Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Punctul de vedere al ANI cu privire la Statutul parlamentarilor

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 07 Februarie 2013, ora 19:43
3173 citiri
Punctul de vedere al ANI cu privire la Statutul parlamentarilor
Foto: Arhiva

Agentia Nationala de Integritate nu este in totalitate de acord cu solutiile la care a ajuns comisia pentru Statutul Parlamentarilor, in varianta modificata a Statutului, redactata dupa ce presedintele Traian Basescu a refuzat sa promulge actul normativ in forma initiala, au declarat pentru Ziare.com surse parlamentare.

ANI a trimis miercuri seara comisiei punctul de vedere in aceasta privinta. Agentia Nationala de Integritate considera ca incetarea de drept a mandatului parlamentarului aflat in stare de incompatibilitate trebuie sa se produca la momentul in care raportul ANI de constatare a incompatibilitatii ramane de definitiv prin neatacare.

Potrivit punctului "d" introdus de comisie la articolul 7, punctul 2 al Statutului, mandatul inceteaza de drept "la data ramanerii definitive prin neatacare a raportului Agentiei Nationale de Integritate prin care s-a constatat incompatibilitatea sau la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti prin care se respinge cererea de repunere in termen a contestatiei la raportul Agentiei Nationale de Integritate, dupa caz".

ANI a aratat in documentul trimis comisiei ca prin cea de-a doua varianta inclusa in acest text, parlamentarul incompatibil poate amana incetarea mandatului prin actiuni in instanta introduse cu rea credinta, cu depasirea termenului de 15 zile prevazut de lege. In plus, ca orice act administrativ, si raportul ANI produce efecte din momentul primirii acestuia, se bucura de prezumtia de legalitate, iar nerespectarea lui echivaleaza cu nerespectarea legii.

Aspectul este similar si in materia conflictului de interese. Comisia pentru Statut a introdus o prevedere care stipuleaza ca ridicarea dreptului de a participa la sedintele plenului pentu parlamentarul in conflict de interese opereaza "dupa data ramanerii definitive prin neatacare a raportul Agentiei Nationale de Integritate prin care s-a constatat conflictul de interese sau dupa data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti prin care se respinge cererea de repunere in termen a contestatiei la raportul ANI, dupa caz". Obiectiile ANI la aceasta solutie sunt similare celor formulate in cazul incompatiblitatii.

Plenul Parlamentului a decis joi sa retrimita la comisie Legea de modificare a Statutului deputatilor si senatorilor dupa ce PNL a decis sa voteze impotriva unuia dintre amendamente, in ciuda celor convenite anterior la nivelul conducerii USL.

Statutul parlamentarilor, retrimis la comisie. Conflict PNL - PSD

Bugetul, adoptat de parlament: Daca statutul nu se modifica, deputatii raman fara salarii in mai

Comisia de Statut a adoptat, miercuri, cu majoritate de voturi, raportul la cererea de reaxaminare a Statutului parlamentarilor, in care au fost insusite modificarile solicitate de seful statului, Traian Basescu.

"Raportul a fost adoptat cu majoritate de voturi. S-au inregistrat doar o abtinere si un vot impotriva. Au fost modificari de forma, nu de fond, la solicitarile de examinare venite de la Cotroceni. Am operat toate modificarile cerute. Joi, la ora 9.00, raportul va intra probabil in dezbaterea plenului", a declarat, miercuri, presedintele Comisiei de Statut, Gabriel Vlase.

Conform deciziei luate in Comisie, parlamentarul care nu face contestatie la Raportul ANI isi pierde mandatul in termenul prevazut de lege, contestarea in instanta a raportului ANI urmand a se face in 15 zile, termenul fiind prevazut in legea ANI si de Codul de procedura civila.

Luni, presedintele Traian Basescu a decis sa retrimita la Parlament pentru reexaminare legea de modificare a Statutului parlamentarilor, invocand, printre altele, faptul ca acesta vine in contradictie cu recomandarile din Raportul MCV si propunand dezbatere publica asupra proiectului.

Basescu retrimite la Parlament Statutul deputatilor si senatorilor

Modificarile aduse recent statutului de catre Parlament au fost criticate si in raportul MCV privind Romania dat publicitatii saptamana trecuta.

In raport, Comisia Europeana cerea ca parlamentarii incompatibili sa demisioneze, iar celor care sunt anchetati penal sa le fie ridicata imunitatea. Purtatorul de cuvant al Comisiei, Mark Gray, aprecia, raspunzand unei intrebari, ca in ultimele luni s-au facut "ceva progrese" in acest domeniu, dar ca apar in continuare cateva probleme si semne de intrebare.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#statut parlamentari imunitate, #pozitie ANI statut parlamentari , #parlament
Comentarii