Recensamantul ne scapa de zeci de parlamentari

Joi, 02 Februarie 2012, ora 22:03
6040 citiri
Recensamantul ne scapa de zeci de parlamentari
Foto: Facebook

Noile date oferite de recensamantul din 2011 schimba si numarul parlamentarilor, chiar daca nu a fost adoptata nicio lege in acest sens deocamdata.

Potrivit reglementarilor in vigoare, norma de reprezentare este de 70.000 de cetateni pentru un deputat, respectiv 160.000 de cetateni pentru un senator.

Rezultatele recensamantului: Romania a pierdut 2 milioane de locuitori

In acest moment, Camera Deputatilor are 332 de membri, iar Senatul are 137. Aplicand norma de reprezentare la cei 19.042.936 de locuitori pe care ii numara recensamantul din 2011, rezulta ca ar trebui sa ramanem cu 272 de deputati si 119 senatori. Adica 78 de parlamentari mai putin.

Comasarea alegerilor vine la pachet cu redesenarea colegiilor electorale

Pe de alta parte, prim-vicepresedintele PDL Roberta Anastase a declarat joi ca informatiile "pe surse" aparute dupa intalnirea de marti seara a conducerii partidului cu parlamentarii sai potrivit carora ea ar fi afirmat ca a comandat un sondaj de opinie in scopul redesenarii colegiilor in favoarea alesilor PDL "sunt departe de realitate".

Anastase a precizat ca o desenare a colegiilor va avea loc, dar in baza reducerii numarului de parlamentari la 300 si a rezultatelor recensamantului.

Presedintele Camerei Deputatilor a spus ca nu doreste sa comenteze afirmatiile regasite in scrisoarea deschisa adresata premierului Emil Boc de liderul PSD, Victor Ponta, prin care acesta cere sanctionarea sa pentru ca ar fi afirmat la intalnirea de marti seara a PDL ca a comandat un sondaj de opinie in scopul redesenarii ulterioare a colegiilor in favoarea alesilor democrat-liberali.

"Vreau sa clarific in primul rand ce am spus acolo (la reuniunea PDL de marti seara - n.red.), pentru ca aceste informatii, ma rog, cu ghilimele, pe surse, sunt evident mult departe de realitate", a sustinut Roberta Anastase, citata de Agerpres.

Prim-vicepresedintele PDL a adaugat: "noi discutam despre un sondaj de opinie asa cum si ei isi fac pe colegii de cateva luni de zile".

"Sondaj de opinie in care, logic, intervenea intrebarea: la care colegii ne referim? Pentru ca noi vorbim de 300 de parlamentari, vorbim de faptul ca la recensamant a scazut populatia. Deci, oricum se micsoreaza numarul de colegii. Sunt realitati diferite pe care discutam. Si le-am spus (colegilor din PDL - n.red.): nu, discutam despre poza la zi, dupa care putem sa discutam ce se va intampla cu legislatia electorala, cu nu stiu ce. Deocamdata noi facem acum sondajul", a precizat Anastase.

Presedintele Camerei Deputatilor a mai spus ca in ceea ce priveste modificarea legislatiei electorale exista deja depuse proiecte in Parlament, inclusiv de catre USL, "cu 300 de parlamentari, cu alegerea directa si asa mai departe".

"Inclusiv in Coalitie s-au purtat discutiile acestea. Dar, in orice caz, in orice varianta, daca aplicam recensamantul inseamna modificarea colegiilor. Nu inseamna ca desenezi, cum au facut ei (PSD, PNL - n.red.), colegiile pentru cineva, ci inseamna ca, daca sunt mai putine locuri, deci daca sunt 300 de parlamentari, asa cum noi vrem sa sustinem, inseamna mai putine colegii si mult mai mari. Da, pentru ca se cupleaza cate doua sau cate vor fi. Despre asta vorbim si e o chestie de logica", a afirmat prim-vicepresedintele PDL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Anastase colegii recensamant, #Roberta Anastase colegii, #recensamant numar parlamentari , #parlament