Parlamentul chiulangiu a votat, in sfarsit, directiva cu care blocase bugetul UE UPDATE

Miercuri, 21 Septembrie 2016, ora 17:07
5633 citiri
Parlamentul chiulangiu a votat, in sfarsit, directiva cu care blocase bugetul UE UPDATE
Foto: Arhiva Digi 24 TV

Dupa ce s-a facut de ras blocand timp de un an legea din cauza chiulului masiv la sedintele de plen reunit, Parlamentul a ratificat in sfarsit directiva europeana care permite rectificarea de buget pentru toate statele membre UE.

Minunea s-a intamplat in sedinta de luni a plenului reunit, cand senatorii si deputatii au venit la lucru in special pentru a-l lua la intrebari pe premierul Dacian Ciolos despre starea economiei.

Profitandu-se de indeplinirea cvorumului, Proiectul de Lege pentru ratificarea Deciziei Consiliului Uniunii Europene 2014/335/UE, Euratom, privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene (adoptata la Bruxelles in mai 2014) a fost supus la vot, iar miercuri a si fost trimis la presedintele Romaniei pentru promulgare.

UPDATE 17:07 - Presedintele Klaus Iohannis a promulgat decizia Consiliului UE adoptata luni de Parlament, potrivit unui comunicat emis miercuri de Administratia Prezidentiala.

Romania a fost singurul stat care nu a dat un vot pe aceasta lege pana acum, decizia fiind amanata de 4 ori.

Premierul Dacian Ciolos a transmis, recent, Parlamentului, o scrisoare in care cerea urgentarea adoptarii proiectului, atragand atentia asupra faptului ca termenul limita este 30 septembrie, iar Ministerul Finantelor Publice a transmis inca din septembrie 2015 un proiect de lege de ratificare a acestei decizii UE.

Dacian Ciolos a mai subliniat ca Romaniei i-a fost solicitata, in nenumarate randuri, urgentarea ratificarii, de catre Comisia Europeana si statele membre.

"Exista o temere la nivelul Comisiei Europene vizavi de adoptarea acestui proiect de lege, intrucat suntem ultimul stat care nu a ratificat aceasta decizie, Comisia Europeana neputand sa propuna rectificarea de buget, iar statele membre neputand sa contribuie la bugetul Uniunii Europene", a explicat ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Ciprian Bucur.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a explicat ca proiectul a mai fost pus pe ordinea de zi a sedintelor celor doua Camere, anul acesta, in datele de 22 martie, 11 aprilie, 4 mai si 22 iunie, dar a fost "o problema de cvorum", pentru adoptarea legii fiind nevoie de doua treimi din numarul senatorilor si deputatilor.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#parlament votat lege buget UE , #parlament