Parlamentul "obez", chiulangiu si ineficient - raport IPP

Luni, 15 Iulie 2013, ora 13:23
2344 citiri
Parlamentul "obez", chiulangiu si ineficient - raport IPP
Foto: Arhiva

Doar 11% dintre proiectele care au devenit legi in prima sesiune parlamentara din mandatul 2012-2016 au fost initiate de Parlament, restul de 89% (195 de proiecte de lege) fiind initiative ale Guvernului, arata cel mai recent bilant realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP).

La finalul sesiunii parlamentare februarie - iunie 2013, 220 proiecte de lege aflate in dezbatere in Parlamentul Romaniei au devenit legi. Dintre acestea peste 130 sunt numai modificari si/sau completari ale Ordonantelor de Urgenta sau ale Ordonantelor simple, se mai arata in raportul IPP.

Mai mult, bilantul arata ca desi Parlamentul are acum 588 de senatori si deputati, cu mai bine de 100 in plus fata de legislatura anterioara, numarul proiectelor de lege depuse in Parlamentul Romaniei este mai mic cu 44% fata de perioada similara a mandatului 2009 - 2012.

Cel mai suparator este faptul ca in sesiunea incheiata (februarie - iunie 2013), s-au tinut 38 de sedinte de plen la Camera si 37 la Senat si 12 sedinte de plen reunit.

Socotind zilele efective calendaristice, ajungem la concluzia ca cele doua Camere au lucrat putin peste 1 luna din 5!.

Raportul IPP arata ca aceasta a fost una dintre sesiunile cu cea mai scazuta activitate in plen din Parlament.

Migratia politica e in floare

Din punct de vedere al migratiei politice, fenomen in continuare incurajat, din pacate, de partidele politice (functie de avantajele care decurg), cei mai multi parlamentari au plecat de la PP-DD - 17 deputati si 2 senatori catre partidele din arcul guvernamental (mai ales spre PSD), urmat fiind de PDL cu 7 deputati si 2 senatori migrati la alte partide, se mai arata in raportul IPP.

Bilantul primei sesiuni mai arata ca 29 de deputati au migrat cel putin o data, din medie iesind un deputat din Suceava, Cezar Cioata (initial PP-DD, actual PC) care a reusit performanta de a-si schimba apartenenta politica de 5 ori doar in prima sesiune legislativa recent incheiat.

Pentru ca, sub pretextul ca numarul senatorilor este mult prea mare si sistemul de vot electronic nu poate fi adaptat, nu exista informatii legate de prezenta parlamentarilor la lucrari, IPP nu a mai putut realiza celebrul top al chiulangiilor din parlament.

Una dintre principalele concluzii dupa aceasta prima sesiune parlamentara este aceea ca Parlamentul a capitulat in fata Guvernului refuzand sa isi exercite functia de control asupra politicilor guvernamentale, se arata in raportul IPP.

De altfel, calitatea proiectelor initiate de parlamentari ramane foarte slaba, in parte si pentru parlamentarii nu isi formeaza staff-ul corespunzator si nu ii implica in activitati de documentare si pregatire a initiativelor legislative, preferand sa le aloce exclusiv sarcini administrative, sustin realizatorii raportului IPP. Din aceasta perspectiva, deputatii sunt mult mai superficiali, judecand dupa numarul de initiative depuse si adoptate de Parlament, cele mai multe dintre acestea avand drept initiatori senatorii.

De asemenea, consultarea cu societatea civila in procesul legislativ este deficitara.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#raport IPP parlament 2013, #bilant legi parlament 2013, #migratie parlamentari 2013 , #parlament