Parlamentul a adoptat prelungirea starii de urgenta. Au fost incluse obligatii pentru Guvern

Joi, 16 Aprilie 2020, ora 14:10
14971 citiri
Parlamentul a adoptat prelungirea starii de urgenta. Au fost incluse obligatii pentru Guvern
Foto: Arhiva Ziare.com

Parlamentul a adoptat prelungirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, instituita prin Decretul nr.240/2020.

"Dintr-un numar total de 465 de deputati si senatori, au votat 439. Pentru incuviintarea masurii 404, NU - 29, 5 abtineri si un coleg nu a votat", a anuntat Marcel Ciolacu, la finalul sedintei online.

Parlamentarii au supus votului si eliminarea articolelor 2, 3, 4 si 5 din proiect, dar aceasta a fost respinsa.

Inaintea votului, senatorul PSD Titus Corlatean a declarat ca Parlamentul era obligat sa introduca niste clauze democratice "de siguranta", precum referirea la necesitatea ca Guvernul sa respecte si sa aplice pe deplin dispozitiile Conventiei Europene a Drepturilor Omului, in hotararea cu privire la incuviintarea prelungirii starii de urgenta pe teritoriul Romaniei.

"Parlamentul era obligat sa introduca niste clauze democratice de siguranta in hotararea sa, precum referirea la necesitatea ca Guvernul sa respecte si sa aplice pe deplin dispozitiile Conventiei Europene a Drepturilor Omului, de aceea e prevazuta si obligatia pentru Guvern de a prezenta Parlamentului un raport detaliat cu masurile luate si justificarea lor, in termene de 30 de zile de la incetarea starii de urgenta, pentru ca Parlamentul are competenta constitutionala de control parlamentar asupra actiunilor Executivului, de aceea si obligatia ca restrangerile drepturilor si libertatilor fundamentale sa nu se faca in orice conditii, abuziv sau discretionar, de aceea obligatia Curtii de Conturi de a verifica modul de gestiune a resurselor publice in perioada de criza de catre Guvern", a spus el.

El a adaugat ca parlamentarii PSD vor vota forma distribuita a hotararii Parlamentului de incuviintare a masurii de prelungire a starii de urgenta.

"Pentru ca este o zi foarte importanta pentru toti cetatenii romani si pentru crestini din tara asta, e vorba de Joia Mare, vreau sa transmit un mesaj guvernantilor. In aceasta zi foarte importanta, atunci cand El a frant painea si a dat-o ucenicilor sa o manance si le-a dat si vin (...) pentru a-l bea, Iisus nu a facut acest lucru pentru preamarirea sau pentru puterea Sa.

A facut-o cu multa smerenie si dragoste pentru ceilalti, pentru salvarea lor. Un imparat, un rege, un presedinte, un prim-ministru sau chiar un Guvern care guverneaza o natiune, chiar si fara legitimitatea unor alegeri in spatele lor, au obligatia de a guverna pentru ceilalti, iar in perioada de incercare pentru natiune trebuie sa o faca cu transparenta si corectitudine, fara aroganta, consultandu-se si cu altii, in primul rand cu Parlamentul, cu respect si cu dragoste pentru ceilalti, pentru natiune si chiar cu respect pentru cei care ii critica in mod justificat, pentru ca guvernantii trebuie sa redea speranta natiunii", a mentionat Corlatean.

Sedinta online a inceput la ora 12:00.

Miercuri, Comisiile juridica, de aparare si pentru sanatate ale celor doua Camere ale Parlamentului au dat rapoarte de incuviintare a decretului presedintelui.

De asemenea, Comisiile de politica economica, afaceri europene, munca, transporturi si invatamant au avizat favorabil decretul.

Proiectul de hotarare pentru incuviintarea masurii adoptate de presedinte privind prelungirea starii de urgenta, care urmeaza sa fie supus votului plenului Parlamentului, prevede la articolul 1 ca "se incuviinteaza masura prelungirii starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, pentru o perioada de 30 de zile, instituita de presedintele Romaniei prin Decretul nr. 240 din 14 aprilie 2020, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 311 din 14 aprilie 2020".

Au fost, insa, introduse mai multe articole care prevad, intre altele, ca "pe durata starii de urgenta restrangerea exercitiului unor drepturi sau libertati sa fie dispusa numai prin acte normative cu putere de lege" si doar pentru "prevenirea si combaterea epidemiei COVID-19, temeinic motivata si cu respectarea stricta a exigentelor art. 53 alin. (2) din Constitutia Romaniei".

Guvernul sa dea raportul in Parlament

Pe perioada starii de urgenta, periodic, la fiecare 7 zile sau ori de cate ori este necesar, Guvernul prezinta Parlamentului un raport cuprinzand masurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea si combaterea epidemiei COVID-19 si motivele care le-au determinat.

In termen de 30 de zile de la incetarea starii de urgenta, Guvernul va prezenta Parlamentului un raport complet, mai prevede proiectul de hotarare.

In termen de 60 de zile de la incetarea starii de urgenta, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice in aceasta perioada si va prezenta Parlamentului un raport cuprinzand cele constatate, concluzii si propuneri, in conditiile prevazute de Constitutia Romaniei, se mai arata in proiect.

Doar ALDE si Pro Romania nu voteaza

Parlamentarii PSD, USR, PMP, UDMR, ai minoritatilor nationale si ai PNL au anuntat ca vor vota pentru incuviintarea decretului.

Comitetul Executiv National al PSD a stabilit ca parlamentarii formatiunii sa voteze pentru prelungirea starii de urgenta cu 30 de zile.

"Am decis astazi ca vom vota prelungirea starii de urgenta, dar si ca determinam, in acelasi timp, Guvernul sa actioneze, sa faca ceva concret pentru oameni. Chiar de astazi, in proiectul de hotarare privind incuviintarea prelungirii starii de urgenta adoptat de comisiile de specialitate am prevazut ca masurile luate de Guvern sa fie temeinic motivate, sa nu mai revina a doua zi asupra lor pentru ca si-au dat seama intre timp ca au gresit", a spus Marcel Ciolacu, presedintele interimar al partidului, intr-un mesaj video postat pe Facebook dupa sedinta conducerii PSD.

Liderul Pro Romania, Victor Ponta, a anuntat ca parlamentarii partidului vor vota impotriva decretului, considerand ca presedintele si premierul nu au tinut cont de 15 solicitari pe care le-a formulat anterior.

Si presedintele ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, a spus ca nu va vota prelungirea starii de urgenta, invocand ca nu au fost luate masuri medicale, sociale si economice.

Partidul Miscarea Populara va vota in favoarea decretului si propune Guvernului implementarea unui plan de repornire a economiei si testarea intregului personal medical si a celui auxiliar din spitale, a anuntat presedintele formatiunii, Eugen Tomac.

Si Uniunea Salvati Romania afirma ca va vota pentru decretul de prelungire cu 30 de zile a starii de urgenta, considerand ca este evident ca nu s-a trecut de faza cea mai grea a pandemiei si ca e nevoie in continuare de masuri speciale.

Parlamentarii UDMR vor vota decretul, pe motiv ca este absolut evident ca masurile necesare pentru prevenirea si combaterea epidemiei trebuie continuate, a declarat Cseke Attila.

Prelungirea starii de urgenta este o decizie cat se poate de rationala in contextul actual, iar parlamentarii grupului minoritatilor nationale voteaza in favoarea decretului prezidential, a declarat, marti, si liderul grupului, Varujan Pambuccian.

Marti, presedintele Klaus Iohannis a anuntat prelungirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei cu 30 de zile.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Parlament vot online decret stare urgenta , #parlament
Comentarii