Parlamentul incepe luni o noua sesiune - care sunt prioritatile demnitarilor

Luni, 03 Februarie 2014, ora 07:00
1999 citiri
Parlamentul incepe luni o noua sesiune - care sunt prioritatile demnitarilor
Foto: Arhiva

Senatul si Camera Deputatilor incep, luni, o noua sesiune parlamentara, cele mai importante proiecte vizand revizuirea Constitutiei si un nou Cod Rutier, parlamentarii urmand sa decida si in legatura cu amnistierea si gratierea, dar si cu achizitiile de terenuri din Calarasi si cu activitatea CEC.

Comisia parlamentara comuna pentru revizuirea Constitutiei isi va relua activitatea inca din prima zi a sesiunii, cu o intalnire a membrilor cu reprezentantii uniunilor profesionale si cu prezentarea amendamentelor formulate ca urmare a observatiilor si propunerilor Comisiei de la Venetia si ale celor din avizul Consiliului Legislativ.

Unele din prevederile initiale din proiectul de revizuire a Constitutiei urmeaza sa fie rediscutate, amendate sau chiar eliminate in urma observatiilor Comisiei de la Venetia si Consiliului Legislativ.

In conditiile in care referendumul pentru revizuirea Constitutiei ar putea avea loc la finele lunii mai, simultan cu europarlamentarele, proiectul noii legi fundamentale ar trebui sa treaca de Parlament cel mai devreme in 24 aprilie.

Amnistierea si gratierea - restante din sesiunea trecuta

La inceputul acestei sesiuni, deputatii vor trebui sa ia o decizie privind initiativa legislativa care propune amnistierea si gratierea unor pedepse. Aceasta a fost scoasa, in decembrie 2013, de pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor in urma numeroaselor critici determinate de amendamentele adoptate de Comisia juridica, prin care se prevedea amnistierea infractiunilor pedepsite cu inchisoare de pana la sase ani si gratierea pedepselor cu inchisoarea de pana la sapte ani. Termenele initiale erau de pana la patru ani pentru amnistie si de sapte ani pentru gratiere.

Parlamentul ar putea rezolva problemele noilor Coduri penale

Senatorii si deputatii ar mai putea sa ia in discutie si modificarea Codului de procedura penala, in sensul in care supravegherea tehnica sa poata fi permisa si inainte de inceperea urmaririi penale.

Presedintele Traian Basescu i-a cerut premierului Victor Ponta sa opereze, vineri, prin Ordonata de urgenta modificarile la Codul de procedura penala, solicitate, inca din luna septembrie 2013, de presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Livia-Doina Stanciu, si de procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura-Codruta Kovesi.

Codul rutier, conducerea TVR si Comisiile Calarasi si CEC - de rezolvat la inceputul sesiunii

Senatorii vor avea ragaz doar patru zile de la reluarea activitatii ca sa ia o decizie in trei comisii de specialitate - Comisia pentru administratie, Comisia pentru aparare si Comisia juridica - dar si in plen referitor la controversatul proiect de lege al Guvernului pentru modificarea Ordonantei de Urgenta 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, proiect care risca sa fie adoptat tacit in varianta propusa de Executiv.

In noua sesiune isi va continua activitatea Comisia parlamentara Calarasi, una dintre persoanele care urmeaza sa fie audiata fiind consilierul prezidential Adrian Radulescu.

Constatarile, concluziile si propunerile Comisiei vor face obiectul unui raport final, care va fi depus la Birourile Reunite ale Parlamentului, votul final urmand sa fie dat intr-un plen reunit al celor doua Camere.

De asemenea, parlamentarii vor trebui sa numeasca si noul Consiliu de Administratie si presedintele consiliul de administratie al SRTv, interimatul lui Stelian Tanase la sefia SRTv, potrivit hotararii Parlamentului, adoptata cu unanimitate de voturi in data de 20 decembrie, va dura pana la numirea de catre plenul celor doua Camere a celor doua foruri ale Televiziunii publice.

Totodata, parlamentarii Comisiilor pentru Cultura se vor intalni pe 4 februarie, in sedinta, cu ministrul Culturii si reprezentantii intitutiilor de cultura, pentru a sustine modificarile pe care acestia din urma le-au propus pentru modificarea ordonantei de urgenta 68/2013.

La jumatatea lunii ianuarie, Ion Caramitru, George Mihaita si Alexandru Arsinel criticau Guvernul pentru emiterea OUG care prevede inlaturarea de la conducerea institutiilor de cultura a managerilor cu varsta peste 65 de ani, declarand ca initiativa "a izvorat dintr-un cap lipsit de logica" si "nu ajuta cultura".

Luni, in prima zi de activitate din noua sesiune, cele doua Camere isi vor alege conducerea. Potrivit Regulamentului, alegerea Biroului Permanent al fiecarei Camere - vicepresedinti, secretari si a chestori - se face la propunerea grupurilor parlamentare, in conformitate cu ponderea acestora, potrivit configuratiei politice si negocierii liderilor grupurilor parlamentare. Lista candidatilor propusi pentru Biroul permanent se supune in intregime votului plenului.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#sesiune Parlament, #sesiune parlamentara, #prioritari sesiune parlamentara , #parlament