O noua putere in sat, cetateanul implicat

Autor: Iulian Bulai - deputat USR
Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 10:13
5516 citiri

Vinerea trecuta Fundatia CAESAR a lansat initiativa cetateneasca i74, care isi propune reformarea Parlamentului Romaniei.

Acest proiect a fost primit de catre spatiul public din Romania ca un suflu de aer proaspat in Romania poluata. Putem oare sa ne gandim la asemenea initiative si pe plan local?

Acum aproape 15 ani, cand plecam la liceu din comuna mea natala Tamaseni din Neamt, m-a sunat mama si mi-a spus ca doua fete din satul nostru de clasa a saptea sau a opta au inceput sa bata din poarta in poarta sa stranga semnaturi pentru a propune Consiliului Local o hotarare de montare a cosurilor de gunoi pe strazile satului.

Din nefericire, nu stiu cate semnaturi au adunat si nici nu au avut parte de acoperire media, cum s-ar intampla acum, de exemplu.

Acum, dupa aproape 15 ani, in Tamaseni inca nu avem cosuri de gunoi de-a lungul strazilor. Nu stiu ce s-a ales de zelul civic al celor doua fete care acum sunt femei in toata firea, dar de atunci nu am mai auzit de asemenea initiative locale. Nici in Tamaseni si nici in alte comune din Romania. Cred ca fetele sunt plecate fie la studii, fie in alta tara si probabil ca esecul initiativei le-a taiat din elanul civic al adolescentei.

Sunt sigur ca sunt alte comune care stau si mai prost decat comuna mea natala, dar nu despre asta vreau sa scriu. Vreau sa trag atentia asupra lipsei de initiative din mediul rural. Nevoile sunt la fel de mari ca acum 15 ani, iar exigentele si mai mari.

Sunt comune in Romania care abia au un petec de asfalt de la biserica satului pana la primarie si de la dispensar la scoala, in rest, nicio schimbare de la daci incoace.

Sunt dese situatiile cand iti poti duce raposatul la cimitir doar cu caruta sau camionul atunci cand ploua mai tare. Pe de alta parte, avem si situatii unde avem investitii de multe milioane de euro in parcurile din comunele Romaniei. Datorita performantelor anumitor consilii locale, unele parcuri au reusit performanta de a plasa 6 banci si trei gubele pe 10 metri patrati, iar altele au investitii deosebite in plante exotice de plastic.

Oare chiar avem nevoie de un consilier cultural local si unul de mediu ca sa se ajunga la concluzia ca teiul este mult mai incadrat in spatiul public romanesc decat palmierii de plastic sau arborii tuia, care in sudul Romaniei se usuca din trei in trei ani?

Raspunsul la toate aceste probleme este evident, o administratie locala competenta cu oameni integri si cu minima viziune pentru localitatea lor. Dar, pe langa faptul ca asta nu este de ajuns, trebuie sa amintesc ca ceea ce Fundatia CAESAR face la nivel national trebuie sa aplicam si la nivel local. Oameni care vor o reforma, o gandesc, o propun si apoi aduna sute sau mii de semnaturi pentru a o infaptui.

De exemplu, in Elvetia cetatenii sunt consultati prin referendumuri pentru fiecare decizie majora a tarii. Acesta este un exemplu de o democratie participativa care functioneaza.

La noi nu cred ca un asemenea sistem ar putea functiona, dar avem alte resurse la indemana. Nu o invitatie din partea institutiei de a lua pozitie fata de o problema, dar mai degraba o modalitate prin care cetateanul, caruia ii pasa de mersul lucrurilor in comuna sau orasul sau, propune o initiativa cetateneasca locala.

Dupa 25 de ani de democratie, a venit timpul sa intelegem ca schimbarea sta in puterea si in nivelul nostru de solidaritate in jurul initiativelor civice nationale si locale.

Fiecare comuna are anumite grupuri de interes care se aduna cu regularitate si discuta despre ce se petrece in comunitatea respectiva. Fie ca vorbim de corul bisericii din localitate, de echipa de fotbal sau de clubul de vanatoare sau de pescuit, exista grupuri de oameni care pot sesiza lipsurile din administratie si pot genera schimbarea.

Riscul unei asemenea intiative este cel de a fi aratat cu degetul pe strada ca fiind cel care mereu face sesizari si este nemultumit. Actionand ca grup, aceste situatii se pot evita.

Avantajul unei asemenea initiative in mediul rural este ca informatia circula repede si poate avea multi aderenti.

Cele mai elocvente evenimente de acest tip nu le auzi la stiri si nici nu le citesti in ziare, ci poate le vezi la intamplare fie pe Youtube sau pe Facebook. Este viral videoul in care grupul de oameni dintr-o zona de munte din Ardeal merge in padure si efectiv opreste o actiune de incarcare a lemnului aparent taiat ilegal. In video vedem ca oamenii sunt multi si nu se lasa batuti, pana ce persoana care opereaza macaraua se opreste.

Oamenii respectivi sunt cei care au inteles ca cetateanul implicat este o noua putere in sat si ca, daca ei nu s-ar fi ridicat in picioare, nimeni altcineva nu ar fi avut interes sa le apere resursele comunei.

In ultima vreme, asemenea exemple se intampla peste tot din ce in ce mai mult. Asemenea atitudini proactive de la firul ierbii, combinate cu un cadru formal de initiativa cetateneasca si cu efectele DNA, pot fi motorul de reformare a Romaniei rurale si urbane.

Mottoul campaniei CAESAR i74 este: "o noua putere in stat, cetateanul implicat", oare am putea sa ne gandim si la urmatoarea varianta "o noua putere in sat, cetateanul implicat"?

Iulian Bulai este specialist in diplomatie culturala, iar din 2015 este membru al Fundatiei CAESAR.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#i74 initiativa cetateni, #lege Parlament cetateni , #parlament