Parlamentul ia atitudine fata de expulzarea rromilor din Franta

Marti, 21 Septembrie 2010, ora 20:10
2029 citiri
Parlamentul ia atitudine fata de expulzarea rromilor din Franta

Plenul Parlamentului a adoptat marti, in unanimitate, o declaratie comuna a comisiilor de politica externa privind situatia expulzarii rromilor din Franta, solicitand o reactie politica imediata la nivel inalt pentru identificarea solutiilor rapide de remediere a acestei probleme.

Potrivit declaratiei, Parlamentul califica drept "incalcari grave" ale valorilor UE actiunile Frantei impotriva rromilor, sustinand ca este nevoie de "o reactie politica imediata la nivel inalt pentru identificarea de solutii rapide".

"Este obligatorie respectarea de catre statele membre ale UE a prevederilor Directivei 2004/28/CE a Parlamentului European si Consiliului privind dreptul la libera circulatie si sedere pe teritoriul statelor membre pentru cetatenii Uniunii si membrii familiilor acestora, dar si prevederilor Directivei Consiliului 2000/43 de punere in aplicare a principiului egalitatii de tratament intre persoane, fara deosebire de rasa sau de origine etnica", se arata in documentul adoptat de plen.

Potrivit declaratiei, Parlamentul Romaniei saluta pozitia adoptata de PE, cat si pozitiile si recomandarile Comisiei Europene, reamintind ca, potrivit reglementarilor comunitare, orice masura luata impotriva unui cetatean UE trebuie sa reprezinte consecinta unei evaluari individuale, si nu colective. Mai mult, se arata in document, Romania "respinge categoric" orice incercare politica de conectare a problematicii rrome la perspectivele de aderare in martie la spatiul Schengen.

Presedintele Comisiei pentru politica externa a Senatului, social-democratul Titus Corlatean, a prezentat si un punct de vedere al grupului PSD, sustinand ca, in cadrul dezbaterilor din comisiile reunite, au avut loc divergente pe marginea formularii unui punct al declaratiei care se referea la pozitia autoritatilor romane.

"Trebuie sa remarcam faptul ca reactia la nivel politic inalt in Romania a fost absenta cu desavarsire, cel putin in prima saptamana. (...) Este nevoie de o reactie politica la nivel inalt, pentru ca nici presedintele, nici primul ministru, nici ministrul de Externe nu au actionat corespunzator pentru promovarea intereselor cetatenilor romani", a spus Corlatean, explicand ca formularea paragrafului respectiv a fost decisa prin vot.

Liderul deputatilor minoritatilor, Varujan Pambuccian, a salutat adoptarea declaratiei, afirmand ca trebuie luat aminte la istoria recenta, doarece actiunile Frantei se asemeana cu cele ale Germaniei hitleriste. "In Germania nazista prima actiune indreptata impotriva evreilor a plecat de la ideea deportarii si s-a sfarsit in lagare de exterminare", a spus Pambuccian.

La randul sau, deputatul Nicolae Paun a multumit in numele rromilor pe care ii reprezinta adoptarea acestei declaratii, apreciind ca este "bine-venita" in contextul actual.

"Minoritatea rroma este mai dornica ca oricand de a se integra in societate, nu de a fi asimilata, si de a trai pasnic cu populatia majoritara, dar e bine ca inainte sa-i criticim sa le oferim si alternative", a spus Paun.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#expulzari rromi Franta, #rromi expulzati Franta, #Parlament rromi Franta , #parlament