Presa de azi: Lupta din Parlamentul Romaniei continua, cea pentru al R. Moldova s-a incheiat

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 09:38
2780 citiri
Presa de azi: Lupta din Parlamentul Romaniei continua, cea pentru al R. Moldova s-a incheiat
Foto:Antena3.ro

Un nou episod al confruntarii dintre Opozitia si Puterea din Parlamentul Romaniei si rezultatele alegerilor pentru Parlamentul Republicii Moldova au fost subiectele care au ocupat cele mai largi spatii in presa romaneasca de luni.

La Bucuresti PSD+PC si PNL au reusit din nou sa puna bete in roate coalitiei guvernamentale dupa ce au reusit sa voteze, in Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului, retrimiterea la Guvern a proiectului de Lege a Educatiei pe care Executivul si-a asumat raspunderea.

"Haos procedural pe Legea Educatiei", scrie "Adevarul", in urma votului care complica si mai mult angajarea raspunderii Guvernului, si asa neclara dupa cele doua decizii ale Curtii Constitutionale referitoare la aceasta.

Puterea nu ramane insa cu bratele incrucisate si are si o varianta de rezerva. "Planul puterii pentru linistea UDMR. Cum va face coalitia sa nu-i intoarca legea lui Boc", scrie Evenimentul Zilei.

Pentru a complica si mai mult lucrurile in privinta constitutionalitatii, liderul PNL, Crin Antonescu, a anuntat si el ca parlamentarii formatiunii sale isi retrag semnaturile de pe motiunea de cenzura. "Antonescu: Parlamentarii liberali isi retrag semnaturile de pe motiunea pe Educatie", scrie Jurnalul National.

Apele politice sunt la fel de linistite si intr-un alt stat vorbitor de limba romana-Republica Moldova, unde au aparut rezultatele alegerilor parlamentare de duminica. "Alegeri Moldova-rezultate finale" , scrie "Romania Libera", care arata ca Partidul Comunistilor din Republica Moldova a obtinut nu doar cele mai multe mandate, ci si cu un parlamentar mai mult decat avea nevoie pentru a bloca in Parlament alegerea unui nou sef al statului.

Adevarul: Haos procedural pe Legea Educatiei

Intr-un gest nemaivazut pana acum in Romania, PSD si PNL au reusit sa voteze in Birourile Permanente reunite ale Parlamentului retrimiterea la Guvern a proiectului de Lege a Educatiei pe care acesta isi angajase raspunderea. Decizia a fost luata cu 13 voturi la 12.

"Trimitem legea la pachet la Guvern, procedura s-a incheiat. O procedura declarata neconstitutionala nu are cum sa produca efecte", afirmau la unison Mihai Voicu (PNL) si Ioan Chelaru (PSD), conform Adevarul.

In opinia reprezentantilor Opozitiei, Guvernul nu-si va mai putea asuma acum raspunderea pe Legea Educatiei.

Evenimentul Zilei: Planul puterii pentru linistea UDMR. Cum va face Coalitia sa nu-i intoarca legea lui Boc

Puterea nu e deloc de acord cu opinia Opozitiei, conform careia asumarea raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei ar fi ingropata, si pregateste planul de rezerva.

Arcul guvernamental considera ca nu Birourile Permanente reunite iau decizia finala, ci aceasta ar trebui sa apartina plenului, unde Puterea are o majoritate confortabila, scrie Evenimentul Zilei.

"Avem de-a face cu un abuz fara precedent. Retrimiterea la guvern a proiectului este practic imposibila din punct de vedere regulamentar", spune presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.

In opinia sa, "numai plenul se poate pronunta intr-un sens sau altul." "Din punctul nostru de vedere plenul va cnstata ca nu mai exista o motiune si aceasta lege dupa scurgerea termenului de contestare la CCR va pleca la promulgare", a adaugat Anastase.

Jurnalul National: Antonescu: Parlamentarii liberali isi retrag semnaturile de pe motiunea pe Educatie

Dincolo de actiunea din Birourile Permanente, PNL a mai decis si sa faca un gest care sa puna si mai mult in discutie constitutionalitatea asumarii raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei-isi va retrage semnaturile de pe motiunea depusa in acest sens.

"Activand o motiune depusa inainte de a se pronunta Curtea Constitutionala, legitimam demersul initiat de premier. Evident ca sansele unei motiuni de a trece sunt minime si n-am face atunci decat sa ii scapam pe domnul Boc si pe domnul Basescu de o grija. Daca domnul Boc persista in angajarea raspunderii vojm sesiza din nou Curtea. Daca PSD a decis sa nu isi retraga semnaturile, atunci este decizia lor si nu o va influenta pe a noastra", a spus Antonescu, potrivit Jurnalul National.

Totodata, liberalii au anuntat ca suspenda temporar boicotarea sedintelor conduse de Roberta Anastase, urmand a participa la dezbaterile care au ca obiect Legea Educatiei, Legea Salarizarii Unitare, Legea Pensiilor sau Legea Bugetului de Stat.

Romania Libera: Alegeri Moldova: Rezultate finale

Daca Parlamentul de la Bucuresti are momente de blocaj, cel de la Chisinau se pregateste la randul sau de un blocaj chiar mai important-cel de la votul pentru alegerea presedintelui tarii, care in statul de peste Prut e ales de Legislativ.

Astfel, potrivit datelor finale, comunistii vor avea 42 mandate in noul parlament, liberal-democratii premierului Vlad Filat au 32, Partidul Democrat, condus de fostul comunist Marian Lupu ocupa 15 fotolii de parlamentar, iar liberalii presedintelui interimar al tarii, Mihai Ghimpu, dispun de 12 locuri in legislative, scrieRomania Libera.

In urma acestor rezultate, PLDM, PL si PDM - care fac parte din coalitia Alianta pentru Integrare Europeana (AIE), aflata in prezent la guvernare - pot forma guvernul, pot alege presedintele Parlamentului, dar nu pot alege presedintele tarii. Pentru desemnarea sefului statului, este nevoie de o majoritate de 61 de mandate, iar cele trei forte politice au, impreuna, 59 de mandate.

Mai mult ca sigur, comunistii vor bloca alegerea unui nou sef al statului, la fel cum au facut si anul trecut. Cu toate astea, democratii spera sa convinga doi deputati comunisti sa treaca de partea lor, dar nu sunt excluse nici alte surprize.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Birouri Permanente Legea educatiei, #asumare raspundere legea Educatiei , #parlament