Parlamentul il preseaza pe Basescu: Noua comisie de ancheta se infiinteaza saptamana viitoare

Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 12:49
2146 citiri
Parlamentul il preseaza pe Basescu: Noua comisie de ancheta se infiinteaza saptamana viitoare
Foto: Arhiva

Birourile permanente reunite ale celor doua camere parlamentare vor decide oficial in sedinta de luni constituirea comisiei de ancheta care se va ocupa de terenul achizitionat de Ioana Basescu in judetul Calarasi.

Comisia este infiintata la dorinta expresa a PSD, care i-a presat prin vocea premierului Victor Ponta pe partenerii liberali sa accepte acest lucru. De altfel, draftul documentului de infiintare a comisiei a fost redactat de liderii PSD si abia apoi trimis liderului PNL, Crin Antonescu.

Este cea de a doua comisie de ancheta care il vizeaza direct pe presedintele Traian Basescu si pe fiica sa, Ioana, dupa subcomisia infiintata la Senat, care verifica activitatea CEC Bank de la care Ioana Basescu a luat creditul pentru achizitionarea terenului din comuna Nana.

Deputatul PSD Florin Iordache (foto) a declarat miercuri, la Digi24, ca este prematur sa se pronunte in acest moment cu privire la obiectivele acestei noi comisii si la numele persoanelor care vor fi invitate la audieri.

"Este prematur, dar nicio comisie nu se face pentru o anumita persoana. Comisia se face sa verifice legalitatea unei anumite situatii, a terenurilor din zona comunei Nana (...) Obiectivele vor fi stabilite dupa ce va fi infiintata comisia, abia saptamana viitoare", a declarat Forin Iordache.

Intrebat de ce mai era nevoie de o noua comisie parlamentara de ancheta, cata vreme exista deja una, Florin Iordache a recunoscut indirect ca cea de la Senat este special dedicata Ioanei Basescu.

"Acea subcomisie de la Senat nu verifica decat aspectele financiare ale acelei tranzactii, adica modul in care a fost aprobat creditul, conditiile", a explicat Florin Iordache.

In schimb, comisia care va fi infintata saptamana viitoare "va fi cu o arie mult mai larga", a explicat social-democratul, spunand ca se va verifica modul in care au fost dobandite terenurile si apoi comasate in localitatea din judetul Calarasi.

Intrebat cine va fi chemat la audieri si daca Ioana Basescu va trebui sa se prezinte, Florin Iordache a spus ca deocamdata nu se stie, nefiind stabilite nici macar obiectivele comisiei.

Cea de a doua comisie parlamentara de ancheta va fi condusa de un membru PSD, au stabilit cei doi co-presedinti ai USL, Victor Ponta si Crin Antonescu. Unii analisti au interpretat infiintarea acestei a doua comisii de ancheta ca pe un santaj la adresa presedintelui, care a anuntat ca nu promulga bugetul in varianta actuala in care se mentine acciza la carburanti de 7 eurocenti.

Uniunea Notarilor a verificat modul in care a fost incheiat contractul Ioana Basescu, iar concluziile sunt ca s-a respectat legea. De asemenea, BNR efectueaza un control asupra CEC Bank, rezultatul urmand sa fie anuntat pe 9 decembrie. Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, si Radu Ghetea, presedintele CEC Bank, au declarat public ca nu a fost incalcata legea in acest caz.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#comisie ancheta Ioana Basescu, #Ioana Basescu teren Calarasi , #parlament