare", a adaugat Dragnea, potrivit Mediafax.

Presedintele executiv al PSD, Niculae Badalau, a precizat, marti, ca secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, este porivit pentru sefia Curtii de Conturi, el aratand ca acesta nu este membru de partid si ca PSD a afirmat public ca la Curtea de Conturi vor merge "tehnocrati".

"Mihai Busuioc este secretarul general al Guvernului, a fost secretar general al Ministerului Dezvoltarii, e un om cu experienta vasta si e potrivit. Observati ca, la Curtea de Conturi, noi (PSD, n.red.) nu am sustinut niciun om politic. Am spus ca vor merge acolo tehnocrati, pentru ca nici Busuioc, nici altcineva nu sunt membri de partid", a adaugat Badalau.

Intrebat daca Busuioc si Florin Tunaru, fost vicepresedinte al ANAF, sunt "tehnocratii lui Dragnea", Badalau a raspuns: "Asta e interpretarea dumneavoastra".

Ce vrea sa faca Busuioc la Curtea de Conturi?

Mihai Busuioc, actualmente secretar general al Guvernului, a declarat, marti, in cadrul sedintei in care a fost audiat de catre comisiile parlamentare, ca in cadrul Curtii de Conturi ar trebui infiintata o directie cu rol de indrumare a autoritatilor publice.

"Cred ca suntem cu totii de acord ca este absolut necesar sa infiintam o directie care sa aiba rol de indrumare a autoritatilor publice. Acest rol de indrumare a existat si inainte, prin anii '90, in activitatea Curtii. Odata cu modificarea Legii Curtii de Conturi, cand activitatea jurisdictionala a trecut la instantele judecatoresti, acest rol a fost pierdut.

Este o fuga o de responsabilitate a functionarilor, a auditorilor de la Curtea de Conturi. Cred ca este timpul sa ne intoarcem spre aceasta activitate si absolut toate institutiile din Romania ar trebui sa se deschida si sa existe o Directie de indrumare, nu de consultanta, pentru ca legea interzice consultanta", a declarat Mihai Busuioc.

Cine a mai fost votat la conducerea Curtii de Conturi

Plenul reunit l-a votat pe Nicu Marcu in functia de vicepresedinte al Curtii de Conturi, cu 270 de voturi "pentru" si 100 de voturi "impotriva".

In acelasi timp, au fost votati si Aurel Dumitru in functia de consilier de conturi, Lucian Dan Vladescu in functia de presedinte al Autoritatii de Audit si Florin Tunaru in functia de vicepresedinte al Autoritatii de Audit.

Comisiile reunite de buget-finante au validat, marti, candidatura lui Mihai Busuioc pentru functia de presedinte al Curtii de Conturi, Busuioc afirmand ca in cadrul institutiei ar trebui infiintata o directie cu rol de indrumare a autoritatilor publice.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Mihai Busuioc presedinte Curtea Conturi, #Mihai Busuioc PSD Dragnea Curtea Conturi , #parlament
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
toata lumea in "genuche" ca sa fie democratie !
Poza copilul
copilul
rank 1
:)) cre c-o sa trec in tabara ailalta,ca prea ii bate psd-ul si dupa