Nu ne mai intrebati de ce va dispretuim! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 18:27
9450 citiri
Nu ne mai intrebati de ce va dispretuim! (Opinii)
Foto: Pagina de Politica

In toate sondajele de opinie, Parlamentul Romaniei este pe ultimele locuri in increderea publica, desi reprezinta, teoretic, alaturi de referendum, institutia prin care este exercitata suveranitatea poporului.

Deci ar trebui sa fie, teoretic, institutia care sa reprezinte in cel mai inalt grad vointa poporului roman.

O cauza a acestei lipse cronice de incredere, ba chiar, in opinia mea, mai grav, a dispretului, este coruptia.

Parlamentul musteste de clienti ai DNA si, mai nou, aproape ca nu e saptamana lasata de la Dumnezeu in care sa nu mai pice unul in plasa procurorilor in timp ce colegii lui se fac luntre punte sa-l scape de rigorile legii.

E drept ca dupa socul din 16 noiembrie a urmat o perioada de degringolada in care parea ca zidul impotriva anticoruptiei a cazut.

Nu chiar de tot. Un nou proiect al legii gratierii a aparut ca la comanda, au fost lasati pe mana DNA cativa parlamentari, dar nu toti si nu fara hopuri.

Miercuri, Camera Deputatilor a dat aviz favorabil pentru arestarea lui Marko Attila, dar nu si a lui Catalin Teodorescu. Un grup de clienti ai ANI a depus un proiect de lege de modificare a legii Agentiei de Integritate. Lupta cu Justitia s-a mutat in transee, dar nu a incetat.

Dar nu e numai atat. Este vorba si despre imaginea de institutie ineficienta, lenesa si chiar dispretuitoare pe care o proiecteaza Parlamentul Romaniei. Iar chestiunea sedintei pentru depunerea juramantului de catre noul presedinte al Romaniei este emblematica.

Sedinta trebuie sa aiba loc pe 21 decembrie. Nici mai devreme, nici mai tarziu, pentru ca mandatul presedintelui in functie are fix 5 ani incepand cu momentul depunerii juramantului si pana in secunda in care noul presedinte depune juramantul. Nu exista aproximatii.

Daca Traian Basescu a depus juramantul pe 21 decembrie 2009, pe 21 decembrie 2014 ii expira mandatul si, daca in 21 decembrie 2014 noul presedinte nu preia functia prin depunerea juramantului, ramanem cu functia vacanta. Nici mai devreme nu se poate pentru ca nu ii poti scurta mandatul presedintelui in functie.

Dar se intampla o nenorocire, un blestem. 21 decembrie este duminica. Zi libera in Parlament. Daca in a saptea zi s-a odihnit si Dumnezeu, cum sa nu se odihneasca si "Dumnezeii" neamului?

Mai suntem si inainte de Craciun. Oamenii se duc sa taie porcul, sa friga jumarile, sa impodobeasca pomul. Cum sa vina ei la munca? Nu se poate asa ceva, este revoltator!

Asa ca s-au apucat sa ceara CCR o solutie: poate depune dl Iohannis juramantul in alta zi, una lucratoare?. Sa nu ramana porcul netaiat si jumara nefripta.

Ce sa gandeasca omul obisnuit vazand asa ceva?

Ce sa gandeasca salariatul care vine la firma si in weekend daca-l cheama patronul, stiind ca daca nu munceste si firma nu produce el ramane fara slujba? Ce gandeste omul pe care-l prinde uneori miezul noptii la birou, mult peste cele 8 ore regulamentare, pentru ca exista un dead-line care nu poate fi depasit sub nicio forma?

Ce gandesc oamenii din institutiile cu foc continuu, medicii care din cauza ca sunt putini fac si cate trei ture legate pana cad din picioare?

Sunt extenuati parlamentarii nostri? I-a epuizat munca asidua pentru tara? Munca din zilele fara cvorum din cauza chiulului? Munca din cele doua vacante de campanie, dinainte de europarlamentare si dinainte de prezidentiale, platite, se-ntelege, ca doar nu credeti ca au fost in somaj tehnic?

Ce conteaza regula constitutionala? Ce conteaza rigoarea legala, chiar solemnitatea unui moment care nu se repeta decat o data la 5 ani? E duminica, oameni buni!

Parlamentarul roman e liber si odihna lui e sacrosanta.

Probabil CCR nu va accepta o modificare a datei. Deja presedintele Curtii, Augustin Zegrean, a dat de inteles acest lucru.

Cei mai suspiciosi s-au gandit probabil ca cine stie ce manevra subtila avem aici, sa vina poate un interimar intre 21 si 22 decembrie care, la ceas de seara, sa semneze gratieri pe banda rulanta, de exemplu. Eu nu cred asa ceva.

Cred ca este vorba pur si simplu de lucruri ca fel de greu de suportat ca antijustitia: lene si sfidare, suficienta si nerusinare. Asta chiar daca, in cele din urma, conducerea Camerei Deputatilor a decis ca sedinta sa aiba loc atunci cand ar fi trebuit sa aiba loc, adica pe 21 decembrie, fara a mai astepta un punct de vedere din partea CCR.

Update

In urma acestui articol, Camera Deputatilor a facut urmatoarea precizare:

Biroul permanent al Camerei Deputatilor a stabilit chiar in sedinta de astazi, 3 decembrie, sa inainteze, la viitoarea sedinta a Birourilor permanente reunite, propunerea de convocare a celor doua Camere in data de 21 decembrie. Ca urmare, afirmatiile care se regasesc in articolul aparut pe site-ul dumneavoastra, potrivit carora Parlamentul se afla in imposibilitatea de a se reuni pentru sedinta de investire, sunt incorecte. Pe acest fond, va rugam sa faceti corecturile necesare pentru o cat mai buna informare a cititorilor dumneavoastra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#juramant Klaus Iohannis, #durata mandat presedinte , #parlament
Comentarii