Ziare.com

Primari alesi intr-un singur tur, decizie criticata de societatea civila: Nu exista cu adevarat vointa politica

Vineri, 13 Februarie 2015, ora 19:00

   

Primari alesi intr-un singur tur, decizie criticata de societatea civila: Nu exista cu adevarat vointa politica
ONG-urile din Romania au criticat deciziile luate de Comisia de cod electoral din Parlament legate de alegerea primarilor si a presedintilor de consilii judetene, asociatiile atentionand ca acestea se afla "in contradictie cu pozitiile publice ale partidelor".

Hotararea Comisiei parlamentare la care se face referire este cea de marti, prin care s-a stabilit alegerea intr-un singur tur a primarilor si a presedintilor de consilii judetene si mentinerea actualelor praguri electorale la nivelul de 5%.

"Considerand ca acest mandat vine in contradictie cu pozitiile publice ale partidelor referitoare la reforma politica si electorala, ne exprimam dezacordul profund fata de aceste decizii care sunt in mod evident rezultatul unor intelegeri transpartinice.

Ele anuleaza in fapt orice alte modificari legislative menite sa imbunatateasca procesul politic", atrag atentia ONG-urile, intr-o scrisoare deschisa adresata parlamentarilor.

Reprezentantii asociatiilor au cerut partidelor politice si membrilor comisiei sa revina asupra acestei decizii si sa ia in considerare punctele de vedere ale societatii civile, "care in nenumarate randuri a solicitat revenirea la alegerea primarilor si presedintii consiliilor judetene in doua tururi si respectiv scaderea semnificativa a pragului electoral, atat pentru alegerile locale cat si parlamentare".

"In cazul in care solicitarile noastre vor fi ignorate, vom fi obligati sa intelegem ca nu exista cu adevarat vointa politica din partea partidelor parlamentare pentru o reforma reala, asa cum au declarat in fata cetatenilor", mentioneaza reprezentantii societatii civile.

Documentul citat este semnat de Campania Politica fara Bariere, Academia de Advocacy, Asociatia Pro Democratia, Asociatia Salvati Bucurestiul, Centrul de Resurse Juridice, Centrul pentru Studiul Democratiei, Centrul Ratiu pentru Democratie, Centrul Roman de Politici Europene, Ecopolis, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Go Free - Asociatia pentru Sprijinirea Societatii Civile, Salvati Dunarea si Delta si Societatea Academica din Romania.

Comisia de Cod electoral a Parlamentului a votat, marti, un principiu care stabilesta ca primarii urmeaza a fi alesi prin vot direct, intr-un singur tur, iar consilierii locali si judeteni sa fie alesi prin vot pe liste.

Comisia de Cod electoral: Primarii vor fi alesi intr-un singur tur, iar consilierii pe liste

Principiul care prevede ca primarii sa fie votati prin vot direct intr-un singur tur a intrunit majoritatea voturilor, respectiv 10 voturi pentru, aceasta fiind varianta dorita de coalitia de guvernare.

Varianta propusa de PNL, prin care edilii ar trebui sa fie alesi in doua tururi, a intrunit doar 5 voturi pentru.

D.T.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1276 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 

Asta e un subiect fierbinte

dar postacii de pe ziare.com, desi se pretind democrati, il evita.
Societatea civila, cine o fi si ea, are dreptate.
E o mare inselatorie sa decretezi ca intr-un singur tur se poate alege democratic un primar.
Poate aparea situatia ca primul candidat sa aiba 20%, iar urmatorii 8 (situatie destul de des intalnita) sa ia in jur de 10% fiecare.
Alesul va avea 20% din voturi. Vi se pare corect?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor