Parlamentul European, premiu de consolare pentru romani?

Joi, 05 Martie 2009, ora 18:53
3358 citiri
Parlamentul European, premiu de consolare pentru romani?

Acum ca data europarlamentarelor este oficiala, completarea listelor intra in linie dreapta.

Numele vehiculate pana acum ne arata cat de putin inteleg partidele romanesti din Parlamentul European si politica de acolo.

Ii vedem pregatindu-se sa plece spre legislativul european pe Adrian Paunescu si Corneliu Vadim Tudor, de exemplu, doi dinozauri al caror destin politic este cam pecetluit.

Si tot pe lista va aparea, se pare, Norica Nicolai, alt exemplu, care a ratat, de pe primul loc in colegiul ei, intrarea in Parlament, o nedreptate care trebuie, nu-i asa, reparata urgent.

Fiecare partid are cativa corigenti ai alegerilor interne, care trebuie sa primeasca un premiu de consolare, indiferent daca politicianul cu pricina are cea mai mica afinitate cu Parlamentul European.

Sa aiba si el o functie si o leafa buna, asta e important. Tot iz de recompensa are si plasarea pe lista a unor ziaristi care e greu de crezut ca si-au gasit deodata vocatia politica europeana.

Isi mai face loc pe liste si categoria care trebuie scolita si al carei reprezentant de frunte este Elena Basescu. E vorba despre politicieni tineri, cu spate bun, cum a fost si Rares Niculescu, care pasamite, dupa un stagiu la Bruxelles, vor reveni iluminati ca dupa o bursa de succes.

Rar cate o surpriza placuta, cum ar fi includerea, pe loc eligibil, a Monicai Macovei, un personaj care are si prestigiu european, dar si o specializare solida care sa-i permita sa aiba acolo un cuvant de spus. La fel in cazul lui Cristian Preda.

Dinozauri politici sau corigentii alegerilor

Mai observam ca putini dintre actualii europarlamentari vor un nou mandat. Este vorba despre cei care nu s-au dus in Parlamentul European degeaba: Renate Weber, Daniel Daianu, Adrian Severin, Adina Valeanu, sunt cateva nume. Greu de spus daca Teodor Stolojan este in aceasta ctegorie sau in cea a dinozaurilor (optez pentru a doua varianta).

Cei mai multi dintre fostii europarlamentari au stat la Bruxelles ca intr-un loc caldut de unde au pandit o pozitie buna la Bucuresti spre care, odata ochita, s-au avantat rapid.

Dar Parlamentul European nu este si nu ar trebui privit ca un cimitir al elefantilor, o scoala cu bursa generoasa, un premiu de consolare sau o craca intermediara catre o pozitie mai avantajoasa.

Indiferent cum este privit de la Bucuresti, Parlamentul European este o institutie foarte serioasa si foarte grea. Alegerea acestei demnitati echivaleaza, in alte tari, cu o specializare.

Odata alesi, europarlamentarii duc mai multe mandate, timp in care nu se gandesc nostalgic la trecutul glorios si nici nu stau cu ochii holbati catre ceea ce ar urma sa le pice in tara.

Muncesc din greu in comisii si incearca sa capte prestigiul necesar pentru a deveni o voce influenta. Tintele acestea sunt cu atat mai importante cu cat, teoretic, noul tratat european sporeste rolul legislativului european.

In esenta, vorbim despre o alta lume, despre politica la nivel inalt, despre profesionalism in politica, seriozitate si prestigiu, cu exceptiile ei, desigur, pentru ca nimic nu e perfect pe lume. Romania se pregateste sa trimita in aceasta lume inca o sarja de repetenti, oportunisti si urmasi ai lui Goe.

Oricat de europeani tantosi ne-am da, tot la periferia Europei ramanem din punct de vedere politic!

Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse
Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse
Parlamentul European a adoptat o lege prin care încurajează consumatorii să prelungească viața produselor uzate, în loc să le înlocuiască. Conform observatorulph.ro, noile norme îi...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Parlamentul European, #europarlamentare, #candidati romani , #parlament