O alta institutie esentiala pentru buna functionare a statului roman a fost subordonata politicului. Si o sa ne coste mult

Luni, 09 Iulie 2018, ora 09:02
13756 citiri
O alta institutie esentiala pentru buna functionare a statului roman a fost subordonata politicului. Si o sa ne coste mult
Foto: Curtea de Conturi

Parlamentarii au dat lovitura de gratie, saptamana trecuta, unei alte institutii esentiale pentru buna functionare a statului roman - Curtea de Conturi, institutia de control a tuturor autoritatilor statului.

Cu toate ca UE ne-a atentionat ca ne va taia fondurile europene, daca va fi adoptat proiectul de lege prin care se limiteaza drastic atributiile Curtii de Conturi, senatorilor nu le-a pasat. Astfel, Senatul a adoptat, saptamana trecuta, in calitate de for decizional, legea pentru modificarea organizarii si functionarii Curtii de Conturi. Valoarea fondurilor UE pe care am putea sa le pierdem: 18 miliarde de euro, la care se adauga platile directe din agricultura.

Potrivit noii legi, cele mai importante decizii ale Curtii de Conturi vor fi luate de acum inainte de presedintele institutiei, Mihai Busuioc, fost secretar general al Guvernului si un apropiat al liderului PSD, Liviu Dragnea.

Astfel, el decide la ce institutii trimite inspectorii in control. Si tot prin mana lui vor trece rapoartele intocmite in urma verificarilor.

Totodata, Curtea de Conturi nu va mai putea sa se pronunte asupra oportunitatii unor achizitii publice. De acest lucru se va ocupa Agentia Nationala pentru Achizitii Publice, aflata in subordinea Guvernului.

Curtea de Conturi nu va mai putea recupera nici prejudiciile constatate, pentru ca potrivit noii legi nu va mai dispune acest lucru, ca pana acum, ci doar va face recomandari.

USR acuza faptul ca prin aceasta lege PSD vrea sa controleze in totalitate Curtea de Conturi, miza fiind blocarea verificarilor institutiei si folosirea politica a inspectorilor.

Deputatul USR Claudiu Nasui, membru in Comisia pentru buget, finante si banci, a explicat pentru Ziare.com care sunt cele mai importante modificari ale Legii de functionare a Curtii de Conturi.

Putere mai mare pentru presedintele Curtii. Inspectorii vor putea fi utilizati ca arma politica

Una dintre cele mai grave modificari ale legii o reprezinta subordonarea inspectorilor presedintelui Curtii de Conturi, spune deputatul USR Claudiu Nasui.

Daca pana acum deciziile erau luate de plenul Curtii de Conturi, de acum inainte ele vor apartine unui singur om, presedintele institutiei. Care, nu intamplator, in acest moment este Mihai Busuioc, un apropiat al liderului PSD, Liviu Dragnea.

"Cel mai grav lucru care se intampla este subordonarea inspectorilor la presedintele Curtii. Practic, pana acum, ei raspuneau plenului si aveau o stabilitate mai mare a functiei, acum au o stabilitate mai mica, li se dau mandate de 4 ani si depind de un aparat de lucru care este subordonat presedintelui, care le si verifica toate rapoartele.

Deci va fi o putere mult mai mare a presedintelui Curtii de Conturi fata de plenul Curtii de Conturi, pentru ca in plenul Curtii de Conturi, chiar daca PSD a numit mai multi oameni, ei sunt din mai multe ramuri din PSD si nu sunt toti aliniati 100% in spatele lui Dragnea. In schimb, presedintele Curtii de Conturi, Mihai Busuioc, este. Si atunci si-au simplificat cumva problema din acest punct de vedere", sustine Claudiu Nasui.

Potrivit deputatului USR, inspectorii Curtii de Conturi vor putea fi folositi acum ca arma politica. Mai exact, presedintele Curtii ii poate trimite sa faca verificari la primarii pe care nu ii agreeaza. In schimb, pe ceilalti, ii poate proteja.

"Deci asta e principala problema, aceasta subordonare mult mai mare a inspectorilor fata de presedintele Curtii. Si asta inseamna ca ei vor putea fi utilizati mult mai mult ca si arma politica. Cum anume? Daca nu imi plac anumiti primari, trimit Curtea de Conturi peste ei, iar pe cei care imi plac ii las sa faca ce vor. Curtea de Conturi oricum este un fel de bau-bau pentru functionarii publici, pentru ca e singura care ii verifica.

In teorie, ar trebui si institutia la care lucreaza sa ii verifice, dar ei sunt in cardasie, sunt prieteni, sunt inruditi, in primarii sunt grupuri inchegate.

Curtea de Conturi era un element exterior care venea si ii verifica. Or, daca nu mai au frica de elementul acesta exterior, o sa fie prapad in primariile care sunt aliniate Puterii si cele care nu sunt aliniate vor putea sa sufere mult mai tare, pentru ca vor putea sa fie hartuite de Curtea de Conturi in mod activ", a mai spus Claudiu Nasui.

Totodata, potrivit noii legi, fiecare raport al Curtii de Conturi va trebui aprobat de un aparat aflat in subordinea presedintelui. Acest aparat, afirma deputatul USR, va fi format din cine vrea Mihai Busuioc.

"Fiecare raport al Curtii de Conturi, care iese din Curtea de Conturi, va trebui aprobat de acel aparat din subordinea presedintelui sub justificarea controlului calitatii. Acel aparat este format din cine va vrea presedintele Curtii de Conturi. Inainte, Curtea de Conturi avea un cabinet si un secretariat. Acum are si acest aparat", ne-a mai spus Claudiu Nasui.

In cazul procedurilor de achizitii publice nu se va mai tine cont de parerea Curtii de Conturi

Legea de modificare a organizarii si functionarii Curtii de Conturi mai prevede ca in cazul procedurilor de achizitii publice se va tine cont de punctele de vedere ale Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP), nu de ale Curtii de Conturi, ca pana acum.

Deputatul USR, Claudiu Nasui, sustine ca aceasta prevedere este neconstitutionala.

"ANAP va avea ultimul cuvant de spus in materia legalitatii achizitiilor publice. Ori ANAP este in subordinea Ministerului de Finante, deci in subordinea Guvernului. Pe cand Curtea de Conturi, prin Constitutie, trebuie sa verifice Guvernul.

Ori ea cum mai poate verifica Guvernul, daca Guvernul ii spune legalitatea unui lucru atat de important pentru cheltuirea banului public ca si achizitia publica? Au ciuntit cu 90% din ceea ce poate sa faca Curtea de Conturi si este vadit neconstitutional sa faci aceste lucruri. Nu se poate ca ANAP sa aiba un cuvant de spus mai puternic in privinta controlului legalitatii decat Curtea de Conturi", a explicat Claudiu Nasui.

Curtea de Conturi nu va mai putea recupera prejudiciile constatate

O alta modificare importanta este cea cu privire la recuperarea prejudiciilor pe care le constata Curtea de Conturi in urma verificarilor.

Potrivit noii legi, institutia va exercita functia de control "asupra modului de formare, de administrare si de intrebuintare a resurselor financiare ale statului si ale sectorului public, prin forme ale auditului public externe", dar "fara a se pronunta asupra oportunitatii operatiunilor".

Asadar, Curtea de Conturi nu va mai dispune recuperarea prejudiciului, ci doar va recomanda acest lucru.

"Daca prejudiciul e facut de cineva din institutie, Curtea de Conturi nu mai dispune, ci recomanda recuperarea prejudiciului si presedintele institutiei trebuie sa inceapa recuperarea prejudiciului. Dar daca insusi presedintele institutiei a cauzat prejudiciul, ce mai faci? El nu o sa poata sa dispuna sa isi recupereze prejudiciul de la el insusi", a explicat Claudiu Nasui.

USR vrea sa atace legea la CCR

Deputatul a declarat ca USR vrea sa atace noua Lege privind functionarea Curtii de Conturi la Curtea Constitutionala.

"Trebuie sa o atacam, dar nu pot sa va spun acum cum o sa facem cu semnaturile. Legea a pornit de la domnul Zamfir (fost senator PNL - n.red.) si atunci cand a trecut prin Camera Deputatilor a avut sustinerea unei mari parti din PNL", a spus Claudiu Nasui.

In momentul in care legea a trecut de Camera Deputatilor, conform votului electronic, singurii care s-au opus au fost deputatii USR.

La Senat, actul normativ a fost adoptat cu 76 de voturi pentru, 7 impotriva si 5 abtineri.

Iata cateva exemple de controale efectuate de Curtea de Conturi la diverse institutii ale statului, inclusiv la Guvern, si ce nereguli a gasit:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#lege Curte Conturi, #modificare lege Curte Conturi , #parlament